Header: Igualtat i Justícia Social

Igualtat i Justícia Social

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona treballa en un pla d’igualtat de gènere per fomentar la igualtat real de dones i homes

El consistori ha participat avui en la lectura del manifest per commemorar el Dia Internacional de les Dones

L’Ajuntament de Girona està treballant en la redacció d’un pla d’igualtat de gènere per al foment de la igualtat real de dones i homes. Aquest document té per objectiu definir quines polítiques públiques es poden fer per aconseguir la igualtat. En aquest sentit, s’està realitzant una diagnosi de gènere en l’àmbit del municipi per tal d’analitzar les necessitats i com l’administració pública introdueix la perspectiva de gènere en els seus serveis, àrees, accions, programes i projectes. A partir d’aquest treball, s’establiran les mesures per dissenyar polítiques d’igualtat de gènere adreçades a la ciutadania. Paral·lelament, el consistori també treballa en un pla intern. 

“Aquest govern tenim clar que no ens podem aturar en la definició de noves polítiques a favor de la igualtat entre homes i dones. Per això confiem en presentar ben aviat aquests dos plans, l’intern i l’extern, que hauran de servir per renovar les iniciatives municipals en aquest sentit, i també per plantejar-nos horitzons més ambiciosos. És evident que cal actuar de manera transversal, perquè plantejarem accions en tots els àmbits, perquè així serem més efectius i arribarem al conjunt de la societat, que és el que volem”, afirma la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi. 

Actualment el pla extern s’està desenvolupant des de l’Àrea de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament sota el nom de VI Pla Municipal d’Igualtat de Girona. Aquest document tindrà caràcter integrador, ja que el conjunt de la ciutadania del municipi se’n podrà beneficiar. A més, el text pretén ser transversal i incidir en diferents àmbits com el social, l’econòmic, l’educatiu i el polític. En concret es treballarà en les vuit esferes següents: l’educació i la formació; el treball i l’ocupació; la salut i la qualitat de vida; les violències masclistes; el benestar social; la mobilitat, l’urbanisme i la seguretat; la cultura, l’associacionisme, el lleure i l’esport, i les accions transversals en el si de l’Ajuntament. 

El consistori també està treballant en un pla d’igualtat intern. Aquest té per objectiu promoure la igualtat en el si del propi ens, establint mesures i protocols antiassetjament, després d’haver realitzat una diagnosi de les condicions de treball de la plantilla. Actualment, s’ha tret a concurs públic la redacció d’aquest pla. Està previst que en els pròxims dies es conegui el nom de l’entitat o empresa que durà a terme aquesta tasca juntament amb una comissió d’igualtat formada per representants sindicals i responsables del consistori. 

A més, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que té lloc avui 8 de març, s’han organitzat una trentena d’activitats a la ciutat de Girona. Moltes d’elles tenen lloc avui mateix, però d’altres s’estendran durant tot el mes de març. Es portaran a terme exposicions, debats i xerrades en línia, lectures de contes, performances i campionats d’escacs, entre altres. El consistori, amb l’alcaldessa Marta Madrenas al capdavant, també ha participat avui al migdia en la lectura del manifest per commemorar el Dia Internacional de les Dones, davant l’edifici de la Generalitat. En aquest acte també han assistit una àmplia representació del govern municipal i els portaveus dels grups municipals d’ERC, Guanyem, PSC i Ciutadans. Podeu consultar totes les activitats programades en el següent enllaç.  

Beca 8 de març

Coincidint amb la data, avui s’ha fet públic el nom de la guanyadora de la Beca 8 de març, d’estudis històrics de les dones a Girona. La guanyadora ha estat la Daniela Abreu Pacheco amb el treball “Les dones també jugaven. Història de l’esport femení a la ciutat de Girona entre 1875 i 1977”.

Aquest guardó es va crear fa 15 anys per recuperar el llegat històric gironí a través de l’estudi de la història de les dones que han contribuït a formar-la al llarg dels segles.  La beca inclou la perspectiva de gènere que permet reconèixer les relacions de poder que s’han donat històricament entre els gèneres i que s’han construït socialment i històricament i incloure el coneixement produït per les dones, sovint invisibilitzades en nombrosos àmbits.
 

Tornar