Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Casa Masó reivindica en una exposició la història de les dones de la família dels últims dos-cents anys

La inauguració de la mostra se suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones (8 de març). És una oportunitat per conèixer com a evolucionat el paper de la dona a la societat del segle XIX al XXI

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, inaugurarà demà a la Casa Masó (19 h.) l’exposició Elles també hi eren. Les dones de la Casa Masó (1830-2015), una mostra que presenta onze dones de la família Masó dels últims dos segles. Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones, dilluns vinent, aquesta exposició vol donar visibilitat i reivindicar el paper d’aquestes dones tant per la seva relació amb els seus nets, fills, germans o marits, com sobretot per mostrar les seves pròpies aportacions socials, cíviques i culturals a la Girona del seu temps.

L’exposició ha estat comissariada per la historiadora Rosa Maria Gil Tort, tècnica de la Fundació Rafael Masó, a partir de la recerca publicada en el seu llibre Elles també hi eren. Història de les dones de la Casa Masó (1830-2015), publicat el 2019 per Curbet Edicions dins la col·lecció Biblioteca Fundació Valvi.

L’exposició es divideix en dues parts, una dedicada a les dones del segle XIX i l’altra dedicada a les del segle XX. Les primeres dones del recorregut són Paula Pagès Monserdà (1830-1866) i Narcisa Fuster Cargol (1821-1876), que varen ser respectivament l’àvia paterna i l’àvia materna de l’arquitecte Rafael Masó i els seus deu germans i germanes. Narcisa Fuster és qui va heretar una de les cases del carrer Ballesteries que en el futur quedarien integrades en l’actual Casa Masó. El recorregut continua amb Paula Valentí Fuster (1851-1926), mare de l’arquitecte. El segle XX és protagonitzat sobretot per les germanes, les cunyades i l’esposa de l’arquitecte. Les tres germanes varen ser Angelina Masó (1885-1960), Maria de la Bonanova Masó (1892-1981) i Paula Masó (1894-1957), i a la casa també hi varen viure Carme Vinyals (1888-1943), esposa de  Santiago Masó, i Josefina Aragó (1897-1978), esposa de Joan Masó. Esperança Bru (1888-1972), esposa de Rafael Masó, i Rosa Llunas (1908-1992), esposa de Narcís Masó, tot i que no varen arribar a viure a la casa, si que varen deixar una empremta a la ciutat per les activitats educatives i cíviques que varen dur a terme abans i després de la guerra. L’exposició acaba amb la pintora Mercè Huerta (1929-2015), l’última dona que va viure a la casa i que amb el seu marit, Narcís-Jordi Aragó, en va fer donació a la ciutat per convertir-la en seu de la Fundació Rafael Masó. Finalment, la mostra acaba amb un espai dedicat a les dones que durant bona part d’aquests dos-cents anys varen treballar en el servei domèstic de la casa, les minyones, mainaderes i cuineres que feien una infinitat de tasques que també eren essencials per al funcionament d’una família com aquesta.

A més de mostrar els retrats i unes pinzellades biogràfiques de cadascuna d’aquestes dones de la família Masó, l’exposició presenta objectes que il·lustren com eren les seves vides i quina va ser la seva labor dins la societat del seu temps. A través dels seus vestits i els complements d’indumentària (barrets, ventalls, mocadors, etc.), dels objectes de la llar, dels llibres, de la correspondència, de les fotografies dels àlbums familiars, dels brodats i pintures, el recorregut permet comprovar com va anar canviant el paper de la dona a la societat catalana dels segles XIX i XX, en consonància amb altres canvis socials, sobretot marcats pel progressiu accés de les dones a l’educació i als oficis fora de la casa, més enllà de les tasques domèstiques.

Elles també hi eren. Les dones de la Casa Masó (1830-2015) es podrà visitar a la sala d’exposicions de la Casa Masó des del 9 de març fins el 10 de setembre. Durant l’exposició la Fundació Rafael Masó, amb la col·laboració de la regidoria de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, ha programat una sèrie d’activitats per explorar alguns del temes que s’hi plantegen. Els dies 20 de març i 10 d’abril s’ha organitzat un taller de Viquipèdia que es proposa elaborar les entrades de divuit dones gironines a l’enciclopèdia en línia. El 25 de maig la professora de la Universitat de Barcelona Mònica Borrell farà una conferència a la Casa Masó amb el títol “De què parlem quan fem història de les dones?”. El 17 de juny l’escriptora Cristina Masanés i la comissària de l’exposició, Rosa Maria Gil, tindran una conversa sobre “La dona (i la dona artista) en la nostra història recent”, a partir de les seves experiències fent recerca i organitzant exposicions dedicades a la història de diferents dones. També s’ha programat una visita comentada a l’exposició, el 3 de juny, a càrrec de Rosa Maria Gil.

Més informació
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.