Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Casa Masó celebra 10 anys amb una exposició antològica sobre els vitralls de l’arquitecte

També es celebrarà un cicle de conferències on prestigiosos arquitectes oferiran la seva visió sobre l’emblemàtic edifici de Masó

El 28 d’abril de 2012 la Casa Masó va obrir les seves portes als visitants. Per commemorar el desè aniversari de la casa museu la Fundació Rafael Masó ha organitzat una sèrie d’actes i activitats al voltant de l’edifici i de l’obra de l’arquitecte, que comencen demà, dia 10 (19 h), amb la inauguració d’una exposició antològica dedicada als vitralls dissenyats per Rafael Masó.

L’exposició “Una llum noucentista: els vitralls de Masó” permet conèixer la singular aportació que Masó va fer a l’art del vitrall a Catalunya durant les tres primeres dècades del segle XX. En paraules de la Dra. Núria Gil, comissària de l’exposició, “en l’obra de Masó el vitrall és una part integral del seu concepte de disseny i de decoració de la llar, que amb uns interiors diàfans on predominen l’austeritat i la geometria va suposar un trencament amb els interiors eclèctics, atapeïts i bigarrats que senyorejaven a les cases burgeses des de l’època isabelina.”

La dedicació de Masó a l’art del vidre va començar amb uns llums per l’església de Sant Feliu i el rètol de la farmàcia del seu germà al carrer Argenteria, l’any 1908, i l’exposició transcorre pels vitralls d’edificis com el Palau Salieti, la Farinera Teixidor, la Casa Ensesa, la Punxa i la Casa Corominas de Girona, i la Casa Masramon d’Olot, la Casa Cendra d’Anglès, la Casa Casas de Sant Feliu de Guíxols, l’església parroquial de Verges, i la Cooperativa La Económica de Palafrugell (actual Biblioteca), entre d’altres. Alguns d’aquests vitralls, desconeguts fins ara, s’han pogut fotografiar per primera vegada per a l’exposició. A la mostra s’exposen vitralls d’alguns d’aquests edificis, dibuixos i projectes originals de Masó, fotografies històriques i actuals, i una projecció d’imatges dels interiors dels edificis per tal de poder apreciar els detalls de les vidrieres, moltes de les quals són en edificis particulars. A més, s’exposen per primera vegada un vitrall adquirit per la Fundació el 2019 i una pintura de Masó per a un vitrall rebuda en donació el 2020. El recorregut permet apreciar l’evolució estilística dels vitralls de Masó, que ben aviat es van distingir dels vitralls modernistes per acabar essent característics de l’estètica del noucentisme, i al mateix temps denoten influències de moviments com l’Arts & Crafts, la Secessió austríaca i alemanya, i l’Art Déco.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 10 de setembre, es complementa amb tres visites comentades a càrrec de la comissària, els dies 17 de març, 7 d’abril i 26 de maig. Núria Gil és doctora en història de l’art i una de les màximes especialistes en el vitrall català del modernisme i el noucentisme. Amb motiu de l’exposició la Fundació també ha publicat un llibre que aplega la recerca que Núria Gil ha fet per a la preparació de la mostra.

Coincidint amb el desè aniversari de l’obertura de la Casa Masó, la Fundació també ha programat una sèrie de visites guiades gratuïtes a la casa museu els dies 28, 29 i 30 d’abril. El mes de maig la Casa Masó se sumarà a la celebració de la Nit dels Museus (14 de maig), amb un recorregut nocturn pels museus de Girona organitzat per Gironamuseus, i el Dia Internacional dels Museus (18 de maig), novament amb visites guiades gratuïtes a la casa.

Durant l’abril i el maig també se celebrarà el cicle de conferències “Escenaris arquitectònics: la Casa Masó en 4 actes”, en el que participaran cinc arquitectes convidats per la Fundació Rafael Masó i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per oferir la seva visió i la seva interpretació de la Casa Masó i l’obra de Rafael Masó. Els arquitectes convidats són Xavier Monteys (21 d’abril), Ramon Bosch i Bet Capdeferro (28 d’abril), Josep Llinàs (5 de maig) i Maria Rubert de Ventós (12 de maig). Les conferències es faran a la sala Rafael Masó de la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona.

La celebració dels 10 anys de la Casa Masó compta amb la col·laboració del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona, i del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – Demarcació de Girona.

Enllaç a fotos de l’exposició. Fotos Jordi Puig / Fundació Rafael Masó.

Programa en pdf
Tornar