Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Marfà fa un salt endavant i esdevé un centre de creació musical d’àmbit nacional

L’equipament gironí presenta tres noves iniciatives de suport a la creació musical: residències internacionals, una orquestra resident i un programa de tres coproduccions, amb Pulmon Beatbox, ZA! i Cala Vento com a primers artistes vinculats al projecte

Imatge de la presentació d’aquest matí

La creació musical és la nova aposta estratègica del projecte de La Marfà, un equipament gironí de referència en el sector musical, que aquest 2020 fa un salt endavant. Després de 8 anys dedicats a la formació, la divulgació i a la creació musicals, ara reforça aquest darrer àmbit i esdevé un centre de creació musical en l’àmbit nacional, amb tres noves iniciatives: residències internacionals, una orquestra resident i un programa de coproduccions amb Pulmon Beatbox, ZA! i Cala Vento com a primers artistes vinculats al projecte per la temporada 2019-2020.

Des que es va fundar l’any 2011, La Marfà (un projecte de l’Ajuntament de Girona en col·laboració amb diversos agents, com la Fundació Cases de la Música o l’escola EUMES), ha esdevingut un equipament de referència a les comarques gironines en els camps de la formació, la creació i la divulgació musical. Al llarg d’aquests anys ha desenvolupat un ampli ventall de projectes dirigits al conjunt dels agents del sector musical i també al públic en general, per ampliar la base social de la  música.

“En els darrers anys hem aconseguit que a Girona hi hagi hagut un canvi de mentalitat per posar la ciutat com a referent cultural en arts escèniques o musicals del país. També podem afirmar que avui, la formació i la creació artístiques són transversals a tota la ciutat i impliquen equipaments, serveis i creadors. El nostre repte és que acabin desapareixent fins i tot les fronteres, i que la col·laboració cultural abasti tot el territori gironí”, ha assenyalat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Dinamització del Territori i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas.

Per la seva banda, la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha assenyalat que “des de la Diputació de Girona ens complau poder donar suport a La Marfà i acompanyar-la en aquest acte, que suposa una evolució clara en la seva trajectòria” i ha afegit que des de l’ens supramunicipal “cerquem el foment de la creació, l’expressió i la manifestació artística, entre elles la musical, i en aquest àmbit La Marfà n’és un clar exemple”.

En el camp de la creació, fins ara ha comptat amb 8 espais d’assaig i estudi d’enregistrament amb 4.000 hores d’ús anual; un programa d’acompanyament artístic amb 3 grups per any, i un de suport als primers enregistraments, amb dos grups per any. En el camp de la formació, compta amb 900 usuaris l’any i alberga l’EUMES (Escola de Música Avançada i So), amb 155 alumnes l’any; l’Escola d’Estiu de Música (curs de recursos pedagògics per a mestres), i el Campus Rock (casal d’estiu per a joves músics). A nivell de divulgació, des de La Marfà s’organitza Viu21Música, dia de la Música a Girona, el cicle de músia en viu als parcs i jardins Notes al Parc, i el programa de suport per a músics de carrer Girona, carrers de música.

Aquest 2020, fruit de l’aposta ferma i continuada per la creació musical de l’Ajuntament de Girona, la  Generalitat  de  Catalunya i la Diputació  de  Girona,  La Marfà corporativa i noves línies d’ajudes a la creació musical.

En primer lloc, compta amb residències internacionals de creació musical, un programa de beques que té la voluntat de promoure la internacionalització i la mobilitat artística. Estan destinades a nous projectes que suposin la col·laboració entre músics que resideixen a diferents regions o països, i compten amb la cessió d’espais i un ajut de fins a 6.000 euros per finançar una estada de creació de cinc dies de durada. La convocatòria és oberta fins al 31 de març. En aquest sentit, ja s’ha dut a terme una primera prova pilot amb Ramon Prats, Yuhan Su i Zbigniew Chojnacki, un trio de bateria, vibràfon i acordió que, després de la seva estada a l’equipament gironí, realitzarà una estada i una gira per Nova York i Catalunya.

En segon lloc, La Marfà presenta un nou programa d’Orquestra resident. Es tracta de la selecció d’una formació orquestral professional de música moderna (big band) que rebrà suport econòmic per realitzar un projecte de creació i residència a La Marfà entre el 2020 i el 2022. Una aposta ferma per al foment de projectes orquestrals professionals que donin continuïtat a les diverses formacions d’estudiants com ara la Black Music Big Band, un projecte liderat per la Casa de la Música del Gironès i que ja resideix a l’equipament gironí. Una manera de configurar un sistema d’orquestres que s’interconnectin, es retroalimentin i es normalitzi, així, el format orquestral en música moderna. La convocatòria és oberta fins al 31 de març.

En tercer lloc, La Marfà obre un programa de suport als artistes per tal de fer possible la posada en escena  de nous espectacles  musicals. Un  programa de coproduccions que neix de la necessitat de trobar acompanyament i finançament a l’hora de portar a l’escenari un nou disc, projecte o espectacle. La primera temporada s’estrena amb tres coproduccions: propostes no convencionals  i  d’alt  perfil  creatiu.  El  primer  artista  del  programa  és Pulmon  Beatbox  (Dani Lleonart), amb l’espectacle Flow (My Hip Hop Story), una proposta familiar de beatbox i hip hop que explica el naixement d’un dels moviments artístics més importants dels darrers temps. Un espectacle  recentment  estrenat  a  l’Auditori  de  Girona.

Així  mateix, la  inclassificable  banda barcelonina ZA ! lidera La Transmegacobla, un col·lectiu que agrupa diversos músics de cobla amb el duet vocal Tarta Relena. Junts protagonitzen una proposta de rock experimental i música de cobla que defineixen com “la Mediterrània distorsionada i psicodèlica”. Un espectacle que s’estrenarà el 5 de juny al Festival Primavera Sound i que, posteriorment, recorrerà escenaris com Sound Isidro (Madrid), l’Auditori de Barcelona o la Fira Mediterrània de Manresa, entre d’altres. Finalment, La comunidad, de Cala Vento, és la tercera proposta que compta amb el suport de La Marfà. Un projecte participatiu i itinerant d’un dels grups revelació de l’escena del rock alternatiu i que busca generar una sèrie de complicitats i col·laboracions amb altres músics locals i agrupacions de barri o de poble amb l’objectiu final de fer un concert amb tot el que s’hagi treballat. L’estrena està prevista el desembre d’aquest any a l’Auditori de Girona.

En el marc d’aquesta evolució del projecte de La Marfà - Centre de Creació Musical, també es presenta una nova imatge corporativa, que manté les arrels de la fàbrica on es troba instal·lada: la fàbrica de cotó Marfà de Santa Eugènia de Ter, documentada a partir de l’any 1819 i que fou la primera fàbrica tèxtil instal·lada a Girona i rodalia.

La Marfà
Dossier de premsa
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.