Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’exposició “L’aposta per l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a Catalunya a través del Fons Rafael i Maria Teresa Santos Torroella” s’inaugurarà el 29 de setembre

El Museu d’Història de Girona acollirà la mostra, comissariada per Jaume Vidal i Rosa Gutiérrez, fins al 31 de març del 2023

Fotografia de l'exposició “Maternitats. Una mirada diversa”

L’exposició “L’aposta per l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a Catalunya a través del Fons Rafael i Maria Teresa Santos Torroella” s’inaugurarà el dia 29 de setembre, coincidint amb l’aniversari de la data de la mort del crític i col·leccionista d’art Rafael Santos Torroella. La mostra, comissariada per Jaume Vidal i Rosa Gutiérrez, es podrà veure al Museu d’Història de Girona fins al 31 de març del 2023.

La col·lecció i l'arxiu-biblioteca del crític, historiador i poeta Rafael Santos Torroella constitueix un valuós conjunt representatiu de l’art des dels orígens de les avantguardes fins als anys 60 del s. XX. El formen escultures, pintures, fotografies i dibuixos que permeten traçar un recorregut de l’art contemporani català i espanyol de finals del segle XIX i XX. Hi són representats molts dels moviments artístics i estils pictòrics de l’època. En primer lloc, les avantguardes artístiques, amb obres d’artistes com Pablo Picasso, Maruja Mallo, Rafael Barradas, Norah Borges, Olga Sacharoff, Francis Picabia, Salvador Dalí, Rafael Barradas, Ángeles Santos Torroella, Emili Grau Sala, Manolo Hugué, Soledad Martínez, Josep Maria de Sucre, Josep Dalmau, Celso Lagar, Eugenio Granell, Juan Gris, Federico García Lorca, Ángel Ferrant i Joan Miró, entre d’altres. 

Durant els anys posteriors a la Guerra Civil i el franquisme, van aparèixer les segones avantguardes, que es caracteritzaven per l’intent de conjugar modernitat i cosmopolitisme. Aquí la col·lecció es focalitza entorn de l’Escola d’Altamira i el grup Dau al Set, amb artistes com Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Ponç, Josep Guinovart, Manuel Millares, Mathias Goeritz, Carla Prina i Jaume Muxart. 

Finalment, acull una col·lecció d’obres d’una nova generació amb ganes de trencar amb les polítiques del passat i amb nous estils com l’informalisme, el pop, la nova figuració i l’art conceptual, sorgits als anys seixanta i setanta. Alguns dels artistes més destacats d’aquesta darrera fornada són Joan Hernández Pijuan, Jorge Castillo, Montserrat Gudiol, Eduard Arranz-Bravo, Rafael Bartolozzi, Francesc Garcia Vilella, Francesc Artigau, Robert Llimós, Antoni Clavé o Evarist Vallés. En conjunt, la col·lecció és un retrat força fidedigne del que fou el panorama històric, artístic i intel·lectual català i espanyol del segle XX.

Es prorroga “Maternitats. Una mirada diversa”

L’exposició “Maternitats, una mirada diversa” es prorrogarà fins al 28 d’agost. La mostra està instal·lada des de finals de març a les sales temporals del Museu d’Història de Girona i està tenint una bona acollida per part del públic. Fins ara, ja l’han visitat més de 3.000 persones.

La mostra proposa una revisió i una mirada crítica sobre algunes de les obres que formen part de les col·leccions pròpies, i s’adscriu al projecte d’aplicar la perspectiva feminista i de gènere que el Museu està duent a terme en totes les seves accions i activitats des de fa ja molts anys. S’hi presenten obres d’art d’autories i èpoques diverses, que han estat llegides per les comissàries de l’exposició, Sílvia Planas i Fanny Estela, i per les autores i autor dels textos, Íngrid Guardiola, Eva Vázquez, Pepa Balsach, Gemma Busquets i Raül Garrigassaït, des del punt de vista de l’experiència (o no) de la maternitat i des de la percepció implícita del feminisme. 

“Prorroguem ‘Maternitats’ amb un doble objectiu. Per un costat, per consolidar i ampliar la bona acollida del públic i dinamitzar més i millor les col·leccions pròpies. Per altre costat, per donar resposta a la voluntat de l’Ajuntament que la propera exposició, dedicada a la col·lecció de Rafael i Maria Teresa Santos Torroella, es pugui presentar amb les millores que hi aportarà la documentació exhaustiva de les obres, la recerca feta en l’arxiu i la biblioteca i la contextualització que s’obtindrà amb l’exposició d’algunes obres importants provinents de museus com el Museu Centre d’Art Reina Sofia, l’MNAC, el Museu Jaume Morera, la Fundació La Caixa o el Museu de Montserrat”, ha ressaltat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

Tornar