Header: Entitats de Girona

Entitats de Girona

Participació i associacionisme

Participació i associacionisme

Adreça:
Plaça del Vi, 1, 4a planta
17004 - GIRONA

A/e:
participacio@ajgirona.cat

Telèfon:
972 010 275
972 419 007 - Permisos d'activitats a la via pública de les associacions i entitats

Web:
www.girona.cat/participacio
www.girona.cat/entitats
www.girona.cat/consultabarris

Bústia d'avisos i suggeriments:
www.girona.cat/avisos

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona, compromès en la lluita contra el canvi climàtic

Aquest dijous tindrà lloc una audiència pública sobre l’emergència climàtica per començar a definir conjuntament, entre l’administració, les entitats i la ciutadania, les accions que s’han d’emprendre al municipi per fer front a aquesta situació

Fotografia de la roda de premsa d'avui

L’Ajuntament de Girona segueix compromès en la lluita contra el canvi climàtic i està assolint la majoria d’objectius assumits per la ciutat en els darrers anys en aquest àmbit. El regidor de Sostenibilitat del consistori, Martí Terés, juntament amb el representant de la plataforma d’entitats Girona pel Clima Jordi Mateu, ha explicat aquest matí en roda de premsa quin és l’estat de compliment d’aquests compromisos i el calendari d’accions previstes properament per fer front a l’emergència climàtica a Girona, segons la diagnosi inicial pel Pla de transició ecosocial encarregada pel consistori. Aquest informe es presentarà dijous, dia 8 de juliol, a les 18 h a La Mercè, en una audiència pública sobre la temàtica que donarà el tret de sortida al procés participatiu vinculat.

En total, de les 44 accions previstes al Pla de referència en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic (PACES) que marcava l’estratègia del consistori fins ara en la lluita pel medi ambient, més de la meitat estarien completades o en desenvolupament. Concretament, 5 de les accions s’haurien complert al 100%, 19 estarien en execució i 20 no iniciades. També s’està complint amb el Pacte d’Alcaldes per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que estableix com a objectiu global reduir 199.073 tones de CO2 equivalent per a l’any 2030. En aquest sentit, el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, ha avançat que “el consistori se sumarà a la revisió d’objectius del PACES per caminar cap a la neutralitat de les emissions en l’horitzó 2050.”

Gràcies a les accions completades per fer front al canvi climàtic, es calcula que Girona ha reduït un total de 44.844 tones de CO2 equivalent, que representa una reducció del 9,5% respecte les emissions del 2005. En aquest sentit, tenint únicament en compte les tasques completades, la ciutat hauria assolit el 23% de l'objectiu marcat al PACES, que se situa en la reducció del 42% sobre el total d’emissions d’efecte hivernacle (GEH) respecte el 2005. Si en l’anàlisi es tenen en compte les accions en desenvolupament, la xifra se situa en una reducció de 158.951 tones de CO2 equivalent, és a dir, gairebé el 80% d’assoliment dels objectius del Pla.

“No podem caure en el cofoisme i hi ha molta feina a fer, però a Girona no partim de zero en tot el que és la lluita per fer front el canvi climàtic. Sabem que l'administració és lenta, la mateixa diagnosi ens ho fa evident, però estem aconseguint objectius importants. Per exemple, des del consistori hem complert amb la contractació d'energia verda, i estem complint també amb la renovació de l'enllumenat i amb els objectius establerts en el Pla de Mobilitat Urbana de Girona, fomentant els desplaçaments amb mitjans sostenibles o evitant combustibles altament contaminants, de manera que els nous busos ja no són de gasolina”, ha explicat el regidor Martí Terés.

En la gestió de residus, el consistori gironí també està fent grans esforços i la ciutat ja té recull més del 50% del conjunt de residus a través de la recollida selectiva, sent l'únic municipi de més de 60.000 habitants que està complint amb els objectius de recollida marcats per la Unió Europea.

A banda, l’Ajuntament de Girona forma part de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, una associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible; de la Red Española de Ciudades por el Clima, que busca donar resposta a la necessitat dels ajuntaments de coordinar-se en la lluita contra el canvi climàtic, o del Projecte Edificat, un servei gratuït d’assessorament per a la millora i el confort de la llar i la reducció de la despesa energètica, que està cofinançat amb els Fons FEDER de la Unió Europea, entre d’altres.

Elaboració d’una estratègia de ciutat per fer front a l’emergència climàtica

Amb l’objectiu de seguir implementant accions per fer front a l’emergència climàtica, l’Ajuntament de Girona organitzarà aquest dijous, dia 8 de juliol, a les 18 h a La Mercè, una audiència pública sobre la temàtica. La trobada és el punt de partida per començar a treballar conjuntament, entre l’administració, les entitats i la ciutadania, les accions que s’han d’emprendre al municipi per fer front a aquesta situació, i s’hi explicaran tant la diagnosi de la situació actual a la ciutat de Girona, com el procés participatiu que s’obrirà per definir les accions que cal realitzar per fer front a l’emergència climàtica i que es preveu que finalitzi a finals de tardor. De moment, es preveu que hi assisteixin més d’un centenar de persones.

“L’audiència pública és una bona figura del reglament de participació ciutadana per tal de donar veu als diferents actors que cal que s’impliquin en aquest repte climàtic, una manera de confluir en una estratègia de ciutat que ens permeti marcar uns objectius més ambiciosos i suficientment atrevits per fer front a aquesta emergència” ha explicat el regidor Martí Terés. “Segons els terminis marcats, la intenció és que a finals d’aquest 2021 es pugui presentar el Pla de transició ecosocial encarregat pel consistori i entrar ja en la fase d’execució i seguiment, fent un control transversal del procés, que pugui fiscalitzar les diferents accions que es duran a terme” ha afegit Terés..

L’esdeveniment s’ha organitzat arran de la moció que una vintena d’entitats i ciutadania a títol individual agrupades a la plataforma Girona pel Clima van presentar el 5 novembre de 2019 al Ple ordinari, i que va ser assumida per tots els grups municipals de l’Ajuntament de Girona amb una declaració institucional d’emergència climàtica. Des de llavors, un grup motor format per representants de les entitats i de l’Ajuntament ha dissenyat un procés participatiu que ha de portar a l’elaboració de l’estratègia de ciutat per fer front a l’emergència climàtica.

Aquest acord ha de permetre dissenyar una estratègia de ciutat efectiva de forma participada per fer front a la situació d'emergència climàtica, revisar i actualitzar el PACES, incorporar els objectius de mitigació del canvi climàtic al nou Pla de Mobilitat Urbana de la ciutat, convocar el plenari de la Taula Municipal de Sostenibilitat de forma periòdica, o crear una Oficina municipal d’informació, promoció i assessorament sobre els efectes del canvi climàtic i les mesures de mitigació, adaptació, justícia climàtica i impuls a l’acció ciutadana.

L’acte de dijous està obert a tota la ciutadania, amb inscripció prèvia. Per assistir-hi cal enviar un correu a participacio@ajgirona.cat fins al dia 7 de juliol, inclòs. 
 

Tornar