Header: Notícies

Notícies i comunicats

Bàner: Cita prèvia

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR) - fitxa

Oficina d'Assistència en Matèria de Registre (OAMR)

Adreça:
Ajuntament de Girona
Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA

Horaris 2020

CITA PRÈVIA

Telèfon. Informació ciutadana:
972 419 010

Telèfon. Centraleta:
972 419 000

A/e:
ajuntamentinforma@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/oamr

Registre electrònic:
seu.girona.cat

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Àrea de què depèn:
Alcaldia

Persona responsable:
Sra. Sílvia Planas Dalmau

Adreça:
Plaça del Vi, 1, 1a planta
17004 - GIRONA

Telèfon:
972 419 502 - 972 419 433

A/e:
comunicacio@ajgirona.cat

Web:
www.girona.cat/comunicacio

Publicador de continguts

El Museu d’Història de Girona recupera una bandera de la República

Abans de ser exposada es restaurarà i es farà la recerca necessària per poder-la documentar detalladament

El Museu d’Història de Girona ha recuperat una bandera de la República que estava ubicada en aquest emblemàtic edifici, quan acollia l’Institut d’Ensenyament Mitja. En un acte celebrat el passat dissabte, Món Marquès va cedir la insígnia al museu. A la jornada també va assistir el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats. Abans de ser exposada, la bandera republicana serà restaurada i es farà la recerca necessària per poder-la documentar detalladament. 

El vicealcalde, Quim Ayats, posa en valor “la tasca i la constància” de Món Marquès per a la recuperació de la memòria col·lectiva, en especial de la seva investigació sobre l’exili dels mestres republicans i el sistema educatiu de la segona República. “És fonamental el paper de l’educació en qualsevol societat que vol avançar, i el treball de Món Marquès suposa un homenatge a totes aquelles persones que van partir l’èxode i van lluitar per defensar les llibertats ciutadanes”, afirma Ayats, que convida a tothom a participar en les activitats que es fan aquesta tardor al Museu d’Història, que giren al voltant de l’exili i la memòria històrica, “un aspecte imprescindible per a poder conèixer les bases de la nostra realitat actual”. 

La bandera republicana havia format part del conjunt d’elements que hi havia en algun dels despatxos de l’antic Institut d’Ensenyament Mitja, que s’ubicava a l’edifici que avui comparteixen el Museu d’Història de Girona i l’Arxiu Municipal de la ciutat. La va trobar, en un calaix d’una taula de despatx, en Jordi Palomer, qui a final de la dècada dels 70 era estudiant de l’escola d’art que era en aquest edifici. Molt probablement, la bandera havia quedat oculta al calaix durant molts anys, des del 1939, quan amb l’entrada del feixisme va començar a ser molt perillós tenir i mostrar públicament objectes emblemàtics i significatius com aquest.  

Recuperar objectes que tenen transcendència pel seu contingut simbòlic i contextual és una manera de recuperar una memòria col·lectiva, de resseguir una història conjunta i de projectar-la cap a les generacions futures. Els objectes són un record del temps i del lloc, expliquen històries i experiències. Traslladats a l’àmbit museístic, i posats en relació i context amb el relat històric, esdevenen indicadors que permeten reconstruir el passat, interpretar-lo i explicar-lo. 

El Museu d’Història de Girona agraeix la donació. Aquesta bandera, petita, humil i guardada en secret durant tants anys, contribuirà a explicar una història col·lectiva que és plural i és diversa, i que ens identifica i ens interpel·la, com a ciutat i com a ciutadania.  
 

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 199 resultats.