Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Fundació Rafael Masó exposa una col·lecció única de medalles del modernisme, el noucentisme i l'art déco

"Retrats de medalla: l'espectacle del bronze" es podrà veure a la Casa Masó fins al 12 de setembre

L’alcalde de Girona i president de la Fundació Rafael Masó, Carles Puigdemont, inaugurarà aquesta tarda (18 h) l’exposició “Retrats de medalla: l’espectacle del bronze” a la sala d’exposicions temporals de la Casa Masó. La mostra vol donar a conèixer la vessant més creativa i artística de la numismàtica durant un període que coincideix amb la vida de Rafael Masó (1880-1935). La mostra ha estat comissariada per l’historiador de l’art i numismàtic Rossend Casanova, i es podrà visitar fins al 12 de setembre.

Aquesta és la primera exposició a Catalunya que es dedica al retrat en la medalla durant el període del modernisme i el noucentisme. Molts dels objectes s’exposen per primera vegada, la qual cosa permetrà contemplar en primícia a Girona un conjunt amb obres de gran raresa i valor artístic, ja que algunes només es poden trobar en les col·leccions numismàtiques dels principals museus europeus. Més de tres-centes vuitanta obres de cent seixanta autors i d’una vintena de països mostren la importància que el retrat va tenir en la medalla durant aquells cinquanta anys.

La mostra inclou un important nombre de peces del modernisme, quan les medalles van gaudir d’un gran èxit entre la societat de l’època i es convertiren en testimonis de tots els aspectes de la vida pública i privada. L’exposició se centra en el retrat i presenta tant el rostre com el bust i la figura, amb exemples dels principals autors inspiradors de la generació Art Nouveau, com els francesos Jules-Clément Chaplain, Oscar Roty o Jean-Baptiste Daniel-Dupuis, així com destacats exponents d’aquest moviment, des d’Alexandre Charpentier a Ovide Yencesse, Louis Bottée o Hippolyte Jules Lefebvre.

Destaca també la voluntat didàctica de l’exposició per tal de donar a conèixer el procés de creació d’una medalla i la importància que havien tingut en el treball dels artistes i artesans de l’època. Per aquest motiu les obres exposades es complementen amb nombrosos documents, fotografies i revistes nacionals i estrangeres de l’època. A la sala d’exposicions també es projecta el documental The Medal Maker (EUA, 1928), que mostra el procés de disseny i producció d’una medalla commemorativa. S’han programat una sèrie d’activitats paral·leles al voltant de l’exposició, com ara conferències, visites guiades i activitats per a tots els públics, de les que destaca el cicle “Diàlegs...” amb l’actor Martí Peraferrer, l’escriptor Martí Gironell i la dissenyadora de moda Miriam Ponsa.

Amb motiu de l’exposició s’ha publicat el llibre homònim Retrats de medalla: l’espectacle del bronze, editat per Rossend Casanova (Fundació Rafael Masó / Úrsula Llibres, edició bilingüe català/anglès, 192 pàgines), amb textos de Rossend Casanova, Miquel Crusafont i Laure Dorchy.
 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.