Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Ariana Harwicz, Bonnie Jo Campbell, Camille Kouchner i Jorge Volpi completen el llistat d’autors i autores participants a la 9a edició del MOT

Aquest matí s’ha presentat la programació completa del Festival de Literatura de Girona i Olot 2023, que es farà del 16 al 25 de març a Girona i a Olot. Fins a quaranta escriptors nacionals i internacionals conversaran sobre la por des de diversos gèneres literaris.

Fotografia de la roda de premsa

Ariana Harwicz, Bonnie Jo Campbell, Camille Kouchner i Jorge Volpi completaran el llistat d’autors i autores participants a la 9a edició del Festival de Literatura de Girona i Olot. El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; l’alcalde d’Olot, Pep Berga; el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; la codirectora del festival MOT a Girona, Glòria Granell, i el comissari del Festival MOT 2023, Àlex Martín Escribà, han presentat aquest matí la programació completa del festival. El MOT 2023 tindrà lloc del 16 al 18 de març a la Biblioteca Carles Rahola de Girona i del 23 al 25 de març a la sala El Torín d’Olot.

“Estem orgullosos que el MOT s'hagi acabat convertint en un festival de referència per l’excel·lència en les ponències i les propostes que hi participen”, ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, qui ha destacat que el MOT “és un festival de prescripció lectora: aconsella lectures, acosta els escriptors i escriptores a la ciutadania, fa viva la literatura i la vincula al pensament a partir d’un eix de reflexió, en aquest cas la por. Posar en valor la connexió entre cultura i educació és una peça fonamental de present i futur”.

Per la seva banda, l’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha explicat que “és rellevant que el MOT sigui un esdeveniment que perdura. Totes les converses es graven i estan disponibles al canal de Youtube del festival, i també hi ha la guia de lectura amb els autors i les obres recomanades. El MOT és foment de la lectura i també creació de coneixement”.

En la mateixa línia, el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha ressaltat que “el MOT és una oportunitat per fomentar la lectura, fomentar el debat i la reflexió al voltant dels llibres i situar Olot i Girona en el panorama literari del nostre país. Un festival que sempre es caracteritza per l'alt nivell dels experts, escriptors, editors i crítics que participen en les xerrades i activitats i, sobretot, per la proximitat entre escriptors i lectors, que és el que realment el fa únic”.

Aquest any, el festival cultural s’endinsarà en les múltiples cares de la por i en la manera com la literatura s’hi aproxima des de diferents mons i perspectives i hi participaran fins a quaranta escriptors nacionals i internacionals. L’esdeveniment, comissariat per l’escriptor i assagista Àlex Martín Escribà, vol posar el focus en totes les emocions que adopta la por, des de l’angoixa, el pànic, la fòbia, la inquietud, el dolor o la vulnerabilitat. El MOT 2023 presenta la literatura com una eina per apropar-nos a les nostres pors sense prendre mal, segons paraules del comissari Àlex Escribano.

Una vegada més, el públic podrà gaudir de converses úniques i originals entre persones autores i especialistes del món del periodisme, l’edició i la traducció, entre altres sectors, que constituiran el nucli de la programació del festival. Com a novetat, enguany el MOT anirà més enllà de la literatura i algunes de les taules se centraran en els aspectes més visuals de la por des de disciplines com el còmic i la il·lustració, el teatre o el cinema.

Precisament la codirectora del Festival MOT a Girona, Glòria Granell, ha ressaltat “els aspectes col·laterals de la proposta literària però que fan que el MOT sigui important” i el vessant educatiu del festival. “Des de l’organització treballem perquè hi hagi recursos per aprofundir en les lectures i possibilitar totes les propostes del festival. També oferim la iniciativa El Primer MOT, adreçada als primers lectors i lectores dels centres escolars de Girona i d’Olot, que aquest any inclourà el MOT Escoles per als infants i el MOT INS per al jovent”, ha explicat Granell. 

El MOT, conversa a conversa

Com és habitual, el festival ha programat dues sessions prèvies a l’inici de l’esdeveniment per presentar la programació al públic sota el nom de Pròleg del MOT. En el marc de l’activitat, s’oferiran dues converses entre el comissari i un escriptor, una el dia 9 i l’altra el dia 10 de març a Olot i a Girona, respectivament. La primera, “Documentar les causes de la por: perquè no ens governi l’odi”, anirà a càrrec de la periodista Patrícia Simón; mentre que a Girona, el filòsof Bernat Castany repassarà diferents tipus de pors i com han evolucionat al llarg dels segles a “Hic sunt dracones. Una cartografia de la por, l’angoixa i el pànic”.

