Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Tornen les conferències a l’Arxiu Municipal amb un cicle dedicat al món del treball

“Girona. Assalariats, treballadors i obrers. Grups i dinàmiques socials del segle XIV al XX ” és el nou cicle de xerrades que tindrà lloc entre el 27 d’abril i l’1 de juny.

El col·lectiu de persones treballadores a Girona esdevé el protagonista del nou cicle de conferències a l’Arxiu Municipal, que tindrà lloc del 27 d’abril a l’1 de juny sota el títol de “Girona. Assalariats, treballadors i obrers. Grups i dinàmiques socials del segle XIV al XX”. Com cada any, aquesta proposta reuneix historiadors/ores i investigadors/ores de prestigi en diverses àrees, amb la finalitat d’aportar nous coneixements i noves línies de recerca sobre la història, la societat i la cultura de la nostra ciutat i el seu entorn al llarg del temps. 

Aquestes conferències són el resultat d'investigacions d'envergadura, de llarga durada i de reflexió històrica sobre els grups socials. Unes recerques que inclouen arcs cronològics que van des de la baixa edat mitjana fins al segle XX. Pel que fa a les persones participants, totes elles són professors/ores reconeguts/udes i de dilatades trajectòries i investigadors/ores amb un alt grau de producció bibliogràfica, la majoria dels quals vinculats a la Universitat de Girona (UdG). La direcció del cicle ha anat a càrrec de Lluís Serrano Jiménez, professor d’història en aquesta mateixa universitat.

El cicle s’obrirà el proper dijous 27 d’abril amb la conferència “Fonts de l'Arxiu Municipal de Girona per a l'estudi del món del treball”, a càrrec dels membres de l’equip tècnic de l’Arxiu Municipal de Girona, Anna Gironella i Sebastià Villalón, que faran un repàs de les fonts documentals que es conserven a l’Arxiu relacionades amb l’objecte d’estudi.

Les conferències seguiran el següent dijous, dia 4 de maig, amb la participació del doctor en Història i investigador de la Universitat de Lleida Albert Reixach, que pronunciarà la conferència “Qui eren els treballadors o assalariats de la Girona de la baixa edat mitjana?”, en què tractarà sobre les relacions laborals en aquest període històric. 

Un enfocament actual del tema ha de comptar necessàriament amb l’estudi del treball de les dones, oblidat per bona part de la historiografia tradicional. Això és el que farà la professora i investigadora de la UdG Dignoris Mateo el dia 11 de maig, que centrarà el seu discurs en “El treball de les dones a l'Hospital de Santa Caterina (s. XVIII)”.  

Les següents dues conferències, dels dies 18 i 27, tractaran dos sectors de cabdal importància per entendre les relacions econòmiques del passat i del present, el del treball agrari i el del treball industrial respectivament. La primera, a càrrec de la doctora en Història i catedràtica d’Història Econòmica de la UdG, Rosa Congost, i els professors de la UdG Rosa Ros i Enric Saguer,  porta per títol “Els treballadors agraris de la regió de Girona del segle XVIII”, i la segona, a càrrec de la investigadora de la UdG Céline Mutos, “Els orígens de l'articulació del mercat de treball industrial a Girona (1750-1850)”. El cicle es clourà l’1 de juny amb la conferència “El moviment obrer sota el franquisme”, a càrrec de l’historiador Josep Clara.

Les conferències són gratuïtes i d’accés lliure, però cal confirmar l’assistència prèviament posant-se en contacte amb l’Arxiu Municipal de Girona, ja sigui a través del telèfon 972 22 15 45 o de l’adreça de correu electrònic arxiumunicipal@ajgirona.cat. Qui no pugui seguir el cicle de forma presencial també podrà veure’l el directe a través de Youtube (https://web.girona.cat/comunicacio/retransmissions). 

Totes les conferències tindran lloc els dijous de 19 a 20 h, a l’Arxiu Municipal de Girona (placeta de l'Institut Vell, 1).

Aquesta és la divuitena edició d’una iniciativa que va començar l’any 2006 i que s’ha portat a terme ininterrompudament durant tots aquests anys. Tota la informació sobre les conferències a l’Arxiu Municipal es pot consultar al web del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona: https://www.girona.cat/sgdap/cat/conferencies.php 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.