Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Teatre Municipal acull divendres l’espectacle “Oskara”, de la companyia Kukai Dantza i Marcos Morau

La peça va rebre tres Premis MAX, entre els quals el de Millor espectacle de dansa.

El Teatre Municipal de Girona acollirà aquest divendres, dia 6 de maig, a les 20 h, l’espectacle Oskara, una peça de dansa fruit de la col·laboració entre la companyia basca Kukai Dantza i el director de la companyia catalana La Veronal, Marcos Morau, que els va merèixer tres Premis Max, entre els quals el de Millor espectacle de dansa. Les entrades ja es poden comprar al web del teatre.

El director de La Veronal i Kukai Dantza tenen registres de moviment, estètica i temes sumament diferents. Kukai Dantza, la companyia basca creada pel ballarí i coreògraf Jon Maya Sein, fa dues dècades que té com a segell la creació contemporània a partir de la dansa tradicional. Conreen un llenguatge propi i, en la seva trajectòria, han creat col·laboracions d'èxit com Oskara. Un viatge creatiu en què l’innovador coreògraf valencià i director de La Veronal, Marcos Morau, va invertir dos anys de preparació per amarar-se de la geografia i la cultura d'Euskadi.

El resultat és la unió entre dos universos coreogràfics i dues mirades cap a la dansa que naveguen entre l'arrel més popular i l'expressió més avantguardista, plantejant un nou univers escènic al panorama nacional. 

Oskara és un treball instal·latiu que recorre alguns passatges de la cultura basca, mites, des del seu origen fins a l'època contemporània, i dibuixen un recorregut plàstic i emocional de símbols i iconografia de força ambigua i desconcertant que, de la manera més absoluta, conté dins seu la història de l'experiència humana. El codi dramàtic apunta cap a un espectacle articulat per un llenguatge d'abstracció accentuat, gairebé violent, on només l'ordre a les composicions pot aportar certa lògica sensorial.

Per a Oskara, La Veronal continua les seves investigacions sobre el poder de la imatge a través de l'oposició entre les pròpies imatges en un traç laberíntic d'ensopegades i troballes a través de la trobada explosiva de la dansa, text i imatge, on cada individu trobarà la seva pròpia representació.

Oskara va rebre el Premi Max 2017 a les categories de Millor Espectacle, Millor Elenc i Millor Vestuari de Dansa; així com el premi al Millor Espectacle de Dansa a la Fira de Teatre i Dansa d'Osca 2016.

Marcos Morau és un dels coreògrafs més destacats de l'actualitat a Europa. Premi Nacional de Dansa 2013 a Espanya, està fent treballs per a les companyies més prestigioses del moment, així com creacions pròpies amb la seva companyia La Veronal. La companyia, creada l'any 2005, és un col·lectiu format per artistes procedents de la dansa, el cinema, la literatura i la fotografia. La finalitat del seu equip artístic resideix directament en una recerca constant de nous suports expressius i referències culturals -cinema, literatura i fotografia, principalment- que aposten per un llenguatge narratiu amb la intenció de formar espais artístics globals. 

La Veronal ha realitzat una sèrie de treballs que prenen com a punt de partida un país o ciutat del món, creant una analogia entre dansa i geografia. Les peces no pretenen constituir-se com a obres documentals que descriguin el país de manera directa, sinó que se serveixen dels elements que proporciona el topònim per dur a terme el desenvolupament d'una idea, d'un argument. Aquest imaginari ha portat la companyia a diferenciar-se al mapa de la creació contemporània internacional com una veu pròpia.

Kukai Dantza va néixer l'any 2001 per iniciativa del ballarí i coreògraf Jon Maya. Kukai desenvolupa la seva feina a partir de la dansa tradicional basca, proposant trobades amb altres estils de dansa i maneres d'entendre l'art. D'aquesta manera, Kukai crea espectacles contemporanis realitzant creacions pròpies i col·laboracions amb prestigiosos coreògrafs. Aquest fet li ha proporcionat una etiqueta inconfusible en el panorama internacional, sent cada cop més freqüents les seves aparicions a festivals i programacions de tot el món. 

Entre els seus treballs, són molt reconeguts els espectacles creats juntament amb Tanttaka Teatroa i les col·laboracions dutes a terme amb diversos coreògrafs com Cesc Gelabert, Israel Galvan, Jone San Martín (The Forsythe Ballet), La Intrusa Dansa, etc. Entre els seus nombrosos premis destaca el Premi Nacional de Dansa 2017, el Premi MAX a l'Espectacle Revelació l'any 2009, i els dos Premis MAX 2015 rebuts per Gelajauziak, el de Millor Composició Musical (Sabin Bikendi) i el de Millor Elenc.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.