Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Festival MOT 2022 omplirà Olot i Girona de converses al voltant de la literatura i la ruralitat

El MOT tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de març a Olot i 24, 25 i 26 de març a Girona, i està comissariat per Maria Bohigas Sales i Roser Vernet Anguera.

Imatges del cartell de l’activitat “Llegim el MOT”, de Núria Bendicho i Miquel Martín

La vuitena edició del Festival de Literatura MOT omplirà Olot i Girona de converses al voltant de la literatura i la ruralitat durant el mes de març: sota el lema “Al camp”, l’activitat analitzarà de quina manera i des d’on es fa literatura sobre el món rural. A través de la diversitat de mirades, des de dins i des de fora del món rural, el MOT mostrarà aquest any com, també a través de la literatura, la ruralitat reclama una presència i esdevé necessària en un món que cal reaprendre a habitar. El disseny del programa ha estat elaborat per les comissàries Maria Bohigas Sales i Roser Vernet Anguera.

El MOT tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de març a Olot i els dies 24, 25 i 26 de març a Girona. Una de les propostes centrals del festival, les converses del MOT, seran gratuïtes i es faran en format presencial a la sala El Torín, en el cas de la capital de la Garrotxa, i a la Biblioteca Carles Rahola, a la capital gironina, amb inscripció prèvia a través del web del Festival MOT. També es podran seguir en directe per Internet a través del canal de YouTube de l’esdeveniment.

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; l’alcalde i regidor de Cultura  de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga; el delegat de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Calatayud; el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; les codirectores del festival, Glòria Granell i Judit Badia, i les comissàries de l’edició d’enguany, l’editora i traductora Maria Bohigas Sales i la filòloga Roser Vernet Anguera, han presentat avui totes les novetats de l’edició 2022 del MOT.

La cultura és un element clau per fomentar una ciutadania crítica, activa i cohesionada, i el Festival MOT és una oportunitat per acostar autors prolífics de la literatura a les comarques gironines. El festival és un projecte cultural fonamental que forma part del nostre estil de vida i que promou l’interès per la cultura de proximitat”, ha destacat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

Per la seva banda, l’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga, ha volgut agrair a les institucions la seva implicació, així com la voluntat que tothom se senti ben acollit al MOT. Berga també ha volgut fer un “agraïment especial a les comissàries i l’equip tècnic que ha treballat intensament abans de l’inici del Festival MOT” ja que ara la seva feina es veurà reflectida en unes converses “sobre les quals es dipositen moltes expectatives i que reuniran escriptors i lectors, i que han de permetre estimular el plaer per la lectura”.

El director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calatayud, ha afirmat que “des del Departament de Cultura sentim que el MOT representa el model cultural de participació, descentralització, col·laboració entre administracions, en la línia de la mancomunitat cultural a què aspirem. El Festival MOT és debat, és fer servir la literatura per a la reflexió dels temes del mon que ens envolta amb una primera línia d'autors tant nacionals com internacionals. Un festival potent, al servei de la ciutadania a qui s'adreça i amb una aposta constant des de les direccions per trobar comissariats que excel·leixin a l'hora de plantejar els eixos temàtics o els autors i autores participants”.

Per acabar, el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha recordat que “la corporació sempre ha estat molt satisfeta de col·laborar amb un festival que apropa la literatura als ciutadans i fomenta la lectura i que se situa en la primeríssima línia del panorama literari català”. Piñeira també ha celebrat que l’edició d’enguany constati que “l’activitat cultural i la creació literària de qualitat en un context rural no només és possible, sinó que pot tenir una forta repercussió en el conjunt del país”.

El MOT 2022 ha convidat autors i autores internacionals i nacionals que donen veu a diferents ruralitats en la seva literatura i que conjuntament amb periodistes i crítics/ques literaris seran presents a les diferents activitats programades. Concretament, hi participaran: cinc escriptors/es internacionals, Selva Almada, Elicura Chihuailaf, Paolo Cognetti, Yan Lianke i Fernanda Melchor; quatre d’àmbit estatal, Miren Amuriza, Xuan Bello, María Sánchez i Olga Novo, i trenta-quatre del territori català, Jordi Arnan, Anna Ballbona, Eva Baltasar, Carles Belda, Núria Bendicho, Pep Coll, Pep Divins, Raül Garrigasait, Carlota Gurt, Teresa Ibars, Miquel Martín i Serra, Gabi Martínez, Ramon Mas, Joan Francesc Mira, Maica Rafecas, Llucia Ramis, Toni Sala, Francesc Serés, Joan Todó, Adolf Beltran, Jordina Biosca, Mita Casacuberta, Rosa Cerarols, Anna Guitart, David Guzman, Brenda Navarro, Joan Nogué, Manel Ollé, Toni Orensanz, Ricard Planas, Montserrat Serra, Txalo Toloza-Fernández, Eva Vàzquez i Àgueda Vitòria.

