Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2022

CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona reposa una de les “lletres toves” que s’havia malmès de forma accidental 

Ara la brigada municipal la pintarà almenys amb dues capes, uns treballs que finalitzaran abans de les Fires de Sant Narcís.

Imatge de la lletra tova que s’ha reposat avui

L'Ajuntament de Girona ha reposat avui una dels populars “lletres toves” de l’escultura a, b, c, q, obra de Francesc Torres Monsó, que havia quedat malmesa accidentalment el passat dia 30 de juny, durant les tasques de neteja dels vidres de l’edifici de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. La descàrrega i la instal·lació de l'escultura de Torres Monsó ha tingut lloc aquest matí. Els treballs han començat a quarts de deu, han durat unes dues hores i s'han fet amb l'ajuda d'un camió-grua de l'empresa encarregada de la reparació, a la qual s’havia adjudicat el contracte a través d’una licitació.

Al voltant de les 12 h, la lletra “c” ja ha estat reposada, però s’ha protegit amb tanques i cinta ja que personal de la brigada municipal s'encarregarà de pintar-la almenys amb dues capes. Pel que fa a la lletra “b”, que també va quedar malmesa parcialment, els treballs de reparació s'han fet in situ, sense la necessitat de retirar l'escultura.

El consistori preveu que per les Fires de Sant Narcís tots els treballs hagin finalitzat. El cost de reparació ha estat de 2.256,65 euros (IVA inclòs) i el procediment s'ha tramitat a través d’una reclamació via assegurança de l’empresa de neteja responsable de l’accident.

“Des de l’Ajuntament de Girona vam actuar amb celeritat des del primer moment per tirar endavant la reparació del conjunt artístic de les ‘lletres toves’, que són una de les escultures més conegudes de Girona. Avui en dia, la popular ‘a,b,c,q’ és una escultura pública, visitable, viva i utilitzada per tots els infants que hi passen per davant”, ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

Les lletres de ferro i pintades de color taronja, blau, groc i vermell es van elaborar amb motiu de l'Any Internacional del Nen amb la col·laboració de la Banca Mas Sardà, i van esdevenir la primera escultura que es va posar al carrer per iniciativa de l'Ajuntament democràtic dins la Campanya d'Escultures al Carrer del 1980.

En principi, les lletres havien de ser les quatre primeres lletres de l'abecedari, “a, b, c, d”, però en el moment de fer la maqueta de la lletra “d”, aquesta va quedar girada i, accidentalment, es va convertir en una “q”, fet que li va donar un nou joc a l'escultura. Amb les “lletres toves”, Torres Monsó ret homenatge a les lletres i colors de Joan Miró.

L'escola Eiximenis de Girona utilitza les “lletres toves” com a procés d'aprenentatge i mètode pedagògic per als cursos de P3, P4 i P5, de manera que l’obra forma part del currículum de l'escola. A través de les lletres, l’alumnat treballa el volum i els colors, i coneix també l'obra i la figura de Torres Monsó.

Per altra banda, l’escultura està apadrinada per l’Escola J. Dalmau Carles, per l’Institut Santa Eugènia i per ACEFIR, en el marc del projecte “Apadrinem Escultures”, promogut inicialment per la Caseta-Recursos Educatius de l’Ajuntament de Girona i, al llarg dels darrers anys, per l´entitat Amics de la UNESCO de Girona, un projecte que ha posat en valor davant la societat les escultures de Girona i que les ha donat a conèixer a les escoles i a la ciutadania en general.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.