Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Cicle Cinema i Solidaritat de l’Ajuntament de Girona durà la resolució pacífica dels conflictes a la gran pantalla

S’han programat 10 projeccions al Cinema Truffaut entre els mesos d’octubre del 2022 i juliol del 2023  

El Cicle Cinema i Solidaritat de l’Ajuntament de Girona dona avui el tret de sortida amb la pel·lícula La sirena y el Buzo de Mercedes Moncada Rodríguez (Mèxic, 2009). Amb una programació de 10 films que es projectaran al Cinema Truffaut, el cicle d’enguany gira entorn de la temàtica de la resolució pacífica dels conflictes i porta per títol “Visualitzant la pau: resolució de conflictes a la gran pantalla”. 

“Tot i que el 2022 hi havia 13 conflictes actius, inclosa la guerra entre Ucraïna i Rússia, existeixen molts exemples de resolució pacífica de conflictes que poden aportar grans eines a la ciutadania per a un abordatge positiu centrat en la reconciliació, la justícia social o la convivència pacífica entre societats plurals. Mentre els conflictes són els causants del 80% dels desastres humanitaris, reivindiquem el paper crucial del cinema en l'educació per la pau i la construcció dels processos de pau, inspirant-nos en les lluites dels indígenes ianomamis, la resiliència de la joventut sud-sudanesa, l’empenta de les dones sahrauís o la insubmissió dels pacifistes bascos”, afirma la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi. 

Amb una cartellera de cinema divers i produccions recents que inclouen estrenes que arriben des de fora d’occident, la nova edició del Cicle Cinema i Solidaritat s’estendrà des d’aquest mes d’octubre fins al juliol del 2023. Es projectaran diferents propostes fílmiques capaces d’aportar exemples de convivència pacífica, resolució de conflictes o resistència pacífica que busquen inspirar a la ciutadania gironina amb experiències que arriben des de Colòmbia, Sudan del Sud, Brasil, Nicaragua, Sàhara Occidental, Afganistan o Ucraïna. Com a contrapunt al pes mediàtic i que moltes vegades copa el cinema amb guerra, conflicte i violència com a protagonistes, el Cicle Cinema i Solidaritat 2022-2023 vol visibilitzar la pau com a possibilitat de futur. 

Coincidint amb la Campanya “Bluefields-Girona-Farsia: Ciutats agermanades, connexions solidàries”, les tres primeres pel·lícules programades se centraran en donar a conèixer la cultura de Nicaragua o la lluita de les dones sahrauís. Coincidint també amb el Dia Internacional de les Persones Refugiades, el 20 de juny la pel·lícula seleccionada aporta el testimoni d’un refugiat del col·lectiu LGTBIQ explicat a través del cinema d’animació. 

També hi ha espai per la poesia audiovisual més crítica de la mà dels indígenes ianomamis de l’Amazones brasiler; els processos de pau i la taula de diàleg a Colòmbia; la insubmissió i l’activisme pacifista des del port de Bilbao; la resiliència de la joventut sud-sudanesa en el país més jove del món o la vida de la infància ucraïnesa durant la revolució bolxevic.

Programa del cicle
Tornar