Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona rep el fons de l’associació Casal de la Dona de Girona

Es tracta principalment de documentació relacionada amb l’organització d’activitats i debats de l’entitat i inclou també materials elaborats per altres col·lectius feministes

Documents del fons

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas, i una de les donants de documentació, Sacri Buesa, han presentat aquest matí la donació del fons de l’associació Casal de la Dona de Girona, a l’Arxiu Municipal de Girona.

El fons conté principalment documentació relacionada amb l’organització d’activitats i debats que l’entitat va acollir i generar entre el 1977 i el 1986, a més d’un dossier de l’any 1995 i una revista del 2000, aplegats per les donants.

Aquesta documentació està organitzada en dos blocs temàtics. D’una banda conté materials elaborats pel Casal de la Dona, manifestos, documents de treball o apunts mecanoscrits, fullets, cartells i altres materials impresos, relacionats amb l’organització d’activitats per part de l’entitat. De l’altra, aplega documentació elaborada per altres col·lectius.

Fotografies de la manifestació del 8 de març de l’any 1986 a Girona, articles sobre el Casal apareguts a la premsa a principis dels anys 80; documents sobre la mostra “50è aniversari del dret a vot de la dona. Exposició commemorativa (1982)”, que va tenir lloc a l’Institut Vell de Girona, o el programa del “Cicle de cinema feminista”, que es va fer l’any 1981, són alguns dels materials que ara gestionarà l’Arxiu Municipal de Girona.

“Cal que donem un gran valor al compromís i la feina de tantes dones que, als anys 80, van lluitar pels seus drets i els de totes les persones i que van contribuir a fer avançar la nostra societat. Hem de seguir reivindicant els drets de les dones i la lluita feminista que, al final, vetlla també per la defensa dels drets humans”, ha destacat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Entre els documents elaborats per altres col·lectius feministes i recollits per l’associació Casal de la Dona s’hi troben manifestos, documents de treball mecanoscrits, fullets, cartells i altres documents impresos sobre la contractació del servei d’un centre de planificació familiar, textos relacionats amb l’avortament, una guia sobre mètodes anticonceptius o el dossier d’una acampada de dones per la pau. 

Amb motiu del 40è aniversari del Casal de les Dones de Girona, l’Ajuntament de Girona preveu l’organització d’un cicle de conferències i debats relacionats amb l’entitat que tindria lloc el mes de novembre d’aquest 2020. A més, al Jardí de la Infància s’instal·larà una placa commemorativa en record del primer Casal de la Dona de Girona (1980-1986), en el punt on anys enrere, en un edifici ja enderrocat del número 1 del carrer de Carme, s’havia gestat la iniciativa feminista.

El Casal de la Dona de Girona

El Casal de la Dona va ser un dels primers col·lectius unitaris del moviment feminista, cultural i polític de Girona, que va començar a reivindicar polítiques específiques en favor de les dones, la planificació familiar i la salut sexual i reproductiva, i en contra la violència masclista.

L’entitat es va constituir a Girona el novembre de l’any 1980, i ja a partir del gener de 1981 es reunia setmanalment, els dijous, al carrer del Carme 1, 2n  2a. Era una col·lectiu de dones que treballava sobre el feminisme reivindicatiu, a partir de textos d’autores feministes, i també l’autoconeixement de les dones (sexualitat, dret al propi cos, lesbianisme, dependència, possessivitat, etc.).

En el Casal es desenvolupaven debats i discussions a nivell intern, però també va promoure i organitzar actes, festes, xerrades, sortides de cap de setmana, un cicle de cinema, taules informatives a la Rambla, manifestacions i una recollida de signatures pel dret a l’avortament, entre d’altres.

El 1983, l’entitat va abandonar el pis del carrer del Carme i les reunions es van traslladar al Bar Royal i al Bar Tabarca i, més tard, en uns baixos del carrer Bellmirall. A partir d’aleshores, bàsicament per diferents tendències ideològiques, l’activitat del Casal de la Dona va anar decreixent.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.