Converses i Ver-MOT

Les converses entre persones autores i moderadores arrancaran a Olot el dijous 17 de març, amb la conversa “Història i memòria d’un paisatge”, entre Joan Francesc Mira i Joan Nogué, i posteriorment, amb “La Tierra vive y en ella la sangre de los antepasados”, que reunirà Elicura Chihuailaf i Txalo Toloza-Fernández. El divendres 18 de març, la conversa “Lliures i assilvestrats” reunirà Miren Amuriza, Carles Belda i Jordina Biosca, i seguidament, “Esborrar del mapa” posarà en diàleg Yan Lianke, Manel Ollé i Ricard Planas. El dissabte 19 de març al migdia se celebrarà el Ver-MOT amb Miquel Martín i Serra, Maica Rafecas i Llucia Ramis, moderats per Toni Orensanz, i el dia acabarà amb dues converses més. Primer, tindrà lloc la conversa “Convocant l’esperit de Víctor Català”, entre Núria Bendicho, Carlota Gurt i Mita Casacuberta, i a continuació, “Un conreu d’imaginaris” tancarà les converses a Olot amb Selva Almada i Anna Guitart.

El dijous 24 de març el MOT es traslladarà a Girona. La primera conversa serà “On és el centre del món?”, entre Xuan Bello, Olga Novo i Eva Vàzquez, i continuarà amb “Eren bruixes?”, que comptarà amb Fernanda Melchor i Brenda Navarro. El divendres 25 de març serà el torn d’Anna Ballbona, Ramon Mas i Adolf Beltran amb la conversa “El bosc i el polígon” i, posteriorment, “Heretar la terra” reunirà Teresa Ibars, María Sánchez i Rosa Cerarols. El dissabte 26 de març hi haurà el Ver-MOT, amb Toni Sala, Francesc Serés i Joan Todó, moderats per Montserrat Serra; i a la tarda tancaran les converses programades a Girona “A pasturar”, que reunirà Eva Baltasar, Gabi Martínez i Àgueda Vitòria, i “Muntanyes regalades”, que comptarà amb Paolo Cognetti i David Guzman.

Una altra de les propostes destacades del festival seran els Ver-MOT. Es tracta de l’activitat més distesa del festival, en què diversos autors/es conversen al voltant d’un vermut a l’aire lliure. A Olot es tornarà a fer a la plaça de Braus i a Girona, on cada any se celebra a un barri diferent, aquest 2022 tindrà lloc al safareig públic de Santa Eugènia. A Girona, a més, es complementarà amb una ruta literària i un tast de poesia cantada, gràcies a la col·laboració del Centre Cívic Santa Eugènia, l’Associació Nit de Poetes, l’Associació Hortes de Santa Eugènia i la Biblioteca Salvador Allende.

Més enllà de les converses del MOT i dels Ver-MOT, el festival ha programat altres activitats com el Pròleg del MOT, que es farà tant a Olot com a Girona, i que consistirà en oferir una explicació amb profunditat dels continguts de totes les converses del MOT 2022, o el MOT INS, amb què el festival s’adreça al públic jove. En aquest cas, es tracta d’una matinal d’experiències literàries per a l’alumnat de secundària i batxillerat amb una conversa i diversos tallers, en què participaran un total d’11 centres de secundària i de 250 alumnes. En relació amb aquesta activitat, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha volgut afegir que “el MOT INS és un projecte imprescindible per difondre entre el jovent la literatura i la creació artística”.

Activitats complementàries

Finalment, completen el MOT les activitats que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions de les dues ciutats en relació amb el tema d’enguany. Entre els mesos de febrer i abril de 2022 s’han programat una vintena d’activitats que inclouen xerrades, exposicions o tallers i que reflexionen sobre la relació entre la literatura i la ruralitat.

Dins les activitats +MOT destaca la proposta Els Camins del MOT. Es tracta de dues rutes literàries pels Aiguamolls de l’Empordà i per Llofriu que aproparan les persones participants als paisatges de Maria Àngels Anglada i de Josep Pla. Els Camins del Mot estan organitzats per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada i Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona i per la Fundació Josep Pla.

Podeu consultar la nota de premsa completa i el dossier de premsa amb més informació sobre les activitats complementàries al web de l’Ajuntament de Girona i al web del festival www.festivalmot.cat, on també hi trobareu imatges dels autors i autores.

Nota: Us enviem, adjuntes, dues fotografies de la roda de premsa. Per a més informació: Coordinació premsa (Toni Iglésies - toni@iglesies.com); Premsa Girona (Irene Pujadas - irene.pujadas@ajgirona.cat), Premsa Olot (Andreu Oliveras - andreu.oliveras@olot.cat), Coordinació del Festival MOT (Mireia Montbardó - info@festivalmot.cat).

Dossier de premsa
Ampliació de la nota de premsa
Tornar