Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La 16a Jornada de Biblioteques Escolars reflexiona sobre la funció mediadora que cal fer dins els centres

Durant l’acte s’ha fet el lliurament de les subvencions “Activa la biblioteca” del curs 2022-2023 i “Biblioteca escolar oberta al barri” 2022-2024.

Imatge de la jornada

Girona ha celebrat aquest matí la 16a Jornada de Biblioteques Escolars, una trobada que l’Ajuntament de Girona organitza cada any dins el programa de biblioteques escolars coincidint amb l’inici del curs, i que enguany ha tingut lloc a la Biblioteca Antònia Adroher. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, han participat en l’acte, que ha agrupat personal de nombrosos centres educatius de la ciutat i entitats interessades en la biblioteca escolar.

Aquest any, la Jornada ha girat al voltant de la funció mediadora de la biblioteca escolar. L’alcaldessa ha donat la benvinguda a totes les persones assistents i ha donat inici a la trobada, agraint l’esforç dels centres en el treball per a la millora i la posta en valor de les biblioteques escolars. “Us volia agrair la dedicació, l’esforç i el compromís que feu tot l’any amb aquest projecte i us animo a mantenir aquesta actitud activa com fins ara. Estem davant d’uns reptes extraordinaris actualment. No veig cap altra manera de poder-los superar com a ciutat, com a país i com a humanitat que a través de ciutadans i ciutadanes crítics, que són els únics capaços de fer avançar la societat. I com ho aconseguirem això? Doncs amb molta cultura i molt de coneixement. Per tenir ciutadania crítica la base és la lectura, que és l’eina més transformadora que tenim”, ha afirmat. 

Durant l’acte, els equips dels diferents centres educatius participants han intercanviat opinions i experiències, amb l’objectiu de millorar l’acció desenvolupada per cada equipament i de dissenyar noves estratègies comunes de treball.

En relació amb la temàtica de la Jornada s’ha programat una conversa entre la bibliotecària, documentalista i llibretera, Piu Martínez, i l’editora i docent en mediació de lectura, Anna Juan. Sota el títol “Mediació lectora & Biblioteques escolars”, la sessió s’ha plantejat com una conversa entre elles dues, responent de primera mà les qüestions que han plantejat des del primer moment les persones assistents. Han destacat el valor de la oralitat com a eina de transmissió del gust per la lectura i han posat èmfasi en la funció d’acompanyament que porta implícita aquesta mediació lectora.

La segona part de la jornada s’ha centrat en presentar els laboratoris elaborats pel seminari de biblioteques escolars del Gironès. Finalment, s’han presentat els resultats dels projectes “Activa la biblioteca” del curs anterior.

A més, durant l’acte també s’ha fet el lliurament de les subvencions “Activa la biblioteca” del curs 2022-2023, dotades amb un total de 3.000 euros i les subvencions “Biblioteca escolar oberta al barri” 2022-2024, dotades amb 30.000 euros per a cadascun dels dos cursos. El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha fet l’entrega de la subvenció, destinada a la millora i l’impuls de les biblioteques escolars com a espai d’aprenentatge i de suport a la docència. “Les biblioteques escolars són molt importants com a activitat educativa, com element central de les escoles, però alhora també com a pol d’atracció d’activitat dels barris. Encoratjar als centres educatius de Girona a seguir invertint esforços i a millorar aquest projecte en constant evolució”, ha afirmat Ayats. 

La Jornada de Biblioteques Escolars se celebra cada any durant el primer trimestre perquè serveixi com a inici del curs i del treball de programació de la biblioteca escolar. La jornada va adreçada especialment a les persones responsables de les biblioteques escolars i als i les representants dels equips directius dels centres educatius de la ciutat, així com als serveis municipals implicats en el projecte i a les persones representants del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès i d’entitats interessades en la biblioteca escolar.

Tornar