Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’arribada dels Reis de l’Orient conservarà la programació de l’any passat i l’aposta per la proximitat amb la ciutadania

El 5 de gener estarà farcit de propostes, amb actuacions als barris, precavalcades, campaments reials al Camp de Mart, cavalcada i un gran acte final a La Copa

Imatges de la roda de premsa

L’arribada dels Reis de l’Orient a Girona conservarà la programació de l’any passat i l’aposta per la proximitat de Ses Majestats amb la ciutadania. El dia 5 de gener, els gironins i gironines podran veure els tres Reis als campaments reials que s’ubicaran de nou al Camp de Mart, a la Devesa, i seguir-los fins a La Copa, on es farà el gran acte final. Aquell mateix dia, les propostes començaran molt abans, de bon matí, quan diversos grups de personatges reials faran actuacions a tots els barris de Girona amb la intenció d’apropar la màgia al conjunt dels nens i nenes de la ciutat.

Aquest matí, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers i Hervàs, i el president de la Confraria de Jesús Crucificat – Manaies de Girona, Xavier Serra, han presentat el recorregut de la cavalcada i el programa dels actes d'arribada dels Reis de l'Orient a Girona.

“Som afortunats i afortunades, ja que, enguany, els Reis de l’Orient continuen amb el seu tarannà de ser pròxims, d’estar a prop de la gent, dels més petits i dels més grans. Cal tenir en compte que totes les accions sempre les organitzem amb mirada d’infant, amb la mirada d’una nena o d’un nen, perquè són els màxims protagonistes d’aquestes festes”, ha destacat el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, qui també ha explicat que “hem treballat conjuntament, amb tota la il·lusió, per oferir un seguit d’actes amb llum, música, manualitats, i accions màgiques de tota mena, per a tots els barris i per a tots els públics, per tal que la màgia pugui arribar a totes les cases”. 

Per la seva banda, la regidora de Ciutadania i Dinamització del territori, M. Àngels Cedacers i Hervàs, ha agraït “la feina feta per l’entitat organitzadora i per totes les persones que de forma voluntària treballen perquè estigui tot a punt per a l’arribada dels Reis de l’Orient i perquè tornem a gaudir d'una cavalcada il·lusionant”, i ha destacat “la importància de crear sinèrgies amb el teixit associatiu de la ciutat i d’escoltar les entitats, fet que ha ajudat a fer un pas més cap a una cavalcada més inclusiva que tingui en compte les sensibilitats i necessitats de tothom”. En aquest sentit, Cedacers ha ressaltat que “als campaments reials del dia 5 de gener a la tarda hi haurà un aparcament i espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda a prop de Ses Majestats. També hi haurà un punt reservat per a aquestes persones al llarg del recorregut, concretament al carrer de Santa Eugènia, davant de l’Estació Espai Jove, i un altre a l’acte final de La Copa. Finalment, per tal de fer arribar la il·lusió i la màgia dels Reis de l’Orient a tothom, hi haurà patges que explicaran els actes amb llengua catalana de signes als campaments reials i a La Copa”.

El president de la Confraria de Jesús Crucificat – Manaies de Girona, Xavier Serra, ha explicat les propostes relacionades amb els Reis de l’Orient, que s’estendran per tot Girona el dia 5 al matí. A partir de les 11 h i fins a les 12.45 h, diverses comitives reials faran actuacions a tots els barris de la ciutat. La totalitat de les accions estaran programades i els punts i horaris on es faran es poden consultar a través del web municipal.

A banda, a les 12.45 h començaran dues precavalcades, una al parc Central de Rafael Masó i Valentí i l’altra a la plaça del Vi, en direcció als campaments reials del Camp de Mart, on a la tarda, a partir de les 15.45 h, arribaran Ses Majestats. Els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar, i tot el seu seguici, iniciaran la cavalcada a les 18 h.

Una de les principals novetats d’aquest any és que la cavalcada incorporarà carrosses de pedals durant una part del trajecte per donar agilitat a l’activitat i ressaltar la figura de Ses Majestats. En aquest sentit, els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar es desplaçaran en carrosses no motoritzades fins a l’encreuament entre els carrers de Sant Francesc i de Santa Clara, on baixaran i continuaran la cavalcada a peu fins a La Copa.

