Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El prestigiós director francès Marc Minkowski i l’Orquestra Simfònica del Liceu porten la cèlebre “Patètica” de Txaikovski a Girona, Reus i Lleida 

El primer concert de la gira serà a la Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona el pròxim divendres 5 de febrer a les 20 h.

L’Auditori de Girona acollirà el primer concert de la gira que aquest mes de febrer portarà el reconegut director francès Marc Minkowski -al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu- a Girona, Reus i Lleida. L’actuació tindrà lloc el divendres 5 de febrer a les 20 h a la Sala Simfònica i comptarà amb un programa excel·lent integrat per l’última gran simfonia de Mozart, l’anomenada Júpiter i la Patètica de Txaikovski, una obra plena de sentiment i misteri, que va ser estrenada només nou dies abans de la mort del compositor. 

Actual director general de l’Òpera Nacional de Bordeus, Marc Minkowski serà l’encarregat de dirigir els tres concerts, que s’emmarquen en el projecte “Liceu al Territori”: a l’Auditori de Girona el 5 de febrer, al Teatre Fortuny de Reus el 6 de febrer i a l’Auditori Enric Granados de Lleida el 7 de febrer. Després de dirigir el desembre passat Mitridate, re di Ponto al Liceu amb la seva formació Les Musiciens du Louvre, ara el mestre es posa al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Liceu per primera vegada, per fer descobrir al públic els secrets de dues cèlebres obres.

El programa

En un període de temps molt curt de l’estiu del 1788, Mozart va escriure les que serien les seves tres darreres simfonies (núm. 39, KV 543; núm. 40, KV 550, i núm. 41, KV 551). Turmentat i abatut pel poc èxit de l’estrena vienesa del seu Don Giovanni i atabalat pels deutes, cerca refugi en un modest habitatge a la perifèria de Viena. Aquest aïllament és el context en què escriu la Júpiter, un sobrenom posat per l’empresari J. P. Salomon. 
 
Cent anys més tard, el 1893, a Sant Petersburg, Txaikovski escrivia sobre la seva darrera partitura: “L’estimo com no he estimat cap altra de les meves composicions. No exagero, tota la meva ànima és en aquesta simfonia”. Nou dies després, el compositor moria fruit del suïcidi resultat d’una depressió per la seva orientació sexual. Un testament premonitori, un rèquiem líric i instrumental carregat d’emoció.

Marc Minkowski 

Marc Minkowski té un paper actiu en la promoció de la música clàssica, tant per la seva complerta carrera com a director d'orquestra, com per la seva vessant de gestor cultural i artístic. Actualment, i des del 2016, és director general de l’Òpera Nacional de Bordeus. Des del setembre de 2018, també és assessor artístic de l’Orquestra Kanazawa (Japó). Anteriorment, va ser el director artístic de la Mozartwoche de Salzburg del 2013 al 2017. 
 
Minkowski dirigeix habitualment a les sales d’òpera i concerts més importants del món com ara: l’Òpera Nacional de París, Théâtre du Châtelet i Opéra Comique, Salzburger Festspiele, Viena (Theater an der Wien i Wiener Staatsoper), Teatro alla Scala, entre d’altres. 
 
És conegut per ser el fundador de l’orquestra Les Musiciens du Louvre, una orquestra creada el 1982 dedicada a interpretar i mostrar la música francesa del barroc. El 2011, va fundar el festival Ré Majeure Festival a l’Île de Ré. Mikowski ha estat distingit com a Chevalier de la Légion d’Honneur, una ordre de cavalleria atorgada pel President de la República Francesa. 

Orquestra Simfònica del Liceu

L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu és l'orquestra més antiga de l’Estat espanyol, dirigida actualment pel mestre Josep Pons. Durant gairebé 170 anys d’història, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu ha estat dirigida per les batutes més destacades, d’Arturo Toscanini a Erich Kleiber, d’Otto Klemperer a Hans Knapperstsbusch, de Bruno Walter a Fritz Reiner, Richard Strauss, Alexander Glazunov, Ottorino Respighi, Pietro Mascagni, Igor Stravinsky, Manuel de Falla o Eduard Toldrà, fins a arribar als nostres dies amb Riccardo Muti o Kirill Petrenko.
 
Ha estat la protagonista de les estrenes del gran repertori operístic a la península ibèrica del barroc als nostres dies i al llarg de la seva història ha dedicat també una especial atenció a la creació lírica catalana. Va fer el seu debut el 1847 amb un concert simfònic dirigit per Marià Obiols, essent la primera òpera Anna Bolena, de Donizetti. Des de llavors ha actuat de forma continuada durant totes les temporades del Teatre.
 
Internacionalment cal destacar el Concert per la Pau i els Drets Humans, organitzat per la Fundació Onuart, retransmès des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra el passat 9 de desembre del 2017.
 
Després de la reconstrucció de 1999 han estat directors titulars Bertrand de Billy (1999-2004), Sebastian Weigle (2004–2008), Michael Boder (2008–2012) i, des de setembre del 2012, Josep Pons.

Aquesa actuació està impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que impulsa aquesta gira conjuntament amb la de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, amb la voluntt d'apropar la música clàssica arreu del país. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, assistirà al concert del dia 7 de febrer a l'Auditori Enric Granados de Lleida.

Les entrades per a l'actuació de Girona es poden adquirir a www.auditorigirona.org. Des de l’organització s’aconsella al públic portar l’entrada descarregada al mòbil i seguir les recomanacions del personal de sala durant el concert per a la prevenció de la COVID-19.

Concert ajornat

Pel que fa al concert de l’Orquestra de la Ràdio d’Hongria previst per al pròxim 7 de febrer a l’Auditori de Girona s’ha ajornat a causa de la situació d’emergència sanitària actual. L’organització, Ibercamera, i l’orquestra han acordat una nova data per al concert, que es realitzarà el diumenge 12 de desembre de 2021 a les 19 h. En aquesta actuació, l’Orquestra de la ràdio d’Hongria, conjuntament amb el Cor Madrigal, interpretaran La Creació de Haydn.  Des de l’Auditori de Girona s’ha contactat amb les persones que han adquirit entrades per tal d’informar-los d’aquesta cancel·lació.

Notas de premsa
Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.