Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Mercè homenatjarà Aurora Bertrana i Quim Corominas, i commemorarà l’Any Fuster i l’Any Ferrater el proper curs

L’equipament municipal també presentarà en una exposició el procés de treball i resultat final del projecte de gravat “Vuit serps i més” de Tura Sanglas

Imatge promocional del curs.

El Centre Cultural La Mercè acollirà més d’una trentena d’activitats durant la tardor del proper curs escolar 2022-2023, entre les quals destaquen els homenatges als escriptors Aurora Bertrana, Gabriel Ferrater i Joan Fuster, i a l’artista Quim Corominas, així com les exposicions de Tura Sanglas i Mercè Ibarz. El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, remarca que  “oferim des de la Mercè una programació cultural de país, potent i complerta per recordar i homenatjar a escriptors catalans com Fuster, Ferrater, Pla, Bertrana, i  també amb intel·lectuals i artistes locals a qui continuem donant suport i projectant, sense oblidar les activitats culturals organitzades per l’associacionisme gironí”.

El curs començarà el 15 de setembre, a les 19 h, amb el reconeixement a Aurora Bertrana  Moviments Bertrana, un homenatge a l’escriptora nascuda a Girona organitzat conjuntament amb la Fundació Prudenci Bertrana i que s’inclou dins la Setmana dels Bertrana. L’acte tindrà dues parts, la primera serà Aurora Bertrana i el Premi Prudenci Bertrana, una lectura comentada, amb textos de l’autora llegits per l’actriu Mercè Pons, i comentats per la catedràtica en Filologia i presidenta de la Fundació, Mariàngela Vilallonga, i l’escriptor Josep Maria Fonalleras. La segona part de l’acte consistirà en l’espectacle literari-musical Bertranettes, on l’actriu Queralt Albinyana farà una lectura de diversos fragments de textos de Bertrana amb acompanyament musical del trio de jazz format per Marta Roma, Èlia Bastida i Leonor Falcón. Durant tot l’acte, la il·lustradora Gal·la Pont anirà posant color a tot el que passi dalt de l’escenari. La presentació i conducció anirà a càrrec de la periodista Txell Bonet. L’homenatge continuarà amb la inauguració, el dijous 22 de setembre, a les 19 h, de l’exposició “Aurora”, de l’artista Cati Salazar, amb una interpretació pictòrica de les descripcions paisatgístiques del llibre Paradisos oceànics de Bertrana. La mostra es podrà veure fins al 21 d’octubre a la sala Pati.

A més, aquest curs La Mercè tornarà a evidenciar que art i escriptura no es desvinculen. L’any 1920 l’escriptor i pensador francès Paul Valery (Sète, 1871- París, 1945) va escriure el poemari El cementiri marí, en referència al cementiri que es troba en el pujol del seu poble natal. Ara, l’artista gironí Quim Corominas ha il·lustrat aquests poemes a partir de la traducció que van fer-ne Gaziel i Miquel Forteza el 1947. El resultat és el llibre d’artista El meu cementiri marí, amb els poemes de Valery i les il·lustracions de Corominas, que es podran veure en una exposició inèdita a la sala Polivalent de La Mercè, entre el 17 i el 21 d’octubre. La inauguració tindrà lloc el dimecres 19 d’octubre, a les 18.30 h, amb l’acte “Quim Corominas pinta Paul Valery”, en el qual l’escriptor i periodista Antoni Puigverd repassarà la figura de Valery i conversarà amb Corominas sobre el procés creatiu que suposa submergir-se en els poemes per posar-hi color. Tancarà l’acte el cantautor Josep Tero amb un recital de poemes musicats de Paul Valery. 

En el cas de la celebració de l'Any Ferrater, l'Escola Municipal d'Humanitats de Girona i la Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània de la Universitat de Girona organitzaran un acte d'homenatge al poeta, crític, lingüista i professor reusenc amb la taula rodona “Gabriel Ferrater i Joan Vinyoli: experiència i pervivència”, que comptarà amb la participació dels poetes Carles Dachs, Àngels Moreno, Chantal Poch i Marc Rovira. Tancarà l’acte el recital “Diré el que em fuig. No diré res de mi”, d’Elisenda Bautista amb acompanyament musical. L’acte tindrà lloc a l’Auditori de La Mercè el dijous 28 de setembre, a les 18.30 h.

Amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor Joan Fuster, l’Escola Municipal d’Humanitats se suma als actes de commemoració de l’Any Fuster amb dues activitats. D’una banda, se li dedicarà el Club Trias de lectura d’assaig de tardor, en col·laboració amb la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, que començarà el 4 d’octubre, i en el qual es llegirà l’antologia de textos Figura d’assaig (Comanegra, 2021). D’altra banda, els dimecres 16, 23 i 30 de novembre, a les 19 h, es farà el cicle “Joan Fuster, escriptor d’idees”, que inclourà les taules rodones Una idea de política i Una idea de la literatura. Tancarà el cicle el recital Els homes han parlat en versos sempre, amb el poeta i rapsode Josep Pedrals.

Seguint amb les propostes de tardor de l’Escola Municipal d’Humanitats, el diumenge 2 d’octubre, a les 11 h, tindrà lloc la darrera Ruta Josep Pla a Girona, que recorre els racons més emblemàtics de la ciutat des de la perspectiva planiana, dinamitzada per la Fundació Josep Pla. 

