Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Casa Masó presenta una gran antològica dedicada a la relació de la poesia i l’art, amb obres originals de Rusiñol, Nonell, Miró i Dalí

L’exposició inclou més d’un centenar de llibres i revistes confrontats amb més de quaranta pintures, dibuixos, gravats i escultures datats entre 1896 i 1938.

La Casa Masó inaugurarà demà (19 h) l’exposició “Imatge & Poesia. Les poètiques de la modernitat”, que explora el diàleg i la simbiosi entre les arts plàstiques i la poesia en el context de l’evolució de la poesia catalana moderna des dels anys noranta del segle XIX, amb la irrupció de la revolució simbolista, fins al final de la Guerra Civil. La mostra és un recorregut antològic en el qual 125 llibres de poesia i poemes publicats en revistes es posen en relació amb 42 obres d’art de totes les disciplines (dibuix, pintura, collage, gravat, escultura i cartellisme). Es tracta de la revisió més completa feta mai fins ara de la relació entre poesia i art català d’aquest període.

L'exposició és una coproducció de la Biblioteca de Catalunya i la Fundació Rafael Masó i es podrà visitar fins al 10 de març de 2023. Després de Girona, es presentarà a la Biblioteca de Catalunya, del 10 d’octubre al 20 de desembre de 2023.

Entre els poetes hi ha els noms més destacats de la literatura moderna en català, com Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Josep Carner, Miquel de Palol, Guerau de Liost, Josep M. López Picó, Josep M. de Sagarra, Maria Antònia Salvà, Marià Manent, Carles Riba, Joan Salvat-Papasseit, Tomàs Garcés, J. V. Foix, M. Teresa Vernet, Clementina Arderiu, i Pere Quart, entre d'altres. A més dels llibres de poemes d’aquests autors, l’exposició inclou revistes que publicaven poesia, amb exemplars de Joventut, Pel & Ploma, Troços, Revista Nova, La Revista, Sic, Iberia, Un enemic del Poble, Arc-Voltaic, L’Instant, La Columna de Foc, Proa i Hèlix, entre d’altres.

Dels artistes i il·lustradors presents a l’exposició es poden ressaltar noms com Santiago Rusiñol, Apel·les Mestres, Alexandre de Riquer, Ramon Casas, Isidre Nonell, Pablo Picasso, Esteve Monegal, Ismael Smith, Feliu Elias, Helena Maragall, Josep Aragay, Julio Antonio, Josep Obiols, Joan Miró, Rafael Barradas, Salvador Dalí, Enric C. Ricart, i Joan Junyer. 

Algunes de les obres més notables que s’exposen són els dibuixos originals d’Apel·les Mestres per a Liliana (1907), un cartell de Ramon Casas per als Jocs Florals de Barcelona (1908), diferents originals d’Ismael Smith i Esteve Monegal, un dibuix de Miró de 1917, un autoretrat de Barradas, un manuscrit de Dalí amb dibuixos per il·lustrar Les bruixes de Llers, i una pintura de Federico García Lorca que testimonia la seva relació amb el poeta J. V. Foix. La mostra també vol reivindicar el paper de diferents editorials i impremtes catalanes de l’època, obertes a les innovacions visuals i tipogràfiques que sorgien fruit de la seva relació amb artistes i poetes.

A més de la Fundació Rafael Masó i la Biblioteca de Catalunya, els préstecs per l’exposició provenen de col·leccions com el Museu d’Història de Girona (Fons Santos Torroella), el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Biblioteca de la Universitat de Girona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Museu de Terrassa, la Fundació J.V. Foix i la Fundació Palau, a més de nombrosos col·leccionistes privats. 

L’exposició també compta amb la col·laboració de la Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània de la Universitat de Girona, per l’organització del recital de poesia que es farà a la Casa Masó el 24 de novembre amb l’actriu Laura Masmiquel.

Tal com han explicat els comissaris de la mostra, la filòloga Margarida Casacuberta i l’historiador de l’art Aitor Quiney, “aquest arc cronològic tan ampli pretén situar el desenvolupament que segueix l’àmbit literari i cultural català en el context del modernism (modernitat) europeu i mostrar com els moviments que fins ara ens han servit per explicar el període (Renaixença, Modernisme, Noucentisme, avantguardes) corresponen a la dinàmica interna d’un camp literari nacional en procés de construcció i definició.”

L’exposició es divideix en quatre seccions. La primera porta per títol “La revolució simbolista (1896-1906)”, la segona “El temps del Noucentisme (1906-1923)”, la tercera està dedicada a “Postsimbolisme i avantguardes (1915-1936)”, i l’últim àmbit és un colofó dedicat a “Poesia en temps de guerra i de revolució (1936-1938)”.

El recorregut coincideix amb els anys en què Catalunya es redefineix com a nació dins l’Espanya moderna a través de la construcció d’un imaginari col·lectiu que parteix de la cultura i de la llengua catalanes en el context de la crisi de l’Europa dels imperis i la configuració de l’Europa de les nacions. En paraules de Casacuberta, “optar per un model de llengua, per una determinada tradició literària o fins i tot per una estètica concreta no són decisions individuals, sinó que adquireixen un significat col·lectiu i, en darrer terme, polític. En aquest procés, la relació entre poesia i imatge, un tema paradigmàtic i recurrent des del clàssic Ut pictura poesis (“Com la pintura, així és la poesia”), és d’allò més significativa per la col·laboració estreta que mantenen poetes, artistes, músics, il·lustradors, tipògrafs, impressors i editors en tant que formen part d’un o de diferents projectes culturals i, al capdavall, de concepcions diverses –i a voltes oposades– de país.”

De Santiago Rusiñol i Miquel Utrillo a Rosa Leveroni i Alfons Maseras, l’exposició convida a fer un recorregut des de l’ideal de l’art per l’art fins a la defensa de la poesia com a mur de contenció enfront dels feixismes i el crit desesperat del llibre A Europa, davant la imminència del final de l’aventura de la modernitat.

Activitats a la Casa Masó relacionades amb l’exposició:

  • 3 de novembre (19 h): conferència d’Albert Domènech amb el títol “L’hivern abans de la primavera impresa: l’estètica dels llibres al segle XIX”.
  • 24 de novembre (19 h): recital de poesia amb l’actriu Laura Masmiquel, qui llegirà una selecció de poemes escollits per Margarida Casacuberta.
  • 15 de desembre (19 h): visita comentada a l’exposició, amb la filòloga Margarida Casacuberta, co-comissària de l’exposició.
  • 19 de gener (19 h): visita comentada a l’exposició, amb l’historiador de l’art Aitor Quiney, co-comissari de l’exposició.
  • 9 de febrer (19 h): visita comentada a l’exposició, amb la filòloga Margarida Casacuberta, co-comissària de l’exposició.

Totes les activitats són gratuïtes, però l’aforament és limitat i cal inscriure’s a info@rafaelmaso.org

Casa Masó
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.