Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’alcaldessa de Girona presenta avui el segon volum del llibre “Girona. Menjars de Fires”

L’acte es farà aquesta tarda, les 18.30 h, al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona

Imatge de la portada del llibre

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presentarà avui, a les 18.30 h, al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, el segon volum del llibre Girona. Menjars de Fires. L’acte comptarà també amb la participació de l’enòleg del Celler de Can Roca i coautor del llibre, Josep Roca; del cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas, i del periodista gironí especialista en gastronomia i autor del llibre Salvador Garcia-Arbós, que és de nou l’encarregat de descriure la tradició gastronòmica de les Fires de Sant Narcís.

En aquesta nova publicació, el protagonisme l’agafen els àpats del carrer, servits als espais exteriors. Les castanyes dins un cucurutxo de paper de diari; la paperina de xurros, el núvol de sucre, la poma amb vermell de caramel, les garapinyades, les patates de xurreria, i totes les llepolies que permeten caminar i menjar, centren els textos d’aquest volum de Girona. Menjars de Fires. També s’hi recullen receptes, menús, postres, begudes, i altres elements relacionats amb la gastronomia.

“El llibre vol ser l’aperitiu de tot allò que ens espera al carrer i que ens fa venir gana només de pensar-hi. Al mateix temps, és un homenatge a totes aquelles persones que fan possible, no només que per Fires tinguem espais on menjar i beure, sinó la seva mateixa existència: firaires, comerciants, personal de neteja, policies, artistes, venedores i venedors, en definitiva, totes aquelles i aquells que han de posposar el lleure perquè altres s’hi puguin capbussar”, destaca l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en el pròleg del llibre.

La major part dels textos són escrits per Garcia-Arbós, però també s’hi recullen escrits d’Adriana Bàrcia José, Josep Maria Fonalleras i Codony, Josep Roca Fontané, Abraham Simon-Ferré, Pep Vila, i la fotografia de Francesc Guillamet i de l'Arxiu Històric de Girona.

Pel que fa a les imatges, en el volum hi apareixen fotografies de les paradetes de la Devesa i de negocis enfeinats durant les Fires de Sant Narcís, així com de l’ambient de la Festa Major al llarg dels anys. Girona. Menjars de Fires incorpora, a més, diferents receptes d’Eduard Bosch de plats que tradicionalment s’assaboreixen durant la diada de Tots Sants o el segon diumenge de Fires. És el cas dels bunyols de bacallà, l’arròs a la cassola, l’ànec amb peres o els panellets.

Tornar