El traçat, de poc més de 2 quilòmetres, passarà per: carrer de Caterina Albert, plaça de Prudenci i Bertrana, plaça de Miquel de Palol, carrer de Mestre Francesc Civil, plaça de Joan Brossa, plaça del Poeta Marquina, ronda de Sant Antoni Maria Claret, carrer de Joan Maragall, plaça de Catalunya, avinguda de Sant Francesc, carrer de Santa Clara, plaça de la Independència (per vial oest), avinguda de Ramon Folch i, finalment, la rotonda del Rellotge per accedir a La Copa.

A les 19.45 h començarà un gran acte final, d’aproximadament 45 minuts de duració, amb tot el seguici i Ses Majestats. Serà conduït pel mag Naj-Mandin i la carbonera major, Tem-Noch. Durant l’acte, les 6 bandes musicals participants en la cavalcada tocaran totes juntes la cançó dels Tres Reis, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en representació de la ciutat, donarà la benvinguda a Ses Majestats.

Pel que fa a la cavalcada, les comitives reials repartiran objectes i llepolies a les famílies. Donaran bengales, espelmes, monedes d’or, encens, mirra, elements dolços, caramels i milers de monedes reials de xocolata elaborades amb el cacau del cuiner i pastisser Jordi Roca. A més, als campaments reials els cuiners del Rei Ros repartiran xocolata i canapès exòtics.

Una altra novetat és que s’ampliarà la Comitiva del Carbó, que incorporarà 5 músics més i un total de 8 pastors com a personatges nous. Tant aquest equip com el de la Comitiva del Foc també disposaran d’un espai als campaments reials per preparar tot allò necessari de cara a l’inici de la cavalcada dels Reis.

L’endemà, el 6 de gener, a partir de les 10 h, Melcior, Gaspar i Baltasar faran la ja tradicional visita a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta per entregar regals als infants que estan hospitalitzats.

Abans de tot això, els patges i comitives reials han organitzat diferents activitats, accions i actes a Girona per despertar la il·lusió de grans i petits i amb l’objectiu que estigui tot a punt per l’arribada de Ses Majestats. Per tal que tots els infants puguin fer arribar la carta als Reis i, en el cas que sigui necessari, deixar-hi el xumet, diversos carters i bústies reials estaran els dies 3 i 4 de gener a tots els barris de Girona. La programació definitiva dels punts i dels horaris concrets es pot consultar al web municipal i a través de cartells i fulletons que es repartiran als equipaments municipals.

Els mateixos dies 3 i 4 de gener també hi haurà tres bústies ubicades a l’Ajuntament de Girona, custodiades per un patge reial, on els infants podran enviar la carta als Reis. A més, es manté la possibilitat d’enviar la carta de forma telemàtica a través de la web de la carta als Reis de l’Ajuntament de Girona. Els més petits hauran d’omplir la carta amb el seu nom, lloc on viuen i la llista de regals i desitjos que vulguin demanar. Tot seguit, rebran una resposta dels tres Reis. La ciutadania hi trobarà també un fanalet retallable per descarregar i que cadascú se’n pugui fabricar un durant les festes.

El dia 2 de gener, a les escales de la Catedral (19 h), es farà un acte per rebre el mag Naj-Mandin, l’home de la llum. Acompanyat de tota la seva comitiva, formada pels homes i les dones de la llum, una banda amb violes i violins, i pels malabaristes del foc, en Naj-Mandin s’encarregarà d’il·luminar tant el campanar com la façana de la Catedral, on es reflectirà l’Estrella d’Orient que assenyala el camí a seguir per les comitives de Ses Majestats. Aquesta il·luminació es mantindrà fins al 5 de gener, cada dia de les 17 a les 23 h.

Per altra banda, aquests dies els nens i nenes de les escoles de Girona, d’I3 fins a 4t de primària, han rebut una carta personal dels Reis de l’Orient. En total, s’han enviat unes 7.400 cartes amb un sobre reial. A més a més, les comitives de Ses Majestats han posat a disposició dels centres educatius de Girona diversos materials perquè els infants coneguin els personatges de la cavalcada i perquè puguin construir el seu propi fanalet per anar a esperar els Reis. De fet, un total de 1.500 nens i nenes de 18 escoles de la ciutat de Girona ja tenen enguany els seus fanalets a punt gràcies al concurs “Fem el fanalet”, que des de fa 29 anys organitzen conjuntament l’Ajuntament de Girona, els Manaies de Girona i El Corte Inglés amb l’objectiu de preservar la tradició d’il·luminar el camí a la comitiva reial durant la seva arribada a la ciutat i de donar-los la benvinguda amb un fanalet.

Podeu consultar tota la informació sobre les activitats dels Reis de l’Orient al web de Nadal.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.