Tancaran la programació les activitats de Bòlit Pensament, fetes en col·laboració amb el Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona. Els actes porten per títol “Elogi del desori”, i consisteixen en un cicle sobre la desorientació vital, la pressió que les normes i la productivitat capitalista exerceixen sobre les persones, i els punts de fuga que alguns troben en els marges, en algun racó de món, en algunes pràctiques artístiques. El dijous 3 de novembre, a les 18.30 h, a l’Auditori de La Mercè, obrirà el cicle Savis locus i freaks: Personatges singulars en la cultura contemporània, un diàleg entre els escriptors i comissaris de l’exposició “Els desconeguts de sempre” Julià Guillamon i Adrià Pujol. Seguirà la conferència No siguis tu mateix, de l’assagista Eudald Espluga, el dimecres 9 de novembre, a les 18.30 h. La darrera sessió es traslladarà a la Casa de Cultura de Girona, el dimecres 16 de novembre, amb un diàleg entre Josep Pedrals i Joaquim Sala Sanahuja.

Pel que fa l’Aula d’escriptura, aquesta tardor s’organitzaran dos monogràfics. Per una banda, el curs d’escriptura de dietaris “Dilluns jo. Dimarts jo. Dimecres jo. Dijous jo. El dietari o l'escriptura del diari íntim”, a càrrec de l’escriptora Cristina Massanés. La formació consta de tres sessions al Centre Cultural La Mercè, que tindran lloc els dilluns 21 i 28 de setembre i 5 d’octubre, i d’una última sessió, el 14 d’octubre, a la Fundació Josep Pla de Palafrugell, que comptarà amb una visita guiada a l’exposició “Pla i Fuster”, molt vinculada als dietaris. D’altra banda, la poeta Maria Callís impartirà el curs d’anàlisi literària “Quatre poetes catalanes dels segles XIX i XX. Maria Antònia Salvà, Clementina Arderiu, Maria Mercè Marçal i Dolors Miquel”, els dilluns 21 i 18 de novembre i 12 i 19 de desembre.

Quant a l’Escola Municipal d’Art, el centre inicia la temporada expositiva el 29 de setembre amb la inauguració de “Vuit serps i més”, la presentació del procés de treball i resultat final del projecte de gravat de Tura Sanglas, realitzat a La Mercè la tardor passada, durant l’edició 2021 de la Beca en gravat contemporani organitzada en col·laboració amb el Bòlit. Vinculada a la mostra, que es podrà veure fins a l’11 de novembre, l’artista oferirà una visita guiada gratuïta el divendres 11 d’octubre. 

Agafaran el relleu de la programació les exposicions “Mentres tant”, formada per les aquarel·les en format rodó d’Antonia Roig Perera, que es podrà visitar des de la inauguració el 27 d’octubre, a les 19 h, fins al 23 de desembre, i “Transitant entre fils”, un recorregut a través de les diferents èpoques artístiques de Mercè Ibarz i del procés que ha anat seguint al llarg dels anys fins a l’actualitat, sempre partint del teixit. En aquest cas, la inauguració tindrà lloc el dijous 17 de novembre i es podrà veure fins al 13 de gener. Vinculada a la mostra, l’artista oferirà una visita guiada gratuïta dijous 1 de desembre.

En relació amb el projecte Escultures al claustre, l’artista Marc Lorente presenta “Il·lumina’t”, una proposta que busca trasbalsar l’espectador fent-lo sortir de l’auto imposició d’un mateix. L’obra es podrà visitar des del 13 de setembre fins al 4 de novembre i comptarà amb una classe magistral gratuïta per part de l’artista. A continuació, l’escultor Mahuel Forchini exposarà “Inici de la pèrdua”, una reflexió íntima sobre les pors essencials de l'ésser humà. Vinculada a l’exposició de l’obra, que es podrà veure des del 8 de novembre i fins al 23 de desembre, l’artista oferirà una classe magistral gratuïta el dimarts, 8 de novembre. 

Finalment, al plafó mural d’Art propi, un projecte que busca mostrar els treballs més interessants d'ex-alumnes i alumnes de l'escola, s’hi ubicaran les peces “Oxurs. Materialització”, obra d’Alex Silva, que fusiona art i tecnologia 3D, del 5 al 21 d’octubre; i “Meravelles”, de Meravella Rodríguez, del 26 d’octubre al 25 de novembre. 

Més enllà de les propostes pròpies de l’EMHU, l’EMA i l’Aula d’escriptura, el centre compta amb tota una programació d’activitats culturals diverses. Aquest trimestre La Mercè acollirà espectacles del Festival Temporada Alta, del Festival FlamenGi, i activitats vinculades a les Fires de Sant Narcís de Girona. De la programació que ja es pot avançar destaca el concert Flamenco íntimo, de Mayte Martín, el 24 de setembre. Quant a arts visuals, es podrà veure l’exposició de fotografia “On habita la violència masclista”, de Joan-Aureli Martí Bohigas, organitzada per la Fundació Ser.Gi, i el lliurament de premis i la mostra de fotografies del 6è Concurs Fotogràfic de La Devesa, La Fulla d'Or, organitzat per l’Associació Plataforma Cívica Salvem la Devesa.

Podeu consultar tota la programació a l’agenda del web de La Mercè i de Girona Cultura
Més informació a www.girona.cat/ccm.  

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.