Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona engega una campanya per evitar conductes incíviques en l’àmbit de la recollida de residus

A partir d’avui se sancionarà les persones que incompleixin les normes bàsiques de convivència. El consistori segueix detectant males pràctiques tot i les campanyes informatives i les multes simbòliques que s’han aplicat fins ara

L’Ajuntament de Girona ha engegat una campanya informativa, educativa i policial amb l’objectiu d’evitar conductes incíviques en l’àmbit de la recollida de residus a la ciutat. A partir d’avui, agents ambientals i de la Policia Municipal vestits de paisà sancionaran aquelles persones que incompleixin les normes bàsiques de convivència i dipositin residus en espais on no correspongui. Aquest matí, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Neteja i Recollida de Residus, Eduard Berloso, han presentat la campanya per donar a conèixer les noves mesures entre la ciutadania i per posar sobre la taula aquesta problemàtica que afecta la ciutat.

“La millora en la neteja és ara mateix una de les nostres prioritats com a govern i un àmbit en el qual podem millorar. Es tracta d’una situació comuna en moltes ciutats i que requereixen la col·laboració de tothom per aconseguir-ho, ja que estem parlant sobretot de les actituds incíviques d’algunes persones que produeixen sensació de brutícia a la ciutat”, ha explicat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

En els darrers anys, l’Ajuntament ha posat en marxa diverses accions per reduir l’abocament de residus en punts contraindicats. En aquest sentit s’han fet campanyes informatives a través d’agents ambientals, i s’han engegat proves pilot de sancions, com la que es va fer als barris de Santa Eugènia, Sant Narcís i Pla de Palau l’any 2020, i que ha servit per posar les bases d’aquesta nova acció. També s’han implantat serveis per facilitar a tothom el llançament dels residus, com les deixalleries mòbils als barris o la recollida de voluminosos. Tot i així, el consistori alerta que les pràctiques incíviques persisteixen.

“Comencem aquesta campanya sancionadora perquè hem vist que hi ha persones que segueixen deixant la brossa fora dels contenidors, que abandonen electrodomèstics o mobles a les voreres o que tiren bosses d’escombraries a les papereres, i no podem permetre augmentar infinitament els recursos que destinem a la neteja i gestió de residus”, ha denunciat Madrenas, que ha afegit que “la campanya no té ànim recaptatori sinó que vol fer veure a qui no compleix amb les normes de convivència la necessitat de fer-ho”.

L’equip destinat a aquesta nova campanya està format per quinze agents de la Policia i quatre d’ambientals, que es distribuiran en torns de matí i tarda els set dies de la setmana. Les actuacions no aniran en detriment d'altres tasques policials, ja que en les últimes setmanes han entrat en servei vint efectius al cos. De moment, es començarà a actuar als punts de recollida de residus de la ciutat on es concentren els problemes d’incivisme, i que es troben principalment al límit amb les zones on hi ha contenidors intel·ligents.

El regidor de Seguretat i Neteja i Recollida de Residus, Eduard Berloso, ha explicat que “més enllà d’identificar on es produeixen més abocaments, la prova de l’any passat va evidenciar una manca de recursos humans a l’hora d’aplicar la campanya. Per això ara s’ha reforçat el personal que hi participarà. D’aquesta manera, a banda de controlar els abocaments, els agents sancionaran altres actuacions incíviques que es detectin, com el fet de no recollir les defecacions dels animals de companyia de la via pública”. També es controlarà que els establiments comercials i de restauració cuidin la neteja de l’entorn del seu negoci, establert en una distància de 15 metres del local.

Per donar a conèixer les mesures, el consistori ja va començar a repartir el passat dilluns prospectes informatius entre la ciutadania. També notificarà a totes les activitats econòmiques l’inici de la campanya i els recordarà com han de gestionar els residus i mantenir net l’espai proper al seu establiment. A banda, es faran campanyes als mitjans de comunicació i s’instal·laran tòtems informatius als punts de contenidors de la ciutat on s’han detectat més abocaments. 

Les faltes i sancions estan regulades a les ordenances de gestió de residus municipals i reguladores de la neteja pública, i les multes van dels 500 als 12.000 euros, en funció de la infracció. Concretament, està prohibit embrutar l’espai públic i/o llençar papares, xiclets, burilles, recipients o deixalles de qualsevol tipus fora de les papereres; deixar bosses d’escombraries a les papereres públiques o a qualsevol altre lloc que no siguin els punts de recollida de residus; llençar la brossa fora dels contenidors o cubells; dipositar residus en un contenidor o cubell diferent del que li correspon segons el model de recollida de cada barri;, i abandonar residus voluminosos a la via pública sense avisar el servei municipal de recollida.

Podeu consultar tota la informació de la campanya al web www.girona.cat/netejairesidus.

Díptic informatiu de la campanya
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.