Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona i altres entitats s'alien per abordar les situacions de soledat no volguda

L'acord forma part del projecte Sempre acompanyats, que impulsa l'Obra Social "la Caixa", la Creu Roja i l'Ajuntament de Girona i que comença a funcionar com a prova pilot al Barri Vell i al barri del Mercadal de Girona.

El tinent d’alcalde i regidor de Serveis Socials, Habitatge i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso; el director corporatiu de l’Àrea Social de l’Obra Social “la Caixa”, Marc Simón, i la vicepresidenta de Creu Roja Catalunya, Roser Llevat, han formalitzat avui la signatura d’un acord de participació juntament amb la Generalitat de Catalunya (amb els serveis de Mossos d’Esquadra, Hospital Josep Trueta, CAP Santa Clara, SEM, ASPCAT, SAGGID) i altres entitats socials del territori (Associació de Gent Gran Barri Vell - Mercadal, Càritas Interparroquial Girona, Parròquia del Mercadal i Parròquia del Carme, Girona Eix Comercial i Mercat del Lleó) per manifestar la seva voluntat de treballar conjuntament en el projecte Sempre acompanyats, que pretén pal·liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans. La signatura de l’acord s’ha celebrat en el marc de les activitats programades per celebrar el Dia Internacional de la Gent Gran (veure programa adjunt).

Els signants formalitzen, amb aquest acord, la constitució d’un grup de treball creat amb l’objectiu de donar una resposta integral i coordinada a aquestes situacions. El grup va iniciar la seva formació a finals del passat 2014 per tal d’organitzar la seva tasca al voltant dels diferents objectius plantejats: prevenció i sensibilització de les situacions de soledat no volguda, detecció i acollida de persones en aquestes situacions, i desplegament d’activitats i recursos per donar una resposta adient per a les persones.

Aquest estiu el projecte ha començat a donar les seves primeres passes a Girona amb la posada en marxa d’una campanya de sensibilització i l’habilitació del telèfon gratuït 900 365 222, a través del qual els ciutadans que coneguin situacions de soledat no volguda entre les persones grans al seu barri, poden ajudar a detectar-les i fer-les visibles. Així mateix, el telèfon també es posa a disposició tant de totes aquelles persones grans que estiguin en situació de soledat i els interessi conèixer i participar en les activitats del programa com d’aquelles persones que hi vulguin col·laborar participant com a voluntaris, ajudant així a promoure una xarxa social en el barri que promogui el benestar entre les persones grans del mateix.

El projecte vol donar resposta a un repte creixent: cada vegada són més les persones que arriben a una edat més avançada. A Girona, les persones majors de 65 anys representen el 14,23% de la població, i d’aquestes, el 42,92% són més grans de 80 anys. Davant la possibilitat que augmentin les situacions de soledat no volguda entre aquest col·lectiu, el programa de Gent Gran de l’Obra Social “la Caixa” ha posat en marxa Sempre acompanyats, un programa pilot al Barri Vell i el barri del Mercadal –on viuen soles 455 persones grans- que vol sensibilitzar el conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat amb l’objecte d’enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.

Una setmana dedicada a la gent gran

En el marc d’aquest projecte, des d’avui i fins al 7 d’octubre se succeiran a la ciutat actes de conscienciació i sensibilització sobre aquest tema. Durant set dies, els gironins rebran informació sobre la soledat no volguda i podran conèixer les diverses activitats que es fan a l’espai cívic del Barri Vell i del Mercadal, l’EspaiCaixa i la Creu Roja a Girona. Gimnàstica, un taller de memòria o un curs d’eines bàsiques d’informàtica seran algunes de les iniciatives de foment de l’envelliment actiu en què podran participar aquests dies. A més, el programa d’activitats es clou amb una xerrada sobre seguretat a càrrec de Manel Manich, caporal dels Mossos d’Esquadra de Girona, i Josep Valera, policia municipal d’atenció a la víctima.

Una soledat no desitjada problemàtica

Durant els mesos d’abril i maig, el projecte Sempre acompanyats ha realitzat una enquesta per esbrinar com ha canviat l’escenari de la gent gran. Un dels resultats més rellevants i que explica l’evolució de la nostra societat és l'augment de la percepció de què una persona és gran passats els 70 anys (38%), en detriment dels que consideren que ho és passats els 65 (15%). A més, hi ha una elevada percepció que aquest fet depèn de les condicions de vida de la persona, destacant sobretot la salut física i l’emocional (33%).

També són significatives les dades que parlen de la percepció del comportament de la societat vers les persones grans, així com dels rols que les persones grans desenvolupen a la nostra societat, diferents als que se’ls assignava tradicionalment. Pel que fa al primer, només un 32% de persones entrevistades considera que la societat tracta bé a les persones grans, mentre que de manera majoritària considera que se les tracta malament, amb indiferència o poc respecte. Per altra banda, el 80% reconeix que actualment les persones grans assumeixen nous rols en el suport familiar, i que aquests esdevenen una font d’estrès (63%).

Pel que fa a la soledat no volguda, quatre de cada deu entrevistats afirma conèixer algun cas concret de persona gran que pot estar vivint una situació de solitud no desitjada. Entre les persones que coneixen a algú en aquesta situació, el 17% manifesta que en coneix molts casos. A més hi ha acord pràcticament total: el 98% dels enquestats perceben com a problemàtic el fet que hi hagi persones grans que es trobin soles i que disposin de molt poca xarxa familiar o social per a trobar suport quan ho necessiten.
 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.