Header: Educació

Educació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona talarà vuit pins de l’escola Balandrau i del seu entorn per motius de seguretat

L’actuació respon a un estudi encarregat pel consistori que conclou que l’estabilitat dels arbres està en risc.

Imatge dels pins que es talaran a l’escola Balandrau

L’Ajuntament de Girona talarà vuit pins de grans dimensions de l’escola Balandrau i del seu entorn. La decisió s’ha pres per motius de seguretat després que un estudi encarregat pel consistori hagi detectat que l’estabilitat dels arbres està en risc. Els treballs començaran demà, dia 25 d’agost, i s’allargaran fins al pròxim divendres. En concret es talaran cinc pins de l’interior de l’escola i tres de l’exterior.
 
“L’actuació respon a una de les prioritats del govern de Girona que és la seguretat de la ciutadania, i més en aquest cas que estem parlant de població escolar. Ja vam fer una tala a l’escola Montjuïc, i ara ho fem a l’escola Balandrau. En ambdós casos s’han realitzat estudis previs que han detectat el mal estat dels arbres i que avalen el risc que suposen aquests exemplars per a la seguretat dels infants. És per aquest motiu que s’ha pres aquesta decisió que es durà a terme abans que comenci el curs escolar”, afirma el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.
 
El mes de febrer es va adjudicar un estudi de l’arbrat de l’escola Balandrau a l’empresa Doctoarbol. L'informe resultant exposa que tots els pins avaluats del centre educatiu presenten les arrels espiralitzades. Aquest fenomen és un defecte radicular a causa d’una mala praxi en el viver que genera arrels molt dèbils i amb molt poca capacitat de subjecció de l’arbre, per tant tenen risc de bolcar o de trencar-se. Aquest fet es veu agreujat per les grans dimensions dels pins, ja que cinc dels que hi ha a l’escola presenten alçades superiors als 15 metres.
 
Segons el mateix estudi, els arbres d'aquesta espècie i que presenten aquesta deficiència radicular,
poden estar molts anys sense mostrar símptomes ni defectes i s’acaben trencant per estrangulament (hi ha casos on la fallida s’ha donat 40 anys després de la plantació). Tot i això, l’informe conclou que no són arbres de futur i que no es pot garantir que no caiguin. És per aquest motiu que l’Ajuntament ha decidit talar cinc arbres de l’interior del centre, i tres de l’exterior que presenten els mateixos símptomes. 
 
L’actuació anirà a càrrec de la Fundació Mas Xirgu, a través del contracte vigent que el consistori té amb l’entitat per a la tala d’arbres de grans dimensions, i té un cost de 8.169,92 euros (IVA inclòs). S’ha previst realitzar els treballs abans de l’inici del curs per tal de facilitar la feina i minimitzar les molèsties a l’escola. A més, es comptarà amb l’ajuda de les brigades de serralleria i d’obres de l’Ajuntament per desmuntar i tornar a muntar les tanques i els jocs infantils. 

Tornar