Header: Notícies

Notícies i comunicats

Bàner: Cita prèvia

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2021

CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Àrea de què depèn:
Alcaldia

Persona responsable:
Sra. Sílvia Planas Dalmau

Adreça:
Plaça del Vi, 1, 1a planta
17004 - GIRONA

Telèfon:
972 419 502 - 972 419 433

A/e:
comunicacio@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/comunicacio

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona i La Sorellona inicien les actuacions per millorar l’estat ecològic de diversos punts d’aigua del municipi

Una de les accions previstes més destacades és l’alliberament d’exemplars d’espinós a la font dels jardins de la Devesa per crear un nucli de reserva d’aquesta espècie protegida

L’Ajuntament de Girona i l’associació La Sorellona han iniciat aquest mes de febrer les actuacions conjuntes per millorar i potenciar l’estat ecològic de masses d’aigua en diversos punts del municipi. Es tracta de la primera acció dins del conveni entre totes dues organitzacions, un acord que pretén col·laborar per fer compatible l’ús del territori amb la conservació dels seus elements naturals, paisatgístics i patrimonials, de manera que en puguin gaudir totes les persones i les generacions futures i que, alhora, asseguri el respecte dels espais.

Concretament, l’activitat inicial ha consistit en buidar la font ornamental dels jardins de la Devesa i en retirar els peixos que hi havia, la majoria d’espècies exòtiques. Prèviament, personal expert de La Sorellona havia fet formació a les brigades municipals de jardineria encarregades del manteniment de fonts i basses ornamentals del municipi per ampliar els seus coneixements en la matèria. També se’ls va proporcionar la informació necessària perquè puguin diferenciar les espècies exòtiques de peixos de les autòctones. 

Aprofitant aquesta activitat instructiva, i tenint en compte la qualitat del medi, el consistori i La Sorellona preveuen alliberar de cara a la primavera – estiu diversos exemplars d’espinós a la font dels jardins de la Devesa, amb l’objectiu de crear un nucli de reserva d’aquesta espècie protegida.

“Volem donar cada vegada més importància a la natura urbana, per exemple incorporant espècies protegides en tots aquells espais de dins la ciutat que siguin susceptibles de tenir-ne. La protecció d'hàbitats l'hem de fer també ciutat endins, i aquestes actuacions que farem conjuntament amb La Sorellona són un exemple d'aquesta línia que volem impulsar”, ha explicat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés. 

Més enllà de la font dels jardins de la Devesa, l’àmbit del conveni contempla diversos punts d’aigua municipals entre els quals hi ha dues basses naturals als boscos del barri de Palau; la bassa dels jardins del doctor Figueres, o basses temporals properes al riu Ter, entre d’altres.

Tot i que la funció principal d’alguns d’aquests punts d’aigua és ornamental, tots ells constitueixen un bon hàbitat aquàtic a escala comarcal que es considera d’interès preservar, tant per la gestió que se n’ha fet fins ara, com per la qualitat de la seva aigua, o per la seva situació estratègica respecte altres masses d’aigua de la zona. En altres casos, la funció de les basses naturals o d’aquelles situades en l’entorn natural, en espais periurbans, és la de conservar la fauna. En aquest sentit, constitueixen hàbitats aquàtics excel·lents que es podrien potenciar, precisament pel fet d’estar situats en espais de transició entre la zona urbana i la natural.

El conveni entre l’Ajuntament i La Sorellona es va firmar el passat 1 d’octubre del 2020 i té com a objectius específics crear nuclis de reserva d’espècies aquàtiques amenaçades, en concret de l’espinós (Gasterosteus aculeatus) i el tòtil; millorar i potenciar l’estat ecològic d’aquestes masses d’aigua, si s’escau; millorar gradualment la naturalitat de les ribes, si s’escau; millorar la impermeabilitat de les basses per a la correcta reproducció d’espècies aquàtiques amenaçades, com el tritó verd (Triturus marmoratus), el tritó palmat (Lissotriton helveticus) o la salamandra (Salamandra salamandra), entre altres espècies d’amfibis i invertebrats aquàtics, i eliminar o aplicar un control intensiu d’espècies exòtiques invasores o problemàtiques, sobretot de fauna aquàtica. 
 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 198 resultats.