Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona viurà aquest Dijous Sant un concert amb peces litúrgiques barroques recuperades de l'arxiu de la Catedral

L'Auditori de La Mercè serà l'escenari de l'actuació de Música Antiga de Girona a partir de les 21 h.

La Setmana Santa gironina tindrà enguany un concert especial. L’associació Música Antiga de Girona ha recuperat melodies litúrgiques d’època barroca, dels segles XVII i XVIII, guardades a l’arxiu de la Catedral de Girona, per oferir una actuació única a l’Auditori de La Mercè aquest dijous, Dijous Sant, a partir de les 21 h. L’entrada és gratuïta. “Aquest concert forma part de la recuperació i la dignificació del nostre patrimoni cultural. Es tracta d’un patrimoni molt fràgil, que té una gran part immaterial i una part material, que potser costa de copsar. És una aportació que fem des de Girona a la cultura catalana i universal”, ha afirmat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Malgrat que s’han mantingut moltes de les tradicions de la Setmana Santa barroca, els cants polifònics i gregorians que sonava al cor de la Catedral gironina no han arribat fins als nostres dies. Gràcies a la feina des membres de l’entitat Música Antiga de Girona, coordinats per Jaume Pinyol, aquest dijous es podran escoltar les peces “Miserere” (anònim, atribuïble a Josep Gaz, 1656-1713), “Lamentatio II Feria V: Vau” (J. Gaz, 1656-1713), “Lamentatio III Feria V: Jod” (Manuel Gònima, 1710-1792), “Lamentatio II Feria V: Vau” (anònim, atribuïble a M. Gònima, 1710-1792), “Lectio III in Parasceve: Aleph” (anònim, creat cap al 1750), “Lectio II in Parasceve: Lamed” (anònim, creat cap al 1750), i “Miserere” (anònim, atribuïble a M. Gònima, 1710-1792).

 

Presentació del CD oratori Dolor y Amor, de Manuel Gònima

Durant la presentació d’aquest matí, s’ha aprofitat també per donar a conèixer la publicació del CD Dolor y amor, oratori compost pel mestre de capella de la Catedral de Girona Manuel Gònima (Lleida, 1710 – Girona, 1792). Es tracta de la primera gravació que es fa d’un oratori català i, a més, és el primer oratori català del s.XVIII que s’ha presentat en públic. Aquest, concretament, es va presentar el passat 11 d’octubre a l’Auditori de Girona. De la gravació d’aquell concert n’ha sortit el CD que s’ha presentat avui. “És d’alguna manera un tresor patrimonial que esprem que sigui una gravació que, de mica en mica, vagi ben forat i permeti recuperar altres partitures d’aquesta època a Catalunya”, ha explicat el president de Música Antiga de Girona, Jaume Pinyol.

Per tal de fer possible l’audició i la gravació d’aquestes peces, s’ha fet una tasca minuciosa de localització i digitalització de la partitura i de transcripció dels seus 1.413 compassos, amb onze pentagrames, a més de cercar els intèrprets adients per a la interpretació barroca d’aquesta música.

Música Antiga de Girona és una associació fundada l’any 2000 que es dedica a la difusió dels tresors musicals provinents de l’arxiu capitular de la Catedral de Girona corresponents al s.XVIII. Ha digitalitzat més de 700 partitures d’aquesta època i les va difonent a través de concerts i de l’edició de CD. La seva tasca, única a tot l’Estat espanyol, pretén oferir als oients el marc sonor més proper possible a l’original, utilitzant instruments rèpliques dels de l’època i amb programes de mà explicatius de les singularitats més destacades de les obres.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.