Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Teatre Municipal acull aquest dijous l’espectacle “Animal Negre Tristesa”, dirigit per Julio Manrique

El text de l’obra és de l’autora alemanya Anja Hilling i parla sobre la responsabilitat individual

El Teatre Municipal de Girona acollirà aquest dijous, dia 7 d’abril, a les 20 h, l’obra de teatre Animal Negre Tristesa, un text de l’autora alemanya Anja Hilling que dirigeix Julio Manrique i que parla sobre la responsabilitat individual. És un muntatge coproduït per la Sala Beckett i el Teatro Español, que compta amb un repartiment format per Joan Amargós, Màrcia Cisteró, Mia Esteve, Norbert Martínez, Jordi Oriol, Mima Riera, David Vert i Ernest Villegas. Les entrades ja es poden comprar al web del Teatre.

“Estem molt orgullosos de continuar proposant als gironins i gironines una oferta cultural variada per fer de Girona la capital cultural de les comarques gironines. Perquè la cultura és una part central del nostre estil de vida i és sinònim de qualitat de vida”, ha destacat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats. 

En aquesta obra, el director Julio Manrique mostra un petit i privilegiat grup d’éssers humans que, amb la imprudència d’una colla de nens que juguen despreocupadament a l’ombra dels arbres, ignorant qualsevol perill, obren les portes de l’infern.

A Animal Negre Tristesa quatre homes, dues dones i un nadó van d’excursió al bosc. Són gent bonica, rica i creativa. Les seves converses venen marcades per discussions cíniques i el perenne joc de l’amor i la distància. Els personatges han abandonat conscientment la ciutat, per veure què els depara una nit enmig de la natura. De sobte, salta inadvertida una espurna, que desferma un incendi infernal. Tots fugen i es dispersen en totes direccions. Tot d’una, l’únic que compta és salvar la pròpia vida. L’experiència de por mortal, soledat i la pròpia vulnerabilitat davant la natura desfermada, llança els supervivents a una vida quotidiana que no estan en condicions d’afrontar.

Amb l'equilibri just entre bellesa i tristesa, el text de la dramaturga alemanya Anja Hilling parla de l’egoisme de la condició humana i de la responsabilitat de preservar la natura que ens alimenta. La posada en escena és sòbria i molt visual, aconseguint el repte de recrear a l’escenari un incendi forestal. A més, a la interpretació se li sumen moviments corporals i de dansa, coreografiats per Ferran Carvajal, els quals trenquen la convenció i afegeixen altres teatralitats i una qualitat d’estranyesa a l’espectacle.

Juliol Manrique, format en Interpretació a l’Institut del Teatre, alterna les tasques d’actor i director d’escena, així com puntualment també la de dramaturg. Entre el 2011 i el 2013 va ser director artístic del Teatre Romea i, durant els últims anys, ha realitzat diversos projectes per la productora La Brutal, de la qual n’és cofundador, juntament amb David Selvas.

Els últims muntatges teatrals que ha dirigit han estat Les tres germanes, d’Anton Thékhov, coescrit amb Marc Artigau i Cristina Genebat (Teatre Lliure, 2021); Carrer Robadors, una adaptació de La novel·la, de Mathias Enand, escollida per inaugurar el festival Grec 2021; Boubeotya, espectacle inaugural de Temporada Alta 2020; La reina de la bellesa de Leenane, de Martin McDonagh (Biblioteca de Catalunya, 2019); E.V.A., coescrit amb Cristina Genebat i Marc Artigau (Teatre Romea i Grec 2017 Festival de Barcelona) o L’ànec salvatge, adaptació del clàssic de Henrik Ibsen (Teatre Lliure, 2017).

Com a actor, ha treballat en muntatges d’obres com Una història real, escrita i dirigida per Pau Miró; Èdip i L’orfe del clan dels Zhao, dirigits per Oriol Broggi; European House i Titus Andrònic, dirigits per Àlex Rigola; Far away, dirigit per Peter Brook; Ànsia, dirigit per Xavier Albertí, o L’oncle Vània, dirigit per Oskaras Koršunova, entre altres.

Diversos guardons reconeixen la seva extensa trajectòria com a actor i director, entre ells diversos Premis Butaca a la Millor direcció per American Buffalo, de David Mamet (2010); El curiós incident del gos a mitjanit, de Mark Haddon (2015), o L’ànec salvatge, de Henrik Ibsen (2027), obra també reconeguda amb el Premi Max (2020).

Tornar