Header: Entitats de Girona

Entitats de Girona

Participació i associacionisme

Participació i associacionisme

Adreça:
Plaça del Vi, 1, 4a planta
17004 - GIRONA

A/e:
participacio@ajgirona.cat

Telèfon:
972 010 275
972 419 007 - Permisos d'activitats a la via pública de les associacions i entitats

Web:
www.girona.cat/participacio
www.girona.cat/entitats
www.girona.cat/consultabarris

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona engega un procés participatiu per redissenyar sis patis d’escola en el marc del projecte GiroNat

Es tracta de la segona fase d’aquesta acció que busca naturalitzar el principal espai de lleure dels infants durant la jornada escolar.

Fotografia de la trobada d’ahir a l’Escola Migdia

Girona ha posat en marxa un procés participatiu per redissenyar el pati de sis escoles de la ciutat en el marc del projecte de renaturalització de la trama urbana GiroNat. Es tracta de la segona fase d’aquesta acció, que té per objectiu introduir la natura al principal espai de lleure dels infants durant la jornada escolar, fent-lo més obert i verd, incloent-hi espècies autòctones d’arbrat més resistents o apropant els animals a l’alumnat.

“L’objectiu del GiroNat és tenir una ciutat més verda, més sostenible, i fer entrar la natura en molts punts de l’espai públic de Girona on ara no és present. Estem davant un nou concepte de verd urbà, motiu pel qual vam aconseguir els recursos del fons Next Generation, i els resultats els anirem comprovant els propers anys a mesura que els projectes es vagin executant. Un dels que ens fa més il·lusió és poder incidir en els patis de les escoles, perquè ens permet també fer pedagogia entre els més petits i petites sobre les bondats de treballar per a una ciutat més sostenible”, ha destacat el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés. 

De moment, el personal tècnic de SEO BirdLife implicat en el projecte està centrat a recollir les idees i necessitats de cada centre juntament amb la comunitat educativa, les famílies i també amb el personal de monitoratge del menjador escolar, per tal que el procés parteixi del consens i s’adeqüi a cada un dels equipaments que formen part de l’acció.

Ahir a la tarda, es va fer una primera trobada a l'Escola Migdia amb representants de les comunitats educatives de tots els centres per abordar la qüestió. La intenció és engegar processos participatius  amb la resta de centres educatius implicats des d’ara fins després de l’estiu. Concretament, amb l’Escola Vila-roja, l’Escola Taialà, l’Escola Sant Eugènia, l’Escola Pericot i l’Escola Eiximenis. El resultat de les trobades és fonamental per obtenir un disseny participatiu dels patis que contempli tant les necessitats socials com les de la biodiversitat.

A banda d’aquesta primera reunió col·lectiva, el procés participatiu contempla tres accions més amb cada escola. En primer lloc, una presentació de la diagnosi social, relacional i ambiental que l’equip del GiroNat ha fet de cada centre; en segon lloc, una fase de recollida de propostes, a partir de tot allò que s’hagi detectat al llarg del procés i, finalment, una jornada de disseny participatiu, en la qual intervindran també entitats i agents de cada barri que mantinguin connexions amb les diverses escoles.

Un cop finalitzada la fase participativa de renaturalització dels diversos patis escolars, començaria la fase executiva, que partiria del disseny treballat en xarxa i que comptaria amb el criteri de persones expertes en la conservació ambiental i la biodiversitat i en urbanisme. Tot plegat forma part de la proposta d’implementació d’accions al territori del projecte GiroNat i compta amb un pressupost de 103.000 euros.

L’objectiu de GiroNat és convertir la ciutat de Girona en una població més verda, resilient al canvi climàtic, saludable, i social i ambientalment justa fent un gir cap a la naturalesa, la resiliència, la salut preventiva, la transformació social i econòmica, i la innovació. El projecte, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation de la mà de la Fundación Biodiversidad, està coordinat per l’Ajuntament de Girona i compta amb el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).

El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

Tornar