Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Els ajuntaments de l’àrea urbana de Girona escenifiquen el compromís amb el nou Pla de mobilitat supramunicipal

Es tracta d’una fita històrica, en què per primer cop onze poblacions del territori, juntament amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Gironès, treballaran de forma conjunta per definir les connexions interurbanes dels pròxims anys

Imatges de la reunió institucional

El nou Pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona va agafant forma. Aquest matí els alcaldes i alcaldesses dels ajuntaments de l’àrea urbana de Girona, juntament amb autoritats de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Gironès, han participat en una reunió institucional a l’Estació Espai Jove per escenificar el compromís del territori amb el document que ha de marcar els eixos estratègics de la connexió interurbana en els pròxims anys.

La prioritat del nou Pla de mobilitat serà enllaçar els municipis de Girona, Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix de forma més sostenible, segura, accessible i fàcil. En total, onze poblacions que treballaran de forma conjunta en un pla de mobilitat urbana per primer cop.

El document es dividirà en sis àmbits: mobilitat a peu; mobilitat en bicicleta i altres aparells de mobilitat personal; transport públic; vehicle privat a motor; aparcament, i distribució urbana de mercaderies. Els objectius del text passen per potenciar els desplaçaments a peu o en bicicleta, buscar fórmules per reduir l’impacte ambiental del transport de distribució de paqueteria, dissenyar aparcaments als afores de la ciutat o facilitar estratègies en favor del vehicle elèctric.  

Properament, l’Ajuntament de Girona convocarà la licitació de la redacció del Pla de mobilitat supramunicipal, que ha d’incloure les anàlisis de l’oferta i la demanda, la diagnosi de la situació actual i les propostes d’actuació en els propers anys. El document haurà de passar per un procediment d’avaluació ambiental. L’aprovació definitiva del Pla i l’inici de la implementació de les accions es preveu per al 2025.  

“Aprofitem aquest equador per reunir-nos tots i posar en valor una fita històrica no només del territori sinó del conjunt del país. Per primera vegada, ens posem d’acord onze ajuntaments, més Generalitat, més Diputació, més Consell Comarcal, per treballar un pla conjunt de mobilitat. Avui demostrem que els ajuntaments fem feina conjuntament per trobar solucions als nous reptes en mobilitat. Som milers els que ens movem dia a dia entre municipis. Tenim una mobilitat que no entén de fronteres entre municipis sinó que respon a realitats personals completament diferents, però entrelligades”, ha subratllat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

En la reunió d’avui, el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, ha explicat que “serà una eina per afrontar el canvi climàtic, incorporar la descarbonització i millorar la qualitat de vida de la ciutadania”. El conseller de Polítiques Digitals i Territori ha afegit que “suposarà un tomb fonamental en el disseny i la implementació de les polítiques de mobilitat de les comarques gironines” i ha assenyalat que el text “ha de donar resposta a la singularitat gironina, combinant les necessitats de municipis de dimensions molt variables”. 

Per la seva banda, el president de la Diputació, Miquel Noguer, ha assegurat que “des de la Diputació de Girona, com a organisme supramunicipal de la demarcació, ens hem implicat en la redacció d’aquest pla, que és imprescindible per optimitzar recursos i serveis i tractar de forma conjunta, colze a colze, totes les necessitats dels municipis i de l’àrea urbana de Girona en matèria de mobilitat. I l’elaborarem amb una visió sostenible, per fomentar hàbits saludables que afavoreixin la transició cap a una economia baixa en carboni”.

A la trobada hi han participat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president del Consell Comarcal del Gironès i alcalde de Sant Gregori, Joaquim Roca; l’alcalde d’Aiguaviva, Josep Pinsach; l’alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles; l’alcalde de Llambilles, Josep M. Vidal; l’alcalde de Quart, Carles Gutiérrez; l’alcalde de Salt, Jordi Viñas; el regidor d’Educació, Cultura i Turisme de Sant Julià de Ramis, Pere Pujolràs; l’alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula; l’alcalde de Vilablareix, David Mascort; la regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Marta Sureda, i el president del Comitè Executiu de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM). Àrea de Girona, Pere Saló.

El procés per elaborar el nou Pla de mobilitat va començar el 2019. El 14 de desembre del 2020 el Ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar el conveni de col·laboració per a la redacció, finançament i contractació del Pla entre els diferents ajuntaments de municipis que tenen una mobilitat interdependent i les entitats administratives supramunicipals que ofereixen solucions d'accessibilitat en aquests territoris –la Generalitat de Catalunya, a través de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM). Àrea de Girona; la Diputació de Girona, i el Consell Comarcal del Gironès. La confecció d’aquest nou document neix de la necessitat de revisar i actualitzar el pla de mobilitat vigent a la ciutat de Girona, aprovat el 2014 i d’àmbit exclusivament municipal. La voluntat ara és fer un pas més i incloure tota l’àrea urbana a l’hora de configurar les estratègies de mobilitat sostenible de les persones i de les mercaderies.

Dossier de premsa del Pla
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.