Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’exposició “Maternitats, una mirada diversa” del Museu d’Història de Girona clourà amb gairebé 5.000 visitants

Un total de 85 obres que mostren escenes i temes relatius a la maternitat han donat forma a la mostra

Una de les visites guiades a l’exposició “Maternitats. Una mirada diversa” a càrrec de Fanny Estela, comissària de la mostra.

L’exposició “Maternitats, una mirada diversa” del Museu d’Història de Girona clourà aquest diumenge, dia 28 d’agost, després de 5 mesos oberta al públic. Durant aquest període han passat per la mostra prop de 5.000 visitants, els quals han puntuat l’exposició amb una nota mitjana de 9 sobre 10. 

Aquesta exposició de nou ens convida a replantejar-nos rols i mites enquistats des de fa massa temps en l’imaginari col·lectiu, i ens demostra que la cultura és una eina d’allò més eficaç per avançar cap a una societat més moderna, justa i igualitària”, afirma el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

Un total de 85 obres d’autoria diversa han donat forma a “Maternitats”. Es tracta de peces realitzades entre el segle XIV i el XX, que mostren escenes i temes relatius a la maternitat. Totes elles provenen dels fons propis del Museu d’Història de Girona, excepte les fotografies i els documents cedits per l’Arxiu Municipal. L’exposició ha estat comissada per la directora del museu, Sílvia Planas Marcé, i la tècnica del museu, Fanny Estela Peña.

Aquesta mostra ha posat de manifest que quan les col·leccions són rellegides i reinterpretades des de noves perspectives, els discursos museístics aporten nous continguts i tenen un efecte sociològic positiu, alhora que contribueixen a fomentar el coneixement de la història i la cultura de la ciutat. La nova lectura proposada es relaciona de manera directa amb la història de les dones i amb la mirada feminista, temes presents, i fonamentals, en totes les accions del museu des de fa temps.

Amb l’exposició s’ha fet prou evident que, si bé la representació de les mares ha estat una constant en l’art, aquesta també ha estat, gairebé sempre, idealitzada i neutralitzada. El museu ha anat més enllà d’idees preestablertes i convencionals, i ha proposat una reflexió sobre allò que significa ser mare, en un món on les feines de cura no són reconegudes i on hi ha una constant violència contra les dones, fonamentada en l’apropiació dels seus parts, la repressió de la seva sexualitat, la interferència en les seves activitats vitals i la construcció de rols profundament estereotipats i patriarcalitzats. 

La mostra ha posat les dones al centre del relat, fent-les focus i punt de partida, mirant-les de nou com a persones diverses que experimenten la maternitat de maneres diverses, també des de la decisió voluntària i lliure de no ser mares. 

A través dels cinc àmbits que la componen (Mater Divina, Mater Amantissima, Mater Dolorosa, Somnium Mater i No Mater), l’exposició ha volgut recordar que la maternitat no és sinònim de sacrifici, però que tampoc ho és d’empoderament femení. En aquest sentit, ha incidit en el fet de maternar com un punt a partir del qual es posen en qüestió els sistemes establerts i es pot lluitar contra injustícies i violències instal·lades des de temps remots en la nostra societat. 

El museu ha comptat amb la col·laboració, en forma de textos, de Raül Garrigassaït, Ingrid Guardiola, Eva Vazquez, Pepa Balsach i Gemma Busquets, que han aprofundit en la lectura d’algunes de les obres exposades i han posat l’accent en els aspectes definidors de cada àmbit i cada obra d’art. En ells, hi parlen de la tendresa, de la renúncia, del patiment, de la idealització o de la llibertat de decisió i de rebuig d’allò que encara és, a molts llocs, una imposició social per a les dones: la maternitat.

Paral·lelament, s’ha posat a l’abast de qui feia la visita i volgués gaudir d’una estona de bona lectura una selecció de 12 llibres que tracten, des de punts de vista i èpoques històriques diferents, el tema de la maternitat. Igualment, una llista de Spotify amb 25 cançons del segle XX i XXI ha contribuït a fer de la visita una experiència quasi global. 

S’ha creat un recurs web a la pàgina del Museu d’Història de Girona que recull els textos, les fotos, les músiques recomanades, el llistat bibliogràfic i les cites, de manera que l’exposició ha quedat enregistrada i es podrà visitar de manera permanent.

Tornar