El festival començarà a Girona el 16 de març amb la conversa “Ens enganyen” entre Ariana Harwicz, Dominique Manotti i Isaac Rosa, tres autors que han denunciat, des de diferents òptiques, la manipulació als altres i el control que se’ls exerceix mitjançant la por. Tot seguit, Camille Kouchner i Alejandro Palomas dialogaran sobre la por als abusos sexuals a partir de les seves experiències traumàtiques a la conversa titulada “No diguis res”. 

L’endemà, el 17 de març, es fusionaran imatge i text per explicar “Com es dibuixa la por”, amb el guionista de còmics Antonio Altarriba i l’il·lustrador Keko, que posarà el contrapunt visual dibuixant en directe. Per acabar la jornada, Rosa Montero parlarà de les pors de l’escriptor a “Fugir de la realitat” i de com la ciència-ficció esdevé un dels gèneres més idonis per fer-ho. 

El dissabte 18 de març encetarà el Ver-MOT la lectura comentada del llibre Demà tindrem sort, la biografia novel·lada de Joan Pacheco, un veí del barri del Carme-Vista Alegre de Girona que va viure l’experiència de l’exili. L’activitat, organitzada en col·laboració amb l’Associació de Veïns del Barri de Vista Alegre i el Local social Vista Alegre, anirà a càrrec de l’autora de la publicació, Núria Martí, i de l’actor David Planas. A continuació, Núria Cadenes, Fàtima Llambrich i Marc Pastor conversaran sobre el true crime en aquest Ver-MOT titulat “La realitat supera la ficció?”. A la tarda, Andreu Martín i Youssef El Maimouni, dos escriptors d’històries que giren al voltant de conflictes humans, violència i venjances, parlaran sobre “Terror urbà i perifèric”. Massimo Carlotto tancarà el MOT a Girona amb la conversa “La injustícia de la justícia”. Carlotto parlarà sobre el seu testimoni i també sobre com aquest aspecte ha condicionat tota la seva obra literària.

Olot prendrà el relleu del festival el dijous 23 de març amb la conversa “Que no ens guanyi la por”, en la qual Lolita Bosch i Josep Maria Miró abordaran la temàtica del MOT des d’un punt de vista assagístic i des del món del teatre. A continuació, Helena Guilera i Eloy Fernández Porta dialogaran sobre els camins del seny i la follia a “Sento veus”. 

El divendres 24 de març serà el torn de Silvestre Vilaplana i Alfons Cervera amb “La memòria soterrada”, una activitat en què conversaran sobre la por de parlar de determinades qüestions de memòria històrica: la pèrdua, l’exili i les morts violentes en època dictatorial. A continuació, tindrà lloc la conversa titulada “Horror”, en la qual l’autor de la sèrie literària Apocalipsis Z, Manuel Loureiro, i la cineasta guanyadora d’un Goya per Cerdita, Carlota Pereda, parlaran de com es manifesta l’horror en la literatura i el cinema. 

El dissabte 25 de març, el Ver-MOT girarà entorn de la mort, una de les grans pors de la nostra societat, amb la conversa “Vindrà la mort” entre Xavier Aliga, Jordi Dausà i Rosa Ribas. A la tarda, Marta Sanz i Jorge Volpi tractaran el tema de la por des de la seva literatura socialment compromesa amb el títol “El temor a la pàgina en blanc?”. Posaran fi a la novena edició del MOT Bonnie Jo Campbell i Carlos Zanón, que conversaran sobre “La por al fracàs”. Tots dos autors plantegen personatges perdedors i desesperats que lluiten per sobreviure.

Acompanyaran els escriptors, moderadors i moderadores especialistes en els àmbits de la literatura, del periodisme i del món literari i editorial, com ara l’escriptora i periodista Míriam Cano; l’escriptor i dramaturg Sebastià Portell; la crítica cultural i dibuixant Mery Cuesta; la periodista de successos Mayka Navarro; la lectora, correctora i redactora editorial Inés Mcpherson; el periodista i director del canal informatiu Més 3/24 Xavier Graset; la periodista i sociòloga Núria Juanico; el filòleg, traductor i escriptor Pau Vidal; el periodista i filòleg Javier Sánchez Zapatero; la periodista Mònica Garcia Massagué; el periodista, escriptor i guionista de ràdio i televisió Rafael Vallbona; l’escriptor i periodista Ricard Ruiz, i la periodista i escriptora Llucia Ramis.

Per a més informació podeu consultar el dossier de premsa i tota la informació del MOT 2023 al web del festival.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.