Header: Notícies

Notícies i comunicats

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2024

Es recomana demanar:
CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona llança una campanya per erradicar les ocupacions delinqüencials a la ciutat

La immediatesa en aquests casos és molt important i, per tant, és necessari que els veïns i veïnes avisin ràpidament a la Policia Municipal de Girona, trucant al 092, si hi ha qualsevol indici d’ocupació en un habitatge per part de gent conflictiva. La policia ha interposat 92 denúncies aquest 2020, de gener a octubre, per ocupacions delinqüencials.

L’Ajuntament de Girona ha llançat una campanya per erradicar les ocupacions delinqüencials a la ciutat. Es tracta d’aquell tipus d’ocupacions d’habitatges que realitzen persones que mantenen actituds molt conflictives i agressives vers els veïns i veïnes de l’escala o del carrer. El consistori treballa per erradicar-les del municipi i ha llançat un vídeo per les xares socials i la web de l’Ajuntament de Girona per posar sobre la taula la problemàtica i donar consells per tal d’evitar aquestes situacions. El vídeo es va gravar en un bloc de pisos de Can Gibert del Pla i en el seu entorn, precisament perquè és un espai on la bona relació entre veïns i policia ha permès actuar davant ocupacions conflictives i impedir-ne la consolidació.

“Alguns dels nostres veïns i veïnes estan molt preocupats perquè pateixen ocupacions delinqüencials d’habitatges de l’entorn de casa seva. Des de l’Ajuntament estem treballant per aturar-les i eradicar-les del nostre municipi. En el supòsit que no es tracti d’una ocupació delinqüencial, si no de famílies vulnerables procurarem resoldre aquesta situació des de l’àrea de Drets Socials, a través dels nostres canals ordinaris”, afirma l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

La immediatesa en aquests casos és molt important per poder evitar les ocupacions i, per tant, és necessari que els veïns i veïnes avisin ràpidament a la Policia Municipal de Girona, trucant al 092, si hi ha qualsevol indici d’ocupació en un habitatge per part de gent conflictiva. D’aquesta forma, la policia pot enxampar in fraganti les persones que entren a un immoble que no és el seu, quan encara no han canviat el pany, i així demostrar que aquell no és el seu pis. “Aquesta immediatesa permet a la policia actuar in fraganti, que és quan es té més força per evitar aquesta ocupació”, afirma l’intendent de la Policia Municipal de Girona, Joan Jou. 

Concretament, la centraleta ha rebut aquest any, des del gener fins a l’octubre, 308 trucades per aquest motiu. I al llarg del 2019, la xifra es va enfilar fins a les 415 trucades durant els deu primers mesos. Les afectacions provocades per la pandèmia han fet que les trucades i actuacions per aquest motiu hagin sigut gairebé inexistents durant diversos mesos d'aquest 2020, sobretot mentre hi havia el confinament domiciliari.

Per part de la Policia Municipal es llancen diversos consells d'actuació als veïns i veïnes davant la impossibilitat dels agents d’estar presents, en cada moment, a tots els racons de la ciutat. És necessari que la ciutadania comprovi, dins la seva comunitat, que els pisos buits no tenen indicis d’ocupació. I, fins i tot, és recomanable instal·lar alarmes als habitatges susceptibles de ser ocupats (gestionant-ho prèviament amb els titulars dels immobles) o càmeres de videovigilància a l’accés de la comunitat.

També és important vigilar els espais comuns i la comunitat en el seu conjunt; assegurar una il·luminació, conservació i neteja correcta a les zones comunes; i aconseguir que des de l’exterior es doni la sensació que els pisos estan ocupats (bústies netes, catifes a l’entrada...). Alhora, no s’ha d’obrir la porta a ningú que no es conegui (es pot optar per instal·lar una bústia a l’exterior per propaganda comercial) i s’ha de tancar bé la porta d’entrada i també aquella que dóna accés directe al pàrquing. 

A més, és recomanable canviar el pany d’accés al bloc de pisos un cop a l’any, sobretot si hi ha molt de lloguer. Per últim, s’aconsella facilitar als administradors de la comunitat les dades de contacte (telèfon, mòbil i email) de tots els propietaris i llogaters.  

Dades d’ocupacions 

La Policia Municipal de Girona ha interposat 92 denúncies aquest 2020, de gener a octubre, per ocupacions conflictives en habitatges. Es tracta d’una xifra inferior a l’any passat, quan en el mateix període es van posar 165 denúncies i es va acabar el 2019 amb 181 actes. Tanmateix, el 2018, es van registrar 111 denúncies en tot l’any. 

En total, aquest any la policia ha dut a terme 279 actuacions a requeriment de la ciutadania, de gener a octubre. Pel que fa als altres anys, el 2019 es van realitzar 338 actuacions i el 2018, 105, de gener a desembre. Aquest descens, tan de denúncies com d’actuacions, del 2020 al 2019 s’explica pel confinament. 

Cal tenir en compte, que les ocupacions efectuades per famílies vulnerables es redirigeixen a l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Girona. Enguany, s’han aturat més de 100 desnonaments de persones vulnerables a l'espera de trobar altres solucions residencials per part dels serveis socials del consistori. També s’ha de tenir en compte que de maig a juny es va aplicar una moratòria als desnonaments. 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.