Header: Cultura popular, festes i tradicions

Cultura popular, festes i tradicions

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona es prepara per rebre els Reis de l’Orient amb una gran varietat d’activitats, accions i actes diferents

Durant el matí del dia 5 de gener es faran actuacions arreu de la ciutat i, a la tarda, hi haurà tres campaments reials, la ‘cavalcada’ i un gran acte final. Els dies previs els carters i les bústies reials arribaran a tots els barris, es farà un acte d’il·luminació de la Catedral el 3 de gener i des d’avui mateix s’organitzen activitats a les escoles

Imatge de la roda de premsa, imatge de les xocolatines i mapa del recorregut de la cavalcada

La màgia dels Reis de l’Orient aquest any arribarà a Girona amb un gran nombre d’activitats, accions i actes diferents. L’arribada de Ses Majestats a la ciutat es produirà el dia 5 de gener als campaments reials que s’ubicaran al Camp de Mart, a la Devesa, des d’on el seguici reial començarà un recorregut a peu fins a La Copa, on es farà un gran acte final. Al matí, diverses comitives ja estaran a la ciutat fent actuacions arreu. Així ho han explicat avui en roda de premsa el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la regidora de Ciutadania i Dinamització del territori, M. Àngels Cedacers, i el president de la Confraria de Jesús Crucificat – Manaies de Girona, Xavier Serra.

"Totes les activitats i accions estan pensades amb mirada d'infant, amb la mirada de les nenes i els nens, els màxims protagonistes d’aquesta gran celebració", ha explicat el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, que també ha destacat que "hem treballat conjuntament amb tota la il·lusió un seguit d’actes amb llum, música, manualitats i molt variats, per tots els barris i per a tots els públics. Perquè la màgia pugui arribar a totes les cases". 

El matí del dia més esperat de l’any per molts infants, el 5 de gener, diverses comitives reials faran més d’una trentena d’actuacions a tots els barris. Serà de 10 a 13 h, amb algunes accions espontànies i d’altres de programades. A les 12.40 h començaran dues precavalcades, una al parc Central de Rafael Masó i Valentí i l’altra a la plaça del Vi, en direcció als campaments reials del Camp de Mart, on a la tarda arribaran Ses Majestats. Serà de 16 a 18 h quan els tres campaments reials s’emplenaran de joia amb la presència de tot el seguici reial i de Melcior, Gaspar i Baltasar. Tots ells, a les 18 h, es dirigiran a peu cap a La Copa. 

El recorregut, de poc més de 2 quilòmetres, passarà per: carrer de Caterina Albert, plaça de Prudenci i Bertrana, plaça de Miquel de Palol, carrer de Mestre Francesc Civil, plaça de Joan Brossa, plaça del Poeta Marquina, ronda de Sant Antoni Maria Claret, carrer de Joan Maragall, plaça de Catalunya, avinguda de Sant Francesc, carrer de Santa Clara, plaça de la Independència (per vial oest), avinguda de Ramon Folch i, finalment, la rotonda del Rellotge per accedir a La Copa. A les 19.45 h començarà un gran acte final, d’aproximadament 45 minuts de duració, amb tot el seguici i Ses Majestats.

Per la seva banda, la regidora de Ciutadania, M. Àngels Cedacers Hervàs, ha explicat que "enguany hi haurà tres punts on es posarà especial atenció a les persones amb mobilitat reduïda: el campament reial, davant l’Estació Espai Jove durant el recorregut i a l'acte final a La Copa". Així mateix, la regidora ha posat en valor “els nostres parcs i places, que enguany seran més protagonistes que mai en les accions que hem preparat al conjunt de la ciutat".

“El seguici reial enguany el tancarà una nova comitiva que arriba a Girona, la Comitiva del Carbó. Aquesta estarà formada per un personatge central, que és la carbonera major, la Tem-Noch, a més de deu carboners i cinc músics” ha anunciat Xavier Serra, president de la Confraria dels Manaies de Girona, organitzadors de l’arribada i l’estada dels Reis de l’Orient a la ciutat de Girona des de l’any 1956. 

Una altra novetat és que es diversifiquen els objectes que repartiran les comitives reials. Seran bengales, espelmes, monedes d’or, encens, mirra, canapès exòtics, caramels i unes 16.000 xocolatines elaborades per Jordi Roca. 

L’endemà, el 6 de gener, Melcior, Gaspar i Baltasar faran la ja tradicional visita a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. 

Però, abans de tot això, s’han organitzat diferents activitats, accions i actes per encendre l'interès, la il·lusió i les ganes dels més petits perquè visquin i gaudeixin les festes més intensament. Per tal que tothom pugui fer arribar la seva carta als Reis, i en el cas que sigui necessari deixar-hi el xumet, diversos carters i bústies reials estaran els dies 2, 3 i 4 de gener a tots els barris de Girona. Serà a més d’una vintena de llocs diferents. 

També hi haurà tres bústies ubicades a l’Ajuntament de Girona i la possibilitat d’enviar la carta de forma telemàtica a través de la web de la carta als Reis de l’Ajuntament de Girona. Els més petits hauran d’emplenar la carta amb el seu nom, lloc on viuen i la llista de regals i desitjos que vulguin demanar. Tot seguit, rebran una resposta dels tres Reis. A més, la ciutadania té disponible un fanalet retallable perquè cadascú se’n pugui fabricar un durant les festes. 

El dia 3 de gener, a les escales de la Catedral (19 h), es farà un acte per rebre el mag Naj-Mandin. Amb la seva presència, s’il·luminarà tant el campanar com la façana de la Catedral, on es reflectirà l’Estrella d’Orient que assenyala el camí a seguir per les comitives de Ses Majestats. Aquesta il·luminació es mantindrà fins al 5 de gener, cada dia de les 17 a les 23 h.

Per altra banda, avui dia 13 de desembre, el Patge del Fanalet ha començat a visitar les escoles que participen en el concurs Fem el Fanalet. Durant tres dies seguits visitarà les 15 escoles de la ciutat de Girona que s’han inscrit. En total hi participen més de 1.000 alumnes que cursen des de P3 fins a 1r de primària. L’acte de lliurament dels premis es farà el divendres 17 de desembre al pavelló Municipal de Palau. Els nens i nenes de Girona, de P3 a 4t de primària, rebran una carta personal dels Reis de l’Orient. En total s’enviaran unes 7.600 cartes amb un sobre reial. A més a més, els alumnes de P3 a 2n de primària han rebut diferents il·lustracions amb alguns dels personatges de les comitives reials perquè els puguin pintar i conèixer millor.

Web de Nadal
Escriu la teva carta als Reis
Tornar