Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Fundació Masó rep una donació del fons bibliogràfic de l’interiorista Rafael Parcerisas i de l’arquitecte Jordi Parcerisas

Rafael Parcerisas va ser contemporani de Rafael Masó i el seu fons inclou llibres i revistes d’arquitectura i disseny internacional de principis del segle XX. 

Mostra de les publicacions del Fons Parcerisas
Foto: Fundació Rafael Masó

El vicealcalde de l’Ajuntament de Girona i president de la Comissió Executiva de la Fundació Rafael Masó, Joaquim Ayats, ha signat avui el conveni de donació del fons bibliogràfic de Rafael i Jordi Parcerisas amb el poeta i traductor Francesc Parcerisas, representant d’aquesta distingida família barcelonina dedicada a l’interiorisme i l’arquitectura durant tot el segle XX. 

Durant l’acte de signatura Joaquim Ayats ha destacat que aquesta donació “és un magnífic complement als fons bibliogràfics de la Fundació, ja que es tracta d’una biblioteca especialitzada que coincideix en la temàtica i en la cronologia amb la de la Fundació Rafael Masó. Tanmateix es tracta de publicacions que la Fundació no posseïa, per la qual cosa suposa un enriquiment notable que serà molt útil tant per a la recerca i les exposicions de la pròpia Fundació com també per als estudiants, arquitectes, historiadors i la ciutadania en general”. A l’acte també hi ha assistit el president de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i vicepresident de la Fundació, Marc Riera.

Rafael Parcerisas Serra (1895-1963) va ser ebenista, aparellador, interiorista i constructor. Va treballar, entre d’altres, en la remodelació del Palau de la Generalitat (1924), del Palau Marivent, a Palma (1925), i del Palau de Pedralbes (1929). La seva empresa va ser durant anys una de les més destacades del país en treballs de decoració d’interiors, fusteria, tapisseria i disseny de mobiliari. 

Jordi Parcerisas Vázquez (1951-2020) va ser arquitecte i a més va conservar els documents, dibuixos i la biblioteca del seu avi Rafael, amb la intenció que en algun moment poguessin ésser guardats i consultats en alguna institució pública.

El fons que ha arribat a la Casa Masó inclou uns 90 llibres i uns 130 números de diferents revistes. Les revistes son precisament algunes de les publicacions alemanyes i franceses que també llegia Rafael Masó, com Innen-Dekoration, Moderne Bauformen i Art et decoration, datades entre 1903 i 1958, per la qual cosa son una font excel·lent per conèixer de primera mà la informació que arribava a Catalunya sobre les últimes tendències en arquitectura, decoració d’interiors i disseny de mobles. 

Pel que fa als llibres també hi abunden els de decoració i interiorisme però a més hi ha moltes monografies sobre arquitectes i història de l’arquitectura de tot el segle XX, ja que la biblioteca de Rafael Parcerisas va tenir continuïtat i es va complementar amb els llibres de l’arquitecte Jordi Parcerisas. Les quinze caixes de llibres i revistes s’han començat a catalogar per tal d’incorporar-les a la biblioteca de la Fundació i ben aviat estaran a disposició dels investigadors i estudiants interessats en aquesta temàtica.

Casa Masó
Tornar