Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Bòlit Centre d’Art Contemporani estrena l’exposició “FOOD. La utopia de la proximitat”

Es podrà veure del 20 de febrer al 30 de maig en tres espais diferents: al Bòlit_LaRambla, al Bòlit_PouRodó i al Bòlit_StNicolau. El fil conductor d’aquesta mostra col·lectiva és l’art vinculat amb el menjar, la cuina i l’experiència que pot ser la gastronomia en relació amb tres enclavaments culturals: París, Nova York i Catalunya

El Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona acollirà l’exposició “FOOD. La utopia de la proximitat” del 20 de febrer al 30 de maig. El fil conductor d’aquesta mostra col·lectiva, que aplega obres de Tina Girouard, Carol Goodden, Gordon Matta-Clark, Miralda, Fina Miralles, Antoni Muntadas, Pere Noguera, Àngels Ribé, Benet Rossell, Mar Serinyà, Francesc Torres, Marta Vergonyós i Jaume Xifra, és l’art vinculat amb el menjar, la cuina i l’experiència col·lectiva que pot ser la gastronomia en relació amb tres enclavaments culturals del món occidental com són París, Nova York i Catalunya. Aquest matí, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el col·leccionista i comissari, Harold Berg; el crític d’art i comissari, Eudald Camps; i la comissària i directora del Bòlit, Carme Sais, han presentat el contingut de l’exposició. 

"L'exposició respira la connexió entre el territori, la cultura i la gastronomia. Un projecte que s'ha fet a foc lent, com es fa la tradicional cuina catalana", ha destacat el vicealcalde, Quim Ayats, que ha agraït "la generositat i la tasca extraordinària que realitza el Bòlit". "Som aquí per estar al costat de la cultura, dels artistes, dels creadors i de l’art. Convido a tothom a veure l’exposició als tres espais habilitats i a participar en les propostes culturals de la ciutat", ha afirmat Ayats.

La mostra es podrà veure en tres espais diferents: al Bòlit_LaRambla, al Bòlit_PouRodó i al Bòlit_StNicolau. FOOD és un projecte que sorgeix del restaurant que, a principis dels anys setanta del segle passat, l'artista Gordon Matta-Clark va muntar, juntament amb Tina Girouard i Carol Goodden, al SoHo novaiorquès. Es tractava d'una iniciativa comunitària promoguda i gestionada per creadors de diferents disciplines on vivien, menjaven, treballaven i, en especial, exposaven plegats, com ara al cèlebre espai ubicat al número 112 de la Greene Street.

Personalitats de diverses procedències van convertir aquest barri en un epicentre creatiu mundial: figures com Matta-Clark, Carol Goodden, Tina Girouard, Lou Reed, Richard Serra, Jasper Jones, John Cage, Trisha Brown, Robert Rauschenberg o Laurie Anderson, per una banda, però també catalans com ara Antoni Miralda, Francesc Torres, Antoni Muntadas o Àngels Ribé, per l'altra, van jugar un paper actiu en aquesta comunitat. En paral·lel, l’exposició obre una escletxa sobre l’univers gastronòmic i els plantejaments artístics de l’avantguarda parisenca dels anys setanta amb els anomenats “catalans de París”: Benet Rossell, Antoni Miralda, Joan Rabascall i Jaume Xifra.

La “utopia de la proximitat” del títol té una connexió catalana més subtil, fruit d’un viatge de Goodden per terres ibèriques amb epicentre a Mont-ras (Girona), on va descobrir un univers gastronòmic inèdit en el seu paisatge cultural originari. És en aquest punt des d’on el projecte s'expandeix fins a arribar als nostres dies a través de figures com Pere Noguera, Fina Miralles, Mar Serinyà o Marta Vergonyós que presenten obres vinculades a la dimensió relacional de l’art i l’aprenentatge de la cuina a través de l’experiència familiar i amb relació al territori més immediat. 

Gràcies a les aportacions del comissari i col·leccionista Harold Berg, l’exposició que acull el Bòlit compta amb un important espai dedicat a la documentació, ja sigui a partir de materials bibliogràfics (catàlegs, monografies i incunables) com d’objectes i documents d’un alt valor històric. En aquest sentit, destaca la presència del mailing list original que Matta-Clark va realitzar a partir dels seus contactes en l’època del FOOD, receptes i notes disperses manuscrites per l’autor, correspondència inèdita entre Matta-Clark i Carol Goodden, publicacions com la mítica Avalanche Magazine o fotografies i negatius que, en algun cas, veuran la llum per primera vegada a l’Estat espanyol.

Pròximament està prevista la publicació d’un catàleg amb textos de Harold Berg, Eudald Camps, Jaume Fàbrega, Alexandra Laudo, Antònia M. Perelló i Carme Sais, en edició trilingüe (català, castellà i anglès).

La inauguració i obertura de l’exposició serà demà, dia 20 de febrer, a les 17 h, i començarà al Bòlit_PouRodó. La mostra es podrà veure en els tres espais fins al 30 de maig. Durant aquest període es duran a terme diferents activitats com converses i visites comentades, i a més els col·lectius gironins nyamnyam i Ocells al cap oferiran dues propostes. Tota la informació es pot trobar a www.bolit.cat.

Dossier de l'exposició
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.