Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La biblioteca Salvador Allende acollirà demà la presentació del quart volum de la Biblioteca Prudenci Bertrana

Es tracta del llibre "Jo! Memòries d'un metge filòsof", editat per Edicions de la Ela Geminada.

Demà, dimecres, a les 20 h, es presentarà a la biblioteca Salvador Allende el quart volum de la Biblioteca Prudenci Bertrana, d’Edicions de la Ela Geminada. Es tracta de Jo! Memòries d’un metge filosòf, llibre en el qual Bertrana narra el pas per Girona de Diego Ruiz, una de les figures més controvertides de la cultura catalana de principis de segle XX. La presentació de demà passat anirà a càrrec del Dr. Joaquim Jubert, metge psiquiatre i autor de l’assaig: Diego Ruiz, Prudenci Bertrana i La locura de Álvarez de Castro.

Diego Ruiz, megalòman, plurilingüe, amic de la controvèrsia, òptim narrador i filòsof de l’entusiasme, va exercir de metge psiquiatre i director del Manicomi de Salt entre 1908 i 1912. Josep Pla descriu el pas de Ruiz pel sanatori saltenc amb aquestes paraules: “És una de les coses més grosses que han passat en aquest segle en aquest país”.

Ruiz i Prudenci Bertrana van travar una forta amistat i van arribar a escriure, a quatre mans, l’opuscle La locura de Álvarez de Castro. Aquesta publicació va comportar un consell de guerra a Bertrana. Ruiz havia emigrat i va deixar que el seu amic entomés en solitari les conseqüències de la publicació.

Jo! Memòries d’un metge filòsof, publicada per primera vegada el 1925, representà una venjança literària de Prudenci Bertrana, on la figura de Diego Ruiz s’amagava rere la figura de Daniel Pérez. A l’època, les crítiques van ser nombroses i Bertrana hi va respondre amb un extens article a la Revista de Catalunya, que el lector trobarà reproduït al final del volum.

Aquesta edició va a cura de Guillem Molla i parteix del text definitiu establert per Bertrana l’any 1934. Amb aquesta publicació, la Biblioteca Prudenci Bertrana d'Edicions de la Ela Geminada arriba al seu quart volum, és a dir, gairebé a l'equador del projecte 2013-2017 de recuperació de l'obra novel·lística completa de l'escriptor gironí, formada per nou volums.  

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.