Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Marfà obre una nova convocatòria del Programa de suport a la creació musical adreçada als artistes

Se seleccionaran fins a 8 projectes musicals per participar en les tres modalitats d’ajuts: el programa d’acompanyament artístic, les residències internacionals de creació i les ajudes a primers enregistraments

Imatge informativa de la convocatòria d’ajuts

La Marfà – Centre de Creació Musical de l’Ajuntament de Girona ha obert una nova convocatòria per seleccionar els grups i formacions musicals que formaran part del Programa de suport a la creació per l’any 2022. Es tracta d’una convocatòria anual d’ajudes per a projectes musicals que inclou diferents modalitats: el Programa d’acompanyament artístic, adreçat al desenvolupament de bandes i formacions en vies de professionalització; les Residències internacionals de creació, adreçades a músics professionals que vulguin treballar projectes de creació amb altres artistes d’àmbit internacional; i les Ajudes per a primers enregistraments fonogràfics, adreçades a grups novells i sense cap material editat.

Les sol·licituds per participar en qualsevol de les tres modalitats de la convocatòria actual es poden presentar fins al 16 de maig de 2022.

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha destacat que “la cultura és un element clau per fomentar una ciutadania crítica, activa i cohesionada i des del consistori volem continuar impulsant la cultura de base, potenciar-ne el finançament i la formació. Hem de garantir l'acompanyament del talent artístic per enfortir la seva formació professional des d'un punt de vista individualitzat”.

La primera línia d’ajuts és la del Programa d’acompanyament artístic, que s’adreça a músics professionals o en vies de professionalització que vulguin rebre un acompanyament personalitzat per consolidar la seva trajectòria. Es realitza conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès.

Es tracta d’un programa especialitzat que selecciona tres projectes anuals, i acompanya els músics durant tot un any en el seu procés professionalitzador a partir d’un pla d’accions dissenyat a mida per a cada grup. Les ajudes consisteixen en l’assessorament i la contractació de serveis de professionals de referència especialitzats en diferents matèries com la producció artística, producció tècnica, comunicació, o plataformes digitals, entre altres, que acompanyen i fan de mentors als projectes seleccionats. L’ajuda també preveu la cessió d'espais de treball i assaig als grups.

El Programa d’acompanyament artístic té una dotació econòmica anual de 20.000 euros, amb un màxim de 8.000 euros per grup.

Des de l’any 2016 hi han participat un total de divuit artistes com Doble, Paula Grande, La Ludwig Band, Joina, Criatures, BigBlack Rhino o David Mauricio, entre d’altres.

La segona línia d’ajuts és el programa de Residències internacionals de creació musical, que apareix amb la voluntat de facilitar la internacionalització dels artistes catalans. Aquests ajuts, en format de beques, estan destinats a nous projectes que suposin la col·laboració entre músics professionals d’alt nivell que resideixen a diferents regions o països. S’accepten propostes inèdites de qualsevol estil de música, i projectes que impliquen mobilitat artística i que necessiten desenvolupar un procés creatiu internacional en format de residència.

La beca consisteix en la cessió d’espais de treball i en un ajut per finançar una estada de creació de cinc dies de durada a La Marfà. Les residències internacionals de creació tenen una dotació econòmica anual de 12.000 euros, amb un màxim de 6.000 euros per projecte.

Els artistes seleccionats l’any 2021, en la darrera edició del programa de residències internacionals, van ser Irene Reig & Benjamin Sanz Quartet, un quartet de jazz format per músics de Catalunya i França; Toasaves Ensemble, una formació que viatja entre la música antiga i la música modal de Grècia, Turquia o Afganistan; i Lucas Martínez Project, un quintet de jazz liderat pel saxofonista blanenc acompanyat de músics de diverses procedències.

En la nova convocatòria 2022-2023 se seleccionaran fins a tres nous projectes de residència.

Finalment, la tercera línia de suports són les Ajudes per a primers enregistraments fonogràfics, que s’adrecen a grups que es trobin en un estadi inicial de la seva carrera i sense material fonogràfic publicat. L’objectiu de la convocatòria és impulsar la creació musical emergent a Girona, i es realitza conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès, des de l’any 2013.

Es concedeixen fins a dues ajudes a grups per realitzar el seu primer enregistrament (entre 2 i 4 temes). El suport consisteix en la cessió gratuïta de l’estudi de gravació i l’acompanyament d’un productor musical que orienta les bandes tant en el vessant artístic com tècnica de l’enregistrament.

Els grups seleccionats en la darrera convocatòria van ser la banda gironina de música pop i indie alternatiu Berta i punt, i el grup gironí de rock alternatiu Ardèria.

Podeu trobar més informació sobre tots els ajuts de suport a la creació de La Marfà – Centre de Creació Musical en aquest enllaç.

Suport a la creació de La Marfà
Tornar