Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona presenta "L'Aposta per l'art nou”, una selecció de les obres més destacades i representatives del fons Santos Torroella

L’exposició s’inaugurarà aquest dissabte, dia 29 d’octubre, al Museu d’Història de Girona, i es podrà veure fins al 28 de maig del 2023.

L’Ajuntament de Girona ha presentat aquest matí l’exposició "L'Aposta per l'art nou. Itineraris de l'avantguarda a Catalunya a través del fons Rafael i María Teresa Santos Torroella", una selecció de les obres més destacades i representatives d’aquesta col·lecció. Aquest matí, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i els comissaris de l’exposició, Jaume Vidal i Rosa Gutiérrez, han donat a conèixer la mostra que s’inaugurarà aquest dissabte, dia 29 d’octubre, al Museu d’Història de Girona, i que es podrà veure fins al 28 de maig del 2023. 

"Es tracta d'un fons transcendental per la seva part documental i artística amb obres que ens permeten explicar l'art del país del segle XX. Tota la documentació de l’arxiu ens permet explicar un relat coherent. Després d'estudiar i arxivar tot el material, una feina invisible, ens semblava que ara era el moment perquè la ciutadania comences a veure tasts d'aquest fons i perquè se la faci seva i vegi la singularitat d’aquesta col·lecció”, ha afirmat l’alcaldessa Marta Madrenas. 

"Amb aquesta primera exposició responem a la demanda sobre la col·lecció Santos Torroella. L'obrim a la ciutadania. Conèixer aquest fons és apreciar-lo, descobrint les joies que conté. Així les podem veure i gaudir, i disposar-la al servei de la societat. És bo que la ciutadania conegui el ric patrimoni artístic que disposa el fons municipal", ha explicat el vicealcalde Quim Ayats. 

L’any 2015, l’Ajuntament de Girona va adquirir la col·lecció Rafael i María Teresa Santos Torroella, formada per 1.197 obres, i va acceptar la donació de l'Arxiu i la Biblioteca del mateix nom, que reuneix, al seu torn, més de 80.000 documents. El conjunt és una col·lecció única que, per mitjà de documents, llibres, revistes i obres d'art, permet descobrir la història de l'art català i espanyol del segle XX, posant-lo en relació amb el context internacional. A més a més, el material apropa al públic en general la personalitat de Rafael Santos Torroella, la seva trajectòria com a crític, investigador i promotor cultural i descobreix el seu amor per l'art i la seva passió pel col·leccionisme.

La mostra, que s’inaugura aquest dissabte coincidint amb la diada de Sant Narcís, és la primera del Cicle d’exposicions d’art contemporani que, entre 2022 i 2024, donarà a conèixer tres col·leccions significatives del patrimoni artístic de l'Ajuntament de Girona, que constitueixen els fons del futur Museu d'Art Modern i Contemporani de Catalunya a Girona. 

Rafael Santos Torroella (Portbou 1914-Barcelona 2002) va ocupar un paper molt destacat, com a dinamitzador cultural i crític, en la promoció de l’art nou català i espanyol des de la postguerra fins als anys setanta. A més, la seva inquietud com a investigador de les avantguardes i del jove Dalí i el contacte amb el surrealisme a través de la seva germana Ángeles Santos el van portar a reunir l’important fons documental i la rellevant col·lecció d’obres que es presenten en aquesta exposició, que ressegueix la llarga tradició de la modernitat. Amb la complicitat de la seva esposa, María Teresa Bermejo, s’ha pogut preservar íntegrament aquest ric patrimoni artístic i documental.

La col·lecció i l'arxiu-biblioteca del poeta, crític, i historiador Rafael Santos Torroella conforma un conjunt valuós que no és només el testimoni de la trajectòria vital i intel·lectual d'una de les figures més rellevants de l'escena artística catalana i espanyola de la segona meitat del segle XX, sinó que assenyala també un recorregut pels camins de l'avantguarda a Catalunya des dels orígens fins als anys 60. Aquest itinerari és el que es proposa en l’exposició "L'Aposta per l'art nou. Itineraris de l'avantguarda a Catalunya a través del fons Rafael i María Teresa Santos Torroella”. 

Activitats al voltant de l’exposició

Per tal de donar a conèixer el fons que conforma l’exposició, així com la mostra en si mateixa, s’han organitzat diferents activitats. Per una banda, hi ha les visites guiades que tindran lloc els dissabtes 21 de gener, 25 de març i 20 de maig de 2023, a les 12 h. A més, es duran a terme dues visites comentades pels comissaris el mateix dia de la inauguració, aquest dissabte 29 d’octubre, i el 17 de desembre. 

També es realitzaran dues conferències: “Rafael Santos Torroella, historiador, crític d’art i col·leccionista”, a càrrec de l’historiador de l’art, membre de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, Francesc Fontbona Vallescar (9 de novembre, a les 18 h) i “L’art de postguerra: horitzons i contradiccions”, a càrrec del doctor en història de l'art, professor i crític d'art especialista en art català de postguerra, Àlex Mitrani Martínez de Marigorta (16 de novembre, a les 18 h).  

Alhora es duran a terme tres taules rodones: “Ordenar, conservar, investigar i difondre: la col·lecció d'art Rafael i María Teresa Santos Torroella” (23 de novembre, a les 18 h), “Passió per col·leccionar: el crític, el galerista, el director de museu” (30 de novembre, a les 18 h) i “Ordenar, conservar, difondre: l'arxiu i la biblioteca Rafael i María Teresa Santos Torroella” (14 de desembre, a les 18 h).

Els actes es faran a la sala Ermessenda i a la sala d’exposicions del Museu d’Història de Girona. Totes les activitats són gratuïtes i l’espai compta amb aforament limitat. És per aquest motiu que es recomana inscriure’s amb antelació al web del Museu d’Història de Girona

Per a més informació sobre l’exposició i el fons es pot consultar el dossier de premsa i el següent material. 

Dossier de premsa
Material
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.