Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona rep els fons documentals d’Enric Mirambell i Belloc i de Jesús Roqueta i Sánchez

Un dels fons conté principalment documentació relacionada amb l’activitat professional de Mirambell com a historiador, arxiver, bibliotecari i cronista oficial de la ciutat de Girona. L’altre està constituït per documentació aplegada per Roqueta i relacionada majoritàriament amb activitats culturals celebrades a la ciutat entre el 1902  i el 1930.

L’Ajuntament de Girona ha celebrat aquest matí l'acte de donació dels fons documentals de l’historiador, arxiver, bibliotecari i cronista oficial de la ciutat de Girona Enric Mirambell i Belloc, i de l’advocat i funcionari de la Generalitat de Catalunya Jesús Roqueta i Sánchez, pare de l’esposa de Mirambell, Joana Roqueta. La donació ha anat a càrrec dels fills de l’historiador, Enric Mirambell Roqueta, Montserrat Mirambell Roqueta i Remei Mirambell Roqueta, i ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i del cap del Servei de Gestió Documental, d'Arxiu i Publicacions de l'Ajuntament, Joan Boadas.

Per un costat, el fons d’Enric Mirambell i Belloc consta de 35 capses d’arxiu amb material datat entre el 1930 i el 2020. Es tracta principalment de documentació de tipus professional, especialment relacionada amb l’elaboració de treballs i articles sobre la ciutat de Girona. També conté documentació personal i bibliogràfica, predominantment articles i treballs de recerca.

Entre el material classificat en l’àmbit professional, destaca la documentació relacionada amb la seva etapa com a funcionari a la Biblioteca Pública de Girona (1949-87) i a l'Arxiu Històric de Girona (1952-85), amb materials sobre el procés d’oposicions per accedir a la plaça de funcionari, nòmines, escalafons o relacions de funcionaris, entre d’altres. També hi consten mecanoscrits originals, apunts i notes diverses escrits entre el 1987 i el 2015, sobretot pertanyents al període de Mirambell com a cronista de la ciutat. A més, el fons conté documentació auxiliar per a la redacció d'articles de divulgació i obres més científiques; retalls de diari, alguns dels quals testimonien la seva presència en mitjans de comunicació o la seva participació en actes i tribunals qualificadors; documentació relacionada amb la seva activitat com a docent entre els anys 1947 i 2020; documentació relacionada amb el seu nomenament com a delegat provincial del Ministeri de Cultura, i separates i exemplars de revistes publicades en les quals va col·laborar entre el 1963 i el 2003.

En el vessant personal, resulten d’especial interès les llibretes i quaderns d'anotacions que Enric Mirambell va escriure entre el 1966 i el 1980; la correspondència de caràcter personal rebuda i emesa del 1960 al 2015; algunes fotografies, o documentació relacionada amb trobades familiars o amb excompanys d'escola, com ara un record de la primera comunió que data del 1930.

Per l’altre costat, el fons de Jesús Roqueta i Sánchez conté diversos àlbums de postals i cromos, i diversos volums de fullets, la majoria d’activitats culturals celebrades a Girona. En total consta de 18 volums enquadernats de documentació datada entre els anys 1902 i 1930.

Concretament, hi ha un àlbum de cromos de la col·lecció de Chocolate Juncosa (1924); un volum amb fullets del Patronato Nacional de Turismo (1934); dos volums d’exemplars de la revista América Latina (1915-1918); un volum d’exemplars de la revista Crónica Gráfica (1915-1918); dos volums de fulls dominicals de la diòcesi de Girona (1915-1922 i 1927-1930); dos volums amb impresos relacionats amb l'Exposició Internacional de Barcelona i l'Exposició Iberoamericana de Sevilla (1929), i sis volums de fullets de programes d’activitats culturals celebrades a Girona –com ara concerts, obres teatrals, o les Fires de Girona-. També conté tres àlbums de postals enviades entre el 1902 i el 1924, algunes d’elles escrites o dirigides al mateix Jesús Roqueta o a altres familiars, i una fotografia d’ell al començament del primer àlbum.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha mostrat el seu agraïment a la família i ha destacat que “l’acte d’avui és un gest de generositat cap a la ciutat però, alhora, volem que sigui també un acte de reconeixement pel que Enric Mirambell va fer per Girona com a cronista oficial de la ciutat. Amb aquesta donació invertim els papers, de manera que ara serà l’Ajuntament qui preservarà i donarà a conèixer degudament els fons”.

Enric Mirambell i Belloc (Girona, 1922-2020) va ser historiador, bibliotecari, arxiver i cronista oficial de la ciutat de Girona. Després de llicenciar-se en Filosofia i Lletres al 1945 per la Universitat de Barcelona, va entrar a treballar al Cos Facultatiu d'Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs l’any 1954. Va ser director de la Biblioteca Pública de Girona (1949-1987), de l’Arxiu Històric de Girona (1952-1985), del Centre Coordinador de Biblioteques de la Província (1955-1980) i de la Casa de Cultura (1966-1982).

Més enllà de la seva carrera com a professional de la biblioteconomia i l’arxivística, Mirambell també va exercir en altres àmbits, com el de la docència, i va ocupar càrrecs com el de comissari provincial d'extensió cultural a Girona (1964-1969), el de delegat del ministeri de Cultura a la mateixa ciutat (1978-1980), a més de formar part de la Comissió de Monuments de Girona des del 1969. Al llarg de la seva vida va rebre nombrosos reconeixements a la seva tasca acadèmica i investigadora, i l’any 1987, ja jubilat, va ser nomenat cronista oficial de Girona. Mirambell va morir en aquesta ciutat l’any 2020.

Jesús Roqueta i Sánchez va ser advocat i funcionari de la Generalitat de Catalunya a Inspecció de Sanitat. Es va casar amb Remei Gomis i Llambias i van tenir una filla, Joana Roqueta i Gomis, que es va casar amb Enric Mirambell i Belloc. Roqueta va morir a Girona l’any 1936. La seva esposa, Remei Gomis, filla del mestre Joan Gomis i Oromí –qui va ser el primer director de les Colònies Escolars- va ser secretària de l’Escola Normal des del 1914 al 1959.

Dossier de premsa
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.