Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Les Jornades Europees de Cultura Jueva 2021 se celebraran en una edició dedicada al “Diàleg” i amb la participació de 36 països europeus

La ciutat de Girona se suma a la iniciativa amb diverses activitats aquest setembre 

El Patronat Call de Girona, conjuntament amb els municipis de Barcelona, Besalú, Castelló d’Empúries, Cervera i Tàrrega, participa en les activitats que se celebraran a Catalunya amb motiu de les Jornades Europees de Cultura Jueva 2021 a partir d’aquest diumenge. Enguany, l’edició estarà dedicada al tema "Diàleg" i comptarà amb la participació de 36 països europeus. Així ho han explicat en roda de premsa el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la directora del Patronat Call de Girona, Assumpció Hosta; el director de l'Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueus (AEPJ), Victor Sorenssen; i la directora del programa de la Biblioteca Nacional d’Israel, Caron Sethill.

A la ciutat de Girona s’oferiran diverses activitats gratuïtes, des del Patronat Call de Girona. El dijous 26 d'agost es va fer l’enregistrament en directe del nou disc de Rosa Zaragoza, Pura i senzilla com Abigail; i avui a la tarda ha tingut lloc una taula rodona amb la comunitat jueva local sota el títol “Diàleg entre cultures”. Les activitats continuaran aquest diumenge, dia 5 de setembre, amb la jornada de portes obertes al Museu d'Història dels Jueus, de 10 a 14 h; i finalment el dijous 9 de setembre a les 19 h, es durà a terme la lectura dramatitzada “Domicili inconegut”. 
 
Durant l’activitat d’avui s'ha donat conèixer el treball que realitza la comunitat jueva gironina, en la qual hi ha participat el vicealcalde Quim Ayats. A la taula rodona s’ha debatut sobre els objectius de la comunitat i la seva missió i la del Patronat Call de Girona, en els seus trenta anys llargs de treball continuat. S’han tractat temes tan actuals com la identitat, la tradició i la preservació de la memòria i del patrimoni, tot en un context de diàleg obert amb la mirada posada en el futur de la ciutat.

“Presentem les jornades a tot Catalunya i no només a la ciutat perquè la nostra voluntat és que aquest sigui un programa en progrés, a través del qual anem descobrint la riquesa del patrimoni jueu català, no només aquell que ja és visible i visitable sinó també tots aquells recursos i documents literaris, i per descomptat patrimonials, que es van descobrint i desvetllant en tot el territori”, ha assegurat el vicealcalde Quim Ayats. “Conèixer el passat, conèixer les nostres arrels  per viure un present i conformar un futur respectuós amb tota classe de confessions, creences i cultures és el repte que assumim com a responsables polítics”, ha afirmat.

Les Jornades coordinades per l'Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueus (AEPJ) són un impuls paneuropeu per tal de ressaltar la diversitat i la riquesa de l’aportació del judaisme en la història local, regional i nacional, amb la ferma intenció de promoure al voltant del diàleg el reconeixement i l'intercanvi mitjançant un ampli ventall d’activitats, que han estat treballades durant tot l’any per una comissió d’experts dirigida per les doctores Marta Simó i Larysa Michalska.

Enguany, les Jornades Europees de Cultura Jueva compten amb el suport del projecte europeu Xarxes per superar l’antisemitisme (NOA), augmentant la consciència i el coneixement pel paper de les persones i les comunitats jueves dins el marc europeu. Centres culturals, museus, associacions de comunitats jueves, fundacions i ajuntaments convergiran sinergies al voltant del tema "Diàleg" durant aquest festival que dóna impuls a una xarxa de 400 institucions de tot Europa per organitzar activitats a més de 350 ciutats; una vintena llarga d’elles als municipis catalans.

El projecte compta amb el suport d'una exposició virtual creada per la Biblioteca Nacional d'Israel anomenada “Diàleg”, agrupada conceptualment en cinc àmbits: Diàleg entre generacions, Diàleg entre fonts escrites, Diàleg dins de les comunitats, Diàleg entre cultures i Diàleg entre religions. La mostra se sumarà a la de l’any anterior, “Viatges: Una història del poble Jueu”, que es pot visitar al Museu d’Història dels Jueus fins al març del 2022, i posteriorment es preveu que s’exposi en altres municipis.

Les localitats catalanes que ho desitgin poden sol·licitar una ajuda econòmica d’entre les 70 beques de petit import que l’AEPJ ha posat a disposició dels participants, per ajudar a difondre i implementar la celebració de les jornades. 
 
L’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu, de la qual Girona n’ostenta la vicepresidència, és una entitat sense ànim de lucre creada el 2004, formada per 23 entitats associades que comparteixen la missió de preservar i promoure la cultura i el patrimoni jueu al continent europeu. Aquests objectius, motor de la institució, s’assoleixen a través del desenvolupament de dos grans projectes: les Jornades Europees de la Cultura Jueva i la Ruta Europea del Patrimoni Jueu, declarada Gran Itinerari Cultural pel Consell d’Europa. 

Es tracta d’una xarxa d’institucions europees que inclou organismes públics, fundacions privades, federacions de comunitats jueves i ONG, que serveix de plataforma per desenvolupar iniciatives culturals i programes educatius a tot Europa. L’AEPJ actua com a canal de diàleg intercultural i promou un millor coneixement i comprensió de la història europea, crea consciència sobre la diversitat cultural i enforteix la identitat cultural de la ciutadania europea.

Per a més informació sobre les activitats es pot consultar la web del Patronat Call de Girona i el programa europeu per països.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.