Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona ha recollit 109 gats perduts o abandonats aquest 2022

El consistori ha engegat una campanya per promoure l’adopció durant l’estiu perquè les instal·lacions del Centre Municipal d'Acollida d'Animals estan molt plenes

El Centre Municipal d'Acollida d'Animals de Mas Xirgu.

L’Ajuntament de Girona ha recollit 109 gats perduts o abandonats aquest 2022, de gener a juliol. La major part dels casos han tingut lloc aquest estiu. Durant els mesos de juny i juliol, en el Centre Municipal d'Acollida d'Animals de Mas Xirgu han entrat un total de 55 felins. Els animals que no estan identificats difícilment poden ser retornats a les seves persones responsables i es mantenen en el centre fins a poder ser adoptats, la qual cosa compromet la capacitat de les instal·lacions i del seu bon funcionament. 
 
“Aquest estiu ens hem trobat amb una situació excepcional que ens ha obligat a buscar més gàbies per poder encabir els gats que hem recollit del carrer des del Centre Municipal d'Acollida d'Animals. És important que la ciutadania tingui l’animal de companyia degudament registrat en el cens municipal perquè en cas de pèrdua el pugui recuperar gairebé a l’instant, perquè hem de tenir en compte que els gats també es poden escapar de casa. Alhora ens hem trobat molts casos d’abandonament, un fet inacceptable que la normativa vigent sanciona amb fins a 45.000 euros”, afirma el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.   
 
El nombre de recollides de gats al centre ha incrementat en els darrers anys, fins a invertir-se la tendència i superar les recollides de gossos. L’any 2021 es van recollir 188 gats, mentre que el 2017 la xifra estava per sota dels 100. Dels 109 gats recollits durant aquest 2022, només 3 duien xip identificatiu i van ser retornats ràpidament a les seves llars; i en el cas de 6 felins es va poder localitzar la persona que el posseïa. Pel que fa a la resta, 34 han estat donats en acollida o adopció, 29 segueixen a les instal·lacions del centre d’acollida esperant una família, 3 han estat retornats a les colònies controlades de gats de carrer que hi ha a la ciutat, 23 es van recollir morts o atropellats i 11 han mort posteriorment. 
 
Davant d’aquesta situació, el consistori ha engegat una campanya específica d’informació sobre la tinença d’animals i per promoure les adopcions de gats durant l’estiu quan les instal·lacions del Centre Municipal d'Acollida d'Animals estan molt plenes, els abandonaments no paren d’augmentar i el ritme d’adopcions queda estancat perquè moltes persones estan de vacances.
 
Per una banda, es repartiran tríptics als equipaments municipals i centres veterinaris de la ciutat, sobre la tinença responsable dels gats de companyia i el control dels gats de carrer. A la ciutat de Girona abandonar un animal suposa una infracció greu o molt greu, en funció dels riscos per l’animal, i una multa que oscil·la entre els 3.001 i els 45.000 euros. 
 
Un altre dels ítems més destacats de la campanya és la importància i l’obligatorietat de tenir l’animal censat perquè en cas de pèrdua es pot identificar i localitzar ràpidament la persona responsable de l’animal. L’any 2021, hi havia 398 gats inscrits al cens municipal d’animals de companyia de Girona. Una dada que es considera que és major, ja que s’estima que més d’un 25% de les llars europees tenen un gat. A més, dels 109 felins recollits aquest 2022, només 3 duien xip. En aquest sentit, l’Ajuntament ha demanat la col·laboració del personal veterinari perquè donin aquesta informació als seus clients i clientes.
 
Per altra banda, dins la campanya es promourà l’adopció dels gats que hi ha al Centre Municipal d'Acollida d'Animals a través de la difusió d’imatges dels felins. Des de les xarxes socials i en alguns equipaments públics, com els centres cívics, es donaran a conèixer les característiques dels animals que hi ha al centre. 
 
Paral·lelament, el consistori continua treballant, juntament amb la Federació Xarxa gatera de Girona i el Col·legi de Veterinaris de Girona, en les actuacions de control i gestió de les colònies de gats a la ciutat mitjançant la metodologia CERR (captura-esterilització-registre-retorn). Des que es va engegar el projecte, l’any 2007, fins ara s’han controlat més de 625 gats de carrer de 78 colònies i s’estima que n’hi ha uns 750 a la ciutat.  

Per a més informació podeu consular girona.cat/acollidaanimals

Tríptic de la campanya informativa
Campanya adopció de gats
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.