Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La guatemalenca Herlinda Coj teixeix ponts entre Girona i Nahualá (Guatemala)

Va arribar el passat octubre amb el programa de sensibilització i d’Educació pel Desenvolupament de l’entitat gironina Fundació Utopia

Nahualá es un municipi del departament de Sololá, a uns 160 kilòmetres de la Ciutat de Guatemala i llar d’unes 70.000 persones d’ètnia k’iché (una cultura d’origen maia). Més de nou mil kilòmetres de distància separen Girona i Nahualá, però l’arribada de la nova facilitadora guatemalenca Herlinda Coj de la mà de l’entitat gironina Fundació Utopia ha permès que la ciutat escurci la distància entre aquestes dues realitats aparentment tant allunyades a través d’un enriquidor pont cultural i social. 
Part del programa Nahual, un dels projectes de d’Educació pel Desenvolupament que ha rebut finançament a la convocatòria 2020 que l’Ajuntament ha concedit en règim de concurrència competitiva, Fundació Utopia ha aconseguit sortejar els reptes de mobilitat que suposen la pandèmia global de Covid19 i dur a la ciutat de Girona a una de les persones formades a un dels seus projectes a Guatemala. 
Arribada el 4 d'octubre de 2020 amb el programa de sensibilització i d’Educació pel Desenvolupament de l’entitat gironina, l’Herlinda Coj ha completat els tres mesos d’estança que el programa sol facilitar a les lidereses guatemalenques a les que forma. “Yo he sido formada en la Escuela de Facilitadores de la Creatividad y de la Innovación (EFCI Nahualá)  para la facilitación de procesos de creatividad, innovación y proyectos comunitarios. Y he tenido la oportunidad de  fomentar un intercambio profesional y personal con los técnicos sociales y comunitarios de Catalunya”, explica l’Herlinda a la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona. 

“Formar parte de este proyecto me ha hecho sentir muy dichosa y feliz  por permitirme  vivir esta experiencia en la que he conocido personas de las que he aprendido mucho, profesionales muy dedicadas a su labor para la sociedad y por medio de la convivencia que tuve con cada uno de ellos y ellas me han motivado a ser una persona y profesional más disciplinada. El haber vivido en una ciudad muy tranquila durante este tiempo me ha encantado y he disfrutado cada momento, pero  sobre todo: estoy muy agradecida con todas las personas que hacen posible la ejecución de este proyecto”, afirma la jove. 

Guatemala en clau de Drets Humans:

Malgrat Guatemala va sortir del conflicte armat al 1996, Human Rights Watch adverteix que al país “hi segueix prevalent impunitat generalitzada per violacions de drets humans. Les amenaces i la violència contra defensors de drets humans i periodistes continuen sent una de les majors preocupacions. La violència relacionada amb les “pandillas” és un factor important que motiva moltes persones, inclosos joves no acompanyats, a anar-se'n del país”. I això a Nahualá ho saben bé, ja que existeix un conflicte armat territorial obert des de fa més de cent anys entre aquest municipi i la veïna Santa Catarina Ixtahuacán per uns terrenys limítrofs on hi ha bosc i naixements d'aigua i que després de la reorganització territorial municipal, que va afectar a moltes comunitats a la fi de el segle XVIII i principis del XIX, no ha quedat clar a qui pertanyen. Així, aquest any, el municipi de Nahualá no només ha estat colpejat per les dures conseqüències econòmiques, sanitàries i socials de la pandèmia de Covid19, sinó que a més, ha estat dos mesos en estat de setge degut a aquest conflicte.

Tot això no ajuda a superar els enormes reptes que viu la població local. I és que el país acumula la taxa de desnutrició crònica més alta d’Amèrica Llatina segons el Banc Mundial; i quotes de pobresa elevades i persistents (46.6%) que afecten de manera molt més colpidora les comunitats indígenes (79.2%) com la k’iché, a la que pertany l’Herlinda. 

La situació de les dones guatemalenques és també un element important a tenir en compte a l’hora d’avaluar la situació dels drets humans al país. Tan sols de gener a setembre 2020 van ser registrades 350 morts violentes de dones segons l'Institut Nacional de Ciències Forenses. En un context de COVID-19, les dones i nenes continuen sent les més afectades per l'emergència a causa de la feina de cures no remunerada de què, generalment, solen responsabilitzar-se.

És per això, que el projecte de Cooperació Internacional “EFCI, Dones Emprenedores Nahualá” que la Fundació Utopia ha desenvolupat aquest 2020 a Guatemala ha estat subvencionat enguany per l’Ajuntament de Girona. Amb aquesta iniciativa desenvolupada al municipi guatemalenc des de l’any 2008, i que des del 2012 es du a terme gràcies a la cooperació amb la contrapart Swan Tinamit (Guatemala), una trentena de noies i dones d’entre 18 i 45 anys com l’Herlinda s’han beneficiat d’un programa Educatiu i Formatiu amb caràcter fortament innovador, encarat al foment de l’emprenedoria a través de la creativitat i la millora de l’autoestima.

El pas de la jove Nahualá per la ciutat de Girona, malgrat les limitacions a l’hora de donar visibilitat a la seva estada, ha estat tot un èxit segons la pròpia Fundació Utopia, organitzadora del programa. A més, l’Herlinda ha mostrat un gran interès per iniciatives de sensibilització com és la campanya DENIP 2021, a la que s’ha donat recentment el tret de sortida. I ha expressat el seu ferm compromís en involucrar la infància de diferents centres educatius de Nahualá en les activitats previstes pel Dia Escolar de la Noviolència i la Pau que organitza l’Ajuntament de Girona juntament amb la Coordinadora d’ONGs de les comarques gironines entorn del 30 de gener. Amb tot, la cooperació internacional i l’EpD a la que es dona suport des del municipi, dona clars exemples de bones pràctiques. 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.