Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Arxiu Municipal dedica el Cicle de Conferències 2022 a conèixer la quotidianitat de les Elits, burgesies i classes mitjanes a la Girona contemporània 

El cicle organitzat pel Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona es fixa en com vivia la societat benestant gironina del segle XIX i XX.

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona ha iniciat el cicle de conferències a l’Arxiu Municipal, que enguany porta per títol “Elits, burgesies i classes mitjanes a la Girona contemporània”. El cicle es compon de sis conferències que es poden seguir en directe a través de la web de l’Ajuntament de Girona www.girona.cat/endirecte

El programa vol donar resposta a preguntes aparentment simples sobre la societat benestant contemporània gironina com, per exemple, què llegien, quina música escoltaven, on vivien i com decoraven les seves llars, on estiuejaven o bé com era la sociabilitat femenina. Així, el cicle se centrarà en la divulgació de la construcció del gust modern per part de les elits econòmiques, socials, polítiques i culturals, els mecanismes de difusió dels nous models d’entreteniment, la potenciació de determinats llenguatges artístics i la reconsideració de la llengua catalana com a llengua de primera. 

La primera conferència es va celebrar el dijous 28 d’abril: a càrrec de l’arxivera Anna Gironella, es va dedicar als Documents per a l’estudi de la cultura burgesa a la Girona contemporània. La propera cita del cicle serà aquest dijous 5 de maig a partir de les 19 h amb Iolanda Vila i  “Els gustos teatrals de la burgesia gironina del tombant del segle XIX-XX”.

El 12 de maig, Joaquim Rabaseda, presentarà la conferència “D’escoltar amb binocles i tancar els ulls: l’oient elitista”. Continuaran el cicle les conferències “L’estiueig de la Girona contemporània” amb Arnau Camps, “Viure com un senyor: tipologies arquitectòniques de les cases benestants, amb Laia de Quintana i, tancant el cicle “Temps de dona: el deure i el lleure femení de fa cent anys” amb Rosa Maria Gil. 

Des de l’any 2006, el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions organitza anualment el cicle de conferències de l’Arxiu Municipal. Aquest cicle s’emmarca dins l’objectiu general del servei de promoure i difondre el coneixement històric sobre la ciutat de Girona, especialment aquell derivat de recerques realitzades a partir del patrimoni documental del municipi. Les conferències es plantegen de manera rigorosa i, alhora, divulgativa, adreçant-se al conjunt de la ciutadania.

Díptic del cicle de conferències
Tornar