Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La vuitena edició del Festival MOT tanca dues setmanes de literatura rural amb un balanç molt positiu

3.000 persones assisteixen a les diferents activitats del Festival. Les visualitzacions online han permès superar els 5.000 assistents virtuals. La meitat de les converses han hagut de penjar el cartell d’entrades exhaurides i la resta han tingut una alta ocupació.

Foto: Martí Albesa

El Festival MOT tanca la vuitena edició amb èxit d’assistència tant en el format presencial, com en el format virtual. De fet, la meitat de les activitats han exhaurit les entrades i la resta han tingut una alta ocupació. Les converses també s’han pogut seguir pel canal de Youtube –en directe i en diferit–, on s’ha arribat al voltant de cinc mil visualitzacions fins al dia d'avui.

Prop de tres mil persones s’han acostat a les diverses sessions celebrades a la sala El Torín d’Olot i la Biblioteca Carles Rahola de Girona, així com a les activitats de les setmanes anteriors. De les setze converses, sis han exhaurit les entrades i la resta s’ha arribat a una alta ocupació.

Una de les novetats d'aquesta edició ha estat el muntatge que s'ha fet al vestíbul de la Biblioteca Carles Rahola de Girona, amb un format de grades similar al de la sala El Torín d'Olot, fet que ha generat un ambient més proper i acollidor.

Aquestes dues setmanes han passat per Olot i Girona autors nacionals i internacionals com Selva Almada, Eva Baltasar, Xuan Bello, Paolo Cognetti, Pep Coll, Yan Lianke, Miquel Martín, Brenda Navarro, Joan Francesc Mira, Llucia Ramis i Toni Sala, entre d’altres.

"Hem complert l'objectiu del MOT, que és el d'acostar els lectors i autors amb una temàtica actual i concreta" afirma Glòria Granell, codirectora del festival.

Per la seva part, Judit Badia, codirectora del festival, valora que s’ha parlat "de la vida al camp, de la ruralitat, des de diferents punts de vista, un tema d'interès i universal en la literatura, que hem posat en diàleg aquestes dues setmanes."

L'edició d’enguany del MOT s’ha centrat en la temàtica de la literatura de la ruralitat sota el lema “Al camp”. Ha estat comissariat per Maria Bohigas Sales i Roser Vernet Anguera, les quals s’han mostrat agraïdes per la rebuda que ha tingut: «gràcies als autors el festival ha complert el seu propòsit de creuar punts de vista sobre una realitat que tenim a prop i molts no veuen, i mostrar la diversitat de la literatura que s’abeura en la civilització pagesa».

Els més de 40 autors que hi han participat, han transmès la riquesa d'estils de la literatura rural. Aquests han demostrat que aquest món és divers, tant des de la mirada del propi país com de la resta de territoris com la Xina, el Perú o Mèxic, entre d’altres. També han donat importància al paisatge, ja que en les seves obres sol ser el protagonista. Finalment, hi ha hagut espai per algunes de les autores representatives de la història de la literatura rural catalana com Víctor Català.

Valoració positiva per part dels assistents

Gran part dels assistents al MOT han valorat positivament l’organització del Festival, repetint l’assistència a més d’una conversa. També és destacable que la meitat del públic s’ha desplaçat a les dues seus. Un dels trets característics del festival és la descoberta de nous autors, d’aquesta manera el públic manifesta la seva plena confiança en la programació del festival, i tot i que alguns hi assisteixen per escoltar autors que ja coneixien, més de la meitat hi acudeix per conèixer nous autors i noves lectures. En general el públic valora positivament poder tenir un contacte directe amb els autors que segueixen, així com la presencialitat, el bon ambient literari, i la bona organització del Festival.

Tornar