Header: Igualtat i Justícia Social

Igualtat i Justícia Social

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona, la Diputació i la Generalitat commemoren conjuntament el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

L’acte ha comptat amb la presentació de l’exposició fotogràfica “On habita la violència masclista”, de Joan Aureli Martí.

L’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya a Girona han commemorat aquest migdia de forma conjunta el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. L’acte, celebrat a l’auditori del Centre Cultural La Mercè, ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; de la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, i de la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig i Ferrer. 

“Hi ha moltes coses que com a societat no estem fent bé quan anem enrere en la lluita contra la violència masclista, i quan encara hi ha tants exemples arreu del món que ens demostren que som molt lluny de la seva erradicació, i com també a Occident hi veiem moltes vegades una doble moralitat. Segons els últims estudis, al ritme que anem tardarem sis generacions a acabar amb la violència de gènere. No ens ho podem permetre”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

“Sembla que hagi de ser obvi que puguem anar pel carrer sense por, sembla que hagi de ser evident que no ens menystindran, agrediran o mataran pel simple fet de ser dones. Sembla que no hi ha d’haver espai per a la discussió si parlem de garantir la igualtat, però malgrat tot, cada dia, multitud de dones pateixen un tipus o altre de violències masclistes. Des del Govern, i ara a través del nou Protocol Marc per acabar amb les violències masclistes, continuarem treballant per assegurar la prevenció d’aquestes violències i el suport a les persones que les han patit”, ha explicat la delegada del Govern, Laia Cañigueral. 
  
“Les institucions tenim un paper important en l'eliminació de la violència contra les dones. Per exemple, també eliminant qualsevol forma de violència institucional. Això inclou dedicar tots els esforços necessaris tant a les polítiques de prevenció com a les de reparació. També vol dir detectar allò que fem malament dins les pròpies administracions, o en els serveis o actuacions que duem a terme. Hem de continuar desenvolupant i millorant els programes que incideixen en l’educació afectiva i sexual, que treballen el sentit crític, les habilitats per a la vida, i que desterren la violència com a forma de resolució de conflictes. A Dipsalut, a la Diputació de Girona, ens sentim implicats en aquestes tasques de prevenció junt amb la resta d’institucions. Queda molta feina, però, estem determinats en fer-la”, ha exposat la vicepresidenta Maria Puig i Ferrer.
 
L’acte ha començat amb la projecció del vídeo #SíAlConsentiment del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya que té per lema “Per una nova cultura del consentiment”. 
 
Tot seguit, s’ha presentat l’exposició fotogràfica “On habita la violència masclista”, de Joan Aureli Martí, la qual es pot veure al claustre de La Mercè. El director de la Fundació SER.GI, Lluís Puigdemont, ha detallat aquesta mostra que il·lustra les diferents violències que pateixen les dones, des de la violència física a la violència estructural. També posa el focus en el procés d’apoderament de les dones per afrontar i superar aquestes violències. Cada fotografia va acompanyada d’un petit text reflexiu escrit per 15 dones relacionades amb el món de la cultura, el periodisme i la literatura de les comarques gironines. 
 
Aquesta exposició és una iniciativa de la Fundació SER.GI dins el projecte “Dones Supervivents”, que ve desenvolupant des de l’any 2016. L’objectiu és promoure accions en l’àmbit de l’habitatge social per tal que les dones que han patit violència masclista, i els seus fills i filles, puguin refer la seva vida de manera autònoma i independent, en condicions de normalitat a través del suport en la reconstrucció social i personal. Paral·lelament, porta a terme accions de prevenció, sensibilització i denúncia de les violències contra les dones.
 
Després de la presentació, s’ha llegit el manifest institucional del 25N, a càrrec de la conductora de l’acte Rosó Feliu, en el qual s’ha expressat un cop més el rebuig de la societat cap a la violència envers les dones i enguany especialment cap a les violències sexuals. Alhora s’ha realçat la importància del consentiment. Tot seguit, ha tingut lloc un minut de silenci en record de les víctimes.
 
Per a més informació podeu consultar la web www.girona.cat/25denovembre

Manifest 2022
Programa d'actes
Tornar