Header: Cultura popular, festes i tradicions

Cultura popular, festes i tradicions

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona rebrà el tió amb una festa al parc de les Pedreres

El dia 11 de desembre s’organitzaran diverses activitats familiars relacionades amb aquesta tradició

Fotografies de la roda de premsa d’avui i el cartell de la iniciativa

El tió arribarà a Girona el dissabte dia 11 de desembre. Per donar-li la benvinguda, l’Ajuntament de Girona ha organitzat una festa adreçada a tots els nens i nenes de la ciutat que tindrà lloc a partir de les 16 h al parc de les Pedreres, accessible des de la pujada de la Torre d’Alfons XII. El vicealcalde i regidor de Cultura del consistori, Quim Ayats, i la regidora de Ciutadania i Dinamització del territori, M. Àngels Cedacers Hervàs, han presentat avui la iniciativa.

La Festa del Tió arribarà carregada d’activitats. Al llarg de la tarda, es farà un taller de tions on els infants podran construir un tió propi i emportar-se’l a casa per decorar la llar o fer-lo cagar el dia 24 de desembre. A més, hi haurà xocolatada i música en directe amb el grup Ding Dang Rock. Finalment, tothom qui ho vulgui podrà fer cagar el tió de la ciutat. A partir de llavors, les activitats s’estendran als barris.

“De la mateixa manera que el parc de la Devesa serà un escenari màgic on arribaran Ses Majestats els Reis de l’Orient a Girona, un altre parc, en aquest cas el parc de les Pedreres, serà escenari de la gran Festa del Tió”, ha explicat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, qui ha destacat que “amb aquesta acció seguim complint un altre dels nostres compromisos, que és la dinamització dels barris i posar-los al centre de les polítiques”.

Precisament la regidora de Ciutadania i Dinamització del territori, M. Àngels Cedacers Hervàs, ha destacat també la intenció del consistori de potenciar activitats arreu de la ciutat. “El tió gegant de Girona, que s’ubicarà inicialment al parc de les Pedreres, donarà inici a les activitats nadalenques als barris. Després de la festa, el tió farà un recorregut per arribar a diversos punts de la ciutat. És amb aquesta voluntat i amb la col·laboració tant de les associacions de veïns i veïnes com de les entitats del territori que, de ben segur, tots els nens i nenes de Girona podran participar i gaudir de les tradicions de Nadal”, ha explicat Cedacers.

Segons la tradició, la figura del tió s’ha d’alimentar durant diversos dies per tal que la nit de Nadal, dia 24 de desembre, cagui regals per a tota la família. Com que és un tronc, el tió es va a buscar habitualment al bosc, o bé arriba directament a la porta de casa coincidint amb Santa Llúcia, el dia 13 de desembre. Cada vespre se li donen les restes dels àpats de la jornada, o bé galetes, neules o mandarines, i l’endemà al matí la mainada s’adona que el tió només n’ha deixat engrunes o peles. 

La nit del 24 de desembre, quan s’ha ben engreixat, el tió és a punt per dur regals a tothom. Per fer-lo cagar, cal abrigar-lo amb una manta i mullar els pals que s’usaran per picar el tronc en una altra habitació, tot cantant cançons o resant. Quan els infants tornen, arriba el moment de picar el tió amb els pals tot cantant la seva cançó, una acció que es repeteix fins que el tió caga ous, fet que vol dir que ja no té cap més regal.

El tió simbolitza el lligam amb la natura i la seva abundància, i solia cagar productes d’alimentació o per cobrir necessitats bàsiques, sovint recursos que oferia el bosc. Els regals podien ser des de fruits fins a llenya per cremar i escalfar les cases.

Aquest any, la il·lustració del cartell de la Festa del Tió és obra del reconegut il·lustrador Xavi Ramiro, president de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya i veí de Girona, concretament del barri de Santa Eugènia.

Podeu consultar la programació de la Festa del Tió al web municipal.

Tornar