Header: Esports

Esports

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Isabel Sánchez-Arán i Nora Cornell completen el repòquer d'ambaixadores de la desena Jornada de l'Esport Femení

L'apneista del club La Caretta de l'Estartit acaba de batre el rècord d'Espanya en la disciplina d'apnea amb pes constant sense aletes i la surfista de neu de Girona ha participat aquest 2022 al Festival Olímpic de la Joventut Europea.

Foto de l'apneista Isabel Sánchez-Aran

L'apneista Isabel Sánchez-Aran i la surfista de neu Nora Cornell completen el repòquer d'ambaixadores de la desena edició de la Jornada de l'Esport Femení, que tindrà lloc aquest diumenge al matí, de 9.30 a 13.30 h, en diferents espais cèntrics de la ciutat de Girona: la plaça de Salvador Espriu, la plaça de Calvet i Rubalcaba, la llera del riu Onyar i la plaça de Catalunya. 

A banda d'elles dues, la resta d'ambaixadores d'aquesta edició són l'àrbitra de bàsquet de Castelló d'Empúries Yasmina Alcaraz, la ciclista de BTT de Flaçà Txell Figueras i la directora esportiva de l'Uni Girona, Laia Palau, que n'és l'ambaixadora d'honor de l'efemèride. 

Isabel Sánchez-Aran, de 38 anys, va néixer a Madrid, però tota la seva infantesa la va viure a Elx. Vinculada des de fa molt temps al club La Caretta de l'Estartit, és la gran dominadora de l'apnea estatal. De fet, va ser la primera persona a Espanya (home o dona) a trencar la barrera dels 80 metres de profunditat de busseig a pulmó lliure amb aletes. 

En l'actualitat, és subcampiona de la Copa del Món en la modalitat d'immersió lliure, èxit que va aconseguir a la localitat de Kas (Turquia). Fa pocs dies, va guanyar el campionat d'Espanya en pes constant amb bialeta i en pes constant sense aletes, en què també va ser capaç de batre el rècord d'Espanya. Sánchez-Aran posseeix ja tots els rècords estatals d'apnea en mar i un en piscina, el d'apnea estàtica. 

«La Jornada de l'Esport Femení és una gran oportunitat per donar a conèixer les opcions esportives presents en el territori. Les noves generacions de nenes, noies o dones que vulguin iniciar-se en qualsevol esport seran ben rebudes, cuidades i, el que és més important, es divertiran i aprendran valors importants per a la vida», ha destacat Isabel Sánchez-Aran, que ha afegit: «És un orgull haver estat triada ambaixadora; d'aquesta manera es reconeix la rellevància de l'apnea com a esport molt lligat a la cultura mediterrània i, en particular, al meu poble, l'Estartit». 

L'apneista considera que «el busseig a pulmó s'està popularitzant. Ja no és una cosa només de pescadors, sinó que molta gent decideix practicar-lo per simple oci i gaudi. La presència de la dona en l'apnea està en auge. Però també s'han fet passos enrere, com la igualtat en els reglaments, la promoció de la participació femenina en campionats, la redacció o no d'un pla d'igualtat dins les federacions... No ens podem adormir».

Per la seva part, Nora Cornell, de només 17 anys i nascuda a Girona, va començar a competir en surf de neu (snowboard) fa sis anys amb la Federació Catalana d'Esports d'Hivern. Des de fa dos, però, ja ho fa amb la Federació Espanyola. En els últims anys, els seus resultats han anat in crescendo i, durant el 2021, va ser campiona d'Espanya i quarta en l'europeu júnior en la modalitat de competició de parc (slopestyle). El mes de març passat, va obtenir la cinquena posició en el Festival Olímpic de la Joventut Europea a Vuokatti (Finlàndia). També va acabar sisena en estil lliure. 

«Desgraciadament, l'snowboard és un esport molt minoritari al nostre país, i en dones encara més. Però això queda una mica compensat per la trajectòria de la Queralt Castellet, que porta molts anys competint al més alt nivell i que aquest any ha guanyat la medalla de plata en els Jocs Olímpics. Gràcies a aquest èxit, hem aconseguit més visibilitat», ha explicat Nora Cornell, que ha reivindicat la Jornada de l'Esport Femení: «Dona l'oportunitat a les nenes o les noies a provar esports que tradicionalment sempre s'han associat als nens, com ara el futbol, i això és molt positiu». 

La Jornada de l'Esport Femení, que va néixer el 2013, està organitzada per l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès.

www.jornadaesportfemeni.cat
Tornar