Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona celebra Hanukkà, la festa de les Llums, aquest dijous 2 de desembre

La plaça del Vi tornarà a ser l’escenari de l’encesa de la “hanukkià”, el canelobre de vuit braços, en el marc d’una de les festivitats més populars del calendari jueu.

Girona acollirà la celebració de Hanukkà, també anomenada la festa de les Llums, en un acte obert a tota la ciutadania demà, 2 de desembre, a les 17.30 h. El Patronat Call de Girona va celebrar la primera Hanukkà pública de tot l’Estat l’any 1998 i, a partir del 2011, l’ha celebrada entre els escenaris de la plaça del Vi i del pati del Museu d’Història dels Jueus.

Hanukkà s’escau cada any el dia 25 del mes de quisleu del calendari jueu. Commemora la victòria del poble jueu sobre l'ocupació grega (segle II a. n. e.) i la posterior purificació i renovació del Temple. És tradició encendre un canelobre de vuit braços, anomenat hanukkià, cada vespre progressivament durant vuit dies. Aquest 2021, la festivitat va començar el vespre del 28 de novembre amb l’encesa de la primera espelma i s’acabarà el pròxim dilluns, dia 6 de desembre.

A Girona la festa se celebrarà demà, dia que coincideix amb l'encesa de la cinquena flama del canelobre. Durant l’acte, organitzat per l’Ajuntament de Girona i l’Associació Cultural Jueva Girona-Costa Brava, s’encendrà la llum de la memòria i la convivència, es comptarà amb la música del cor CIB i es podran degustar sufganiot (bunyols) a la plaça del Vi.

“Es tracta d’una celebració que ens parla de la llum per il·luminar la llibertat i la identitat d’un poble”, ha explicat el vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, que ha destacat que “és un honor per Girona que sigui la ciutat amfitriona en aquesta ocasió” i ha convidat tothom “a compartir aquesta celebració juntament amb una àmplia representació d'entitats que vindran d'arreu”.

A més, el Patronat Call de Girona, conjuntament amb la comunitat jueva gironina, ha portat a terme enguany una campanya de sensibilització als carrers de la Força i dels Ciutadans i a la plaça del Vi. S’han repartit palmatòries de Hanukkà, com a acompanyament simbòlic, per afavorir que l’encesa de hanukkiot als aparadors i finestres dels comerços mostri la diversitat cultural que caracteritza la societat gironina. 

Més informació

L’origen de Hanukkà es remunta al segle II abans de la nostra era. Hanukkà, en hebreu, significa “inauguració” o “renovació” i en català també es coneix com a festa de la Dedicació. La història de Hanukkà recorda un episodi de marcat caràcter nacional i cultural per al poble jueu, quan el rei Antíoc IV va prohibir als jueus seguir les seves tradicions i costums. Un petit grup liderat per la família dels Macabeus es va rebel·lar contra el rei i el va derrotar l'any 163 a. n. e. Després de la guerra, van trobar el Temple de Jerusalem profanat i la menorà (el canelobre de set braços) sense gairebé gens d'oli consagrat, just només per a un dia. Van trigar vuit dies a fer-ne nova provisió i, tot i això, el poc oli que quedava va mantenir encès el canelobre tots aquests dies. Aquest fet, en la tradició jueva, es coneix com el “miracle de Hanukkà”.

Programa
Patronat del Call de Girona
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.