Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’esportista de rem Aina Arteman i l’exentrenadora de gimnàstica artística Montse Hugas, ambaixadores de l’11a Jornada de l'Esport Femení

La banyolina competeix en l’alt nivell dins la seva disciplina i ha participat en els Junior World Rowing Championship, i la de Girona és fundadora del Salt Gimnàstic Club i ha acompanyat diversos esportistes en competicions internacionals.

Imatge de la presentació

L’esportista de rem Aina Arteman i l’exentrenadora de gimnàstica artística Montse Hugas són dues de les ambaixadores que enguany formaran part de l’11a Jornada de l'Esport Femení de Girona. Aquest any, l’esdeveniment esportiu tindrà lloc el diumenge 5 de març a la plaça de Salvador Espriu, a la plaça de Calvet i Rubalcaba, a la llera del riu Onyar i a la plaça de Catalunya de la ciutat.

L’Aina Arteman (Banyoles) va començar a practicar rem olímpic al Club Natació Banyoles amb només 9 anys. Des de ben petita, va destacar en les diverses modalitats de la disciplina esportiva, fins a arribar a l’alt nivell a la categoria Júnior. Recentment, ha participat en els Junior World Rowing Championships els anys 2021 i 2022 amb la Selecció Espanyola i, actualment, entrena al centre de concentració permanent de Banyoles.

“La Jornada de l'Esport Femení dona l'oportunitat a moltes noies de provar diversos esports en un ambient en què, a banda de gaudir, pots conèixer gent nova. Ajuda a demostrar que l'esport no és un impediment o limitació per fer la resta de coses sinó un complement. Personalment, la gran varietat d'esports i tallers que s'ofereixen em van sorprendre i és el que em va animar a formar-ne part”, ha explicat Aina Arteman. L’esportista considera que “hem evolucionat molt en termes d'igualtat en els últims anys” però ha recalcat que “és molt important continuar promocionant l'esport femení per tal que, amb el temps, les noies puguin tenir els seus referents i reduir diferències amb l’esport masculí”. 

Arteman també ha parlat sobre el repte i la satisfacció que suposa competir en l’elit esportiva. “Entrenar per entrar en la categoria sub23 està sent complex. Sempre m'he considerat una persona molt perfeccionista i aprendre que no sempre surten les coses com una voldria també forma part de la vida i de l'esport en aquest cas”, ha explicat, i ha deixat clar que, tot i les dificultats “el rem ha suposat un pilar fonamental en el meu desenvolupament tant físic com mental. M'ha permès adquirir una sèrie de valors i disciplina molt exigents que sé que en un futur m'ajudaran”. 

Per la seva banda, Montse Hugas (Girona) ha dedicat tota la seva trajectòria professional a la gimnàstica artística. L’any 1970 es va iniciar en aquesta pràctica esportiva a l’antic “Gimnasio San Narciso” de Girona i només 9 anys després, l’any 1979, va fundar el Salt Gimnàstic Club, que segueix en funcionament avui en dia. Al cap de 3 anys, Hugas ja va portar les primeres dues gimnastes al Campionat d’Espanya, i l’any 1989 va aconseguir la primera classificada del club en aquesta competició. Com a entrenadora i directora tècnica, també ha acompanyat esportistes en copes del món, campionats europeus i mundials i ha aconseguit que competeixin per la Selecció Catalana i Espanyola de gimnàstica. Entre els anys 1981 i 1984, a més, Hugas va combinar aquesta faceta amb la de tècnica a l'Ajuntament de Girona, dins el Servei d’Esports, un període durant el qual es va donar un impuls a l’esport escolar des de la institució. També va treballar 11 anys a l’Escola Eiximenis i 4 a l’Escola Lorenzana de Girona, l’actual Col·legi Verd, i 29 anys a l’Escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar, com a professora d’Educació física.

El desembre passat, Hugas es va jubilar com a directora tècnica del Salt Gimnàstic Club, però la seva tasca a l’entitat ha estat incansable fins al darrer moment. El mateix any 2022, dos gimnastes del club van competir a les Olimpíades de Tokio. En els últims temps, també ha dut diverses gimnastes a la Selecció Espanyola per representar el país al darrer Campionat del Món de gimnàstica artística a Liverpool i n’ha acompanyat esportivament d’altres que estan convocats per participar en competicions internacionals com el Mundial Júnior, la Copa del Món de Cottbus o el campionat europeu classificatori pels Jocs Olímpics de París 2024 a Turquia. A banda, ha seguit procurant fer créixer i vetllar pel bon desenvolupament de l’activitat gimnàstica del Salt Gimnàstic Club en tots els nivells.

Actualment, l’exentrenadora estudia per ser tutora de competicions escolars i poder puntuar tant en les competicions organitzades pels Consells Comarcals, com en competicions federatives en categoria de jutge. Hugas segueix col·laborant com a voluntària al Salt Gimnàstic Club, on aporta la seva experiència, i preveu viatjar arreu del món per poder veure els i les gimnastes del club en competicions internacionals.

“És molt interessant que la Jornada de l’Esport Femení permeti treure al carrer el que dia a dia es fa dins del gimnàs, dins d’instal·lacions esportives, i que puguem compartir aquesta diversitat d’esports amb altres nenes, noies i dones”, ha explicat Montse Hugas, qui ha destacat que “després d’haver format part de la proposta com a ciutadana i com a entitat esportiva participant, m’adono que cada dia hi ha més persones involucrades, més disciplines per practicar, i de més nivell qualitatiu”. Quant al paper de les dones en l’àmbit esportiu, Hugas considera que “s’ha avançat molt en termes d’igualtat des que jo vaig començar, i es nota que les institucions hi ha posat de la seva part”, però admet que “encara falta molt per fer” i que “cal més suport econòmic i per al personal tècnic especialitzat en esports minoritaris i una distribució més equilibrada de la informació en els mitjans de comunicació esportius per donar realment un impuls a l’esport femení”.

La Jornada de l'Esport Femení, que va néixer el 2013, està organitzada per l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès. L’objectiu de la proposta és posar a l’abast de la ciutadania un seguit d’actes, accions i activitats físiques i esportives, així com formatives i divulgatives, per fer visible l'esport femení i fomentar la pràctica esportiva entre les nenes, noies i dones.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.