Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona i el Patronat Call de Girona presenten els llibres “Atles d’Història dels Jueus de Catalunya” i “Llaços de sang”

Es tracta de dues lectures en català que parlen sobre la mirada de gènere i la diversitat cultural i religiosa.

Els museus d’Història i d’Història dels Jueus de Girona presentaran, al llarg de la setmana vinent, dues lectures en català que tracten la mirada de gènere i la diversitat cultural i religiosa, temes que ocupen abastament les propostes i els programes d’ambdós equipaments. Es tracta d’Atles d’Història dels Jueus de Catalunya, de Manuel Forcano i Víctor Hurtado, i Llaços de sang, de Teresa Sagrera i Ramon Grasch.

“Si es tracta de reescriure la història, la de la ciutat, la del país, i la de la gent, caldrà fer-ho a partir de noves mirades i aportacions innovadores, que plantegin temes encara massa desconeguts, que han sigut arraconats dels relats tradicionals i que han estat condemnats a ser considerats a formar part dels marges de la història”, afirma el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats. 

Per una banda, el Museu d’Història dels Jueus acollirà el dimecres 21 de setembre a les 18 h la presentació del llibre Atles d’Història dels Jueus de Catalunya. L’acte comptarà amb la presència dels dos autors i anirà a càrrec de Joaquim Nadal i Sílvia Planas. 

El llibre recull en mapes la trajectòria històrica d’unes comunitats que van viure al llarg de gairebé tot el territori català durant l’edat mitjana; entre elles, la de Girona, una de les més destacades, antigues i potents intel·lectualment. L’obra serveix d’exemple per explicar que, durant un temps, el país va ser escenari de la coexistència de cultures i que aquestes es van enriquir mútuament, precisament a partir del diàleg i de la interconnexió. Al mateix temps, els textos i els gràfics de l’atles són el punt de partida per explicar la marginació i assetjament que va patir la població jueva catalana a causa de la seva divergència religiosa, però també cultural i social, envers els poders dominants.

Per l’altra banda, Llaços de sang es presentarà al Museu d’Història de Girona el dijous 22 de setembre, a les 18 h. L’acte comptarà amb la presència de l’autora i l’autor, que mantindran una conversa amb la directora del Museu d’Història, Sílvia Planas. 

El llibre s’endinsa en el relat de les vides heroiques d’unes dones que, en temps de guerra i de sang, de misèria i d’horror, es van organitzar per tenir cura de Girona. Elles, les Bàrbares, van contribuir enormement a la salvaguarda de la ciutat durant el setge cruent de la Guerra de la Independència (1809). Malgrat que la història ha trigat molt en reconèixer-les com a protagonistes d’uns fets transcendentals per la ciutat i pel país, ara comencen a ser reivindicades, gràcies, entre altres coses, a l’espai que els dedica el museu, així com a la documentació conservada a l’arxiu municipal de la ciutat, que en recull els noms, sencers i ben anotats en els registres militars i de governança. Ara, aquest llibre en refà la història, les ubica en l’espai de l’imaginari col·lectiu i les rescata de l‘oblit.

Els museus d’Història i d’Història dels Jueus relaten la història de Girona i en promouen el coneixement. Aquestes dues presentacions, que s’emmarquen en els actes derivats de la setmana del llibre en català, apel·len als objectius dels mateixos museus: apostar per un relat de diversitat, sinònim de riquesa cultural i històrica, i per la inclusió de la mirada de gènere en totes les accions i activitats museístiques. 

Tornar