Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La cantant Ute Lemper i la GIO Symphonia estrenen un concert únic de cabaret d’entreguerres amb repertori d’Erwin Schulhoff, Kurt Weill i Frank Eisler

El concert tindrà lloc el divendres 11 de novembre a les 20 h a la Sala Montsalvatge i està coorganitzat amb el festival Temporada Alta.

El festival Temporada Alta i l’Auditori de Girona proposen una nit de cabaret d’entreguerres de la mà d’Ute Lemper i la GIO Symphonia. El concert, que servirà per cloure el desè aniversari de l’orquestra gironina, només es veurà a Girona i estarà conformat per un repertori d’Erwin Schulhoff i noms reconeguts del període previ a la Segona Guerra Mundial com Kurt Weill i Frank Eisler. L’actuació tindrà lloc l’11 de novembre a les 20 h a l’Auditori de Girona i les entrades estan disponibles a www.auditorigirona.org.

El concert, nascut de la idea artística de Francesc Prat, és una combinació del talent català i el talent internacional, una línia de producció que ja fa anys que el festival gironí explora i que ha permès presentar grans èxits de l’escena com Història d’un senglar (o una cosa de Ricard), creat i dirigit pel dramaturg uruguaià Gabriel Calderón i interpretat per l’actor català Joan Carreras, entre d’altres. En aquesta ocasió es combina el treball d’artistes del país com la GIO Symphonia, la prestigiosa orquestra de les comarques gironines, i de l’artista internacional Ute Lemper, considerada la gran diva de la música alemanya, amb més de 30 àlbums publicats durant els 40 anys de carrera musical. Es tracta d’una coproducció de l’Auditori de Girona i la GIO Symphonia en col·laboració amb el festival Temporada Alta. 

L’Auditori de Girona, inclou els concerts de la GIO Symphonia en el segell Compromís Creació, una línia de col·laboració amb diferents artistes, amb els quals, l’Auditori va més enllà de l’exhibició, donant suport durant procés creatiu i de producció. Al llarg dels seus 11 anys de trajectòria, la GIO ha estrenat un projecte anual a l’Auditori en el marc de la seva temporada estable de concerts.

Cabaret d’entreguerres

Entre el repertori escollit per aquest concert destaca una de les grans partitures d’Erwin Schulhoff (1894-1942), un nen prodigi d’arrels jueves que emergeix com a gran compositor durant el primer terç del segle XX, un període convuls de grans canvis estètics i socials a Europa. Les grans referències artístiques i polítiques de l’artista són el dadaisme, el jazz i el comunisme. Finalment acaba morint de tuberculosi en un camp de concentració el 1942.

L’any 1921, Schulhoff escriu el seu Op. 37: Suite in the new style, que més tard es passaria a anomenar Jazz Suite for Orchestra. Aquesta és l’obra a partir la qual Francesc Prat -director de la GIO Symphonia- construeix un diàleg entre l’orquestra i Ute Lemper. A més de les peces que conformen la Suite, la solista interpretarà de la mà de l’orquestra diverses composicions de Kurt Weill i Hans Eisler. 

El concert estarà format per sis parts. I comptarà amb la interpretació de diversos moviments que conformen la Suite: Ragtime, obra amb un sofisticat toc expressionista; Valse-Boston, vals molt sentimental a l’estil vienès i Tango, totes les peces creades per Erwin Schulhoff. En el segon moviment es donarà pas a la Die Ballade vom Wasserad de Hanns Eisler. A continuació es reprendrà la interpretació de la Suite amb Shimmy, amb tocs de sarcasme i Step, obra grotesca i de mofa militar. La música de Hanns Eisler tornarà a agafar protagonisme amb la Der Graben, la peça que forma part de la Ballade von der Judenhure “Marie Sanders”. La darrera peça de Schulhoff que s’interpretarà aquella nit serà Jazz, el final perfecte d’una suite de jazz sincopada. I el concert acabarà amb Weimar-Suite, un conjunt de cançons de diversos compositors que van des de Weill, Gershwin i Ullman, arranjats expressament per a l’ocasió.

Pel director de l’orquestra gironina, Francesc Prat, aquesta és “una oportunitat per establir un diàleg amb una de les grans figures de la música dels darrers anys que ha destacat mundialment pel seu estil i la seva estètica musical”. Per la GIO, projectes com aquest “permeten continuar desenvolupant amb la GIO la voluntat artística de construir relats musicals que conformin experiències i perspectives musicals noves o diferents per al nostre públic”.

Aquesta tarda ha tingut lloc la roda de premsa de presentació del concert, i han intervingut el director de l'Auditori de Girona, David Ibáñez, l'adjunt de direcció artística del festival Temporada Alta, Narcís Puig, el director de la GIO Symphonia, Francesc Prat, i Ute Lemper, intèrpret. 

